Supă cremă de linte și roșii – o rețetă nemaipomenit de bună!
După cum veți vedea la finalul articolului în lista valorilor nutriționale, această supă-cremă de linte este foarte bogată în proteine, fibre, vitamine și minerale.
Este realmente hrănitoare și sățioasă. Însă vă va cuceri cel mai mult prin gustul, aroma și finețea ei.
Supă cremă de linte și roșii – rețetă
Ingrediente
• 400 g de linte (v-o recomand pe aceasta roșie)
• 400 g de roșii tocate (vi le recomand pe acestea)
• 1 morcov mare
• 1 ceapă
• 2 căței de usturoi
• 2 tulpini de apio
• 1 lămâie
• 2 linguri de ulei de măsline
• 1,5 litri de apă
• 2 frunze de dafin
• 1 ½ lingurițe de boia
• ½ linguriță de chimion măcinat
• ¼ linguriță de sare
• ¼ linguriță de sare
Mod de preparare
Spălați lintea în câteva ape. Decojiți legumele, spălați-le, tăiați-le bucăți. Puneți uleiul la încins într-o crăticioară. Căliți ceapa și usturoiul timp de 2 minute.
Adăugați apoi morcovul și apio. Verificați după 7-10 minute, dacă legumele s-au înmuiat. Ceapa trebuie să fie de asemenea dulce la gust. În caz contrar, se continuă gătirea.
Adăugați lintea și căliți 2-3 minute. Turnați apa și puneți tot restul ingredientelor (cu excepția sării și a lămâii).
Dați focul la mare și aduceți la punctul de fierbere. Când începe să clocotească, se reduce temperatura și se lasă la fiert sub capac circa 40 de minute.
Colectați spuma care se formează la suprafață. Când lintea s-a înmuiat complet, stingeți focul. Scoateți frunzele de dafin.
Introduceți un blender vertical pentru a pasa ingredientele și a obține o supă-cremă. Dacă vreți ca operațiunea să meargă mai repede, turnați conținutul din cratiță (răcorit) într-un blender.
Mixați circa un minut, sau până rezultă o supă fină. Ajustați consistența supei cu apă, în caz că este prea groasă. Condimentați cu sare, piper sau alte mirodenii, după gust.
Supa-cremă de linte se servește în boluri, cu puțin suc de lămâie și eventual coajă de lămâie rasă deasupra.
Dacă aveți musafiri, decorați suplimentar bolurile cu puțin pătrunjel verde tocat mărunt. Supa poate fi servită cu crutoane din pâine sau năut, sau cu pâine ori lipie.
Note și sugestii
La această supă se poate folosi orice tip de linte, care va da alt gust și altă culoare preparatului final. În opinia multora, lintea roșie fierbe cel mai repede și este și mai gustoasă.
Supa aceasta poate fi făcută și din linte gata fiartă, la conservă, dar nu va ieși la fel de gustoasă. Se folosesc 2 conserve de 400 de grame. Scurgeți zeama și clătiți bine cu apă.
Supa de linte se păstrează la rece, în frigider, până la 5 zile. Sau o puteți congela.
Informații nutriționale
O porție de 420 de grame de supă-cremă de linte are în jur de:
– 311 calorii
– 48 g de carbohidrați
– 16 g de proteine
– 5 g de grăsimi
– 925 mg de potasiu
– 22 g de fibre
– 5 g de zahăr
– 1930 UI de vitamina A
– 11 mg de vitamina C
– 73 mg de calciu
– 6 mg de fierRețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete cu linte, pe care vă recomand să le încercați:
Pate din linte roșie crudă – rețetă rapidă, la blender
Curry de linte și dovleac – mâncare indiană rapidă fără ulei, nutritivă și sățioasă!
Supă de linte roșie cu cartofi – o mâncare ieftină, sățioasă, delicioasă!
Pate de post din linte și urzici – la fel de bun ca cel din carne!
Sursă articol: Nagi, Lentil soup (seriously amazing), Recipetineats: https://www.recipetineats.com/lentil-soup/#wprm-recipe-container-20178