Fabuloasa supă turcească de linte cu sos de unt și boia de ardei
Te vei îndrăgosti pe loc de această supă turcească de linte cu sos de unt și boia. Este fină, cremoasă, reconfortantă și are o aromă deosebită, care îți va rămâne în amintire.
După ce vei gusta din ea, vei dori să o prepari cât mai des. Este ieftină, economică și pe placul tuturor, chiar și a celor mai mofturoși. O poți găti pentru familie sau pentru musafiri. Toți vor fi încântați de gustul ei.
Dacă nu îți plac toate condimentele de pe listă (precum menta), exclude-le. Folosește doar ceea ce îți place sau îți priește. Însă condimentele sunt cele care fac această supă delicioasă.
Supă turcească de linte cu sos de unt și boia – rețetă
Ingrediente
• 400 g de linte roșie uscată (v-o recomand pe aceasta)
• 1 morcov mare
• 1 cartof mare
• 1 ceapă mare
• 1 roșie mare
• 3 căței de usturoi
• 3 linguri de ulei de măsline
• 1 linguriță de boia de ardei
• 1 linguriță de mentă uscată
• ½ linguriță de piper
• ½ linguriță de turmeric (vi-l recomand pe acesta ecologic)
• 2 frunze de dafin
• 1-2 lingurițe de sare sau după gust
• 2 litri de apă
• 45 g de unt + 1 linguriță de boia de ardei
Mod de preparare
Spălați lintea în mai multe ape și lăsați-o la înmuiat 20 de minute în apă rece. Curățați toate legumele de coajă și spălați-le. Tocați ceapa și puneți-le la călit în ulei, într-o cratiță.
După ce s-a caramelizat, se adaugă morcovul tăiat rondele. Se amestecă și se călește 2-3 minute. Se pune apoi cartoful tăiat cuburi și usturoiul tăiat felii.
Amestecați și mai căliți câteva minute. Trebuie să amestecați des, să nu se prindă legumele de fundul cratiței.
Se pune apoi roșia tăiată cuburi și se mai călește câteva minute. Următorul ingredient este lintea, scursă de apă. Tot acum se pune sare și condimentele.
Amestecați bine și lăsați 1-2 minute. Turnați apoi apa, amestecați și puneți capacul. Fierbeți la foc mediu circa 30-40 de minute, sau până când toate ingredientele s-au înmuiat complet.
Stingeți focul și scoateți frunzele de dafn. Introduceți blenderul vertical și pasați totul foarte bine. Trebuie să rezulte o supă-cremă fină. Dacă nu aveți un blender manual, mixați supa într-un robot.
Puneți untul într-o tigaie. Când s-a topit, adăugați boiaua de ardei și amestecați bine. După 30 de secunde se stinge focul.
Serviți supa de linte în boluri, cu sos de unt și boia deasupra. Se pune câte 1 linguriță de sos în fiecare bol, sau după gust.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete cu linte, pe care vă recomand să le încercați:
Supă de linte cu roșii – rețetă delicioasă de post!
Chiftele din linte crudă (încolțită) – fără prăjire, coapte în airfryer
Pâine fără gluten din linte roșie uscată – rețetă fabuloasă!
Supă de linte roșie cu cartofi – o mâncare ieftină, sățioasă, delicioasă!
Pate din linte roșie – rețetă rapidă, la blender
Sursă rețetă: Our Yemeni Kitchen, Turkish lentil soup: https://www.youtube.com/watch?v=V2wONbfQILw