Fierbe grâu și amestecă-l cu miere, stafide și scorțișoară! O delicatesă tradițională plină de nutrienți!
Grâul fiert cu miere și scorțișoară se servește ca mic-dejun, desert sau gustare. Este deosebit de hrănitor și sățios. Ține câteva ore bune de foame.
Conține o cantitate considerabilă de proteine, fibre și vitamine din complexul B.
Grâu fiert cu miere și stafide – rețetă
Ingrediente
• ½ kg de grâu integral (vi-l recomand pe acesta ecologic)
• 3-4 linguri de miere
• 100 g de stafide
• 1 linguriță de scorțișoară (v-o recomand pe aceasta autentică)
• opțional: 1 linguriță de stevia lichidă
Mod de preparare
Grâul pe care l-am folosit eu este grâu integral, ecologic. Are bobul destul de tare, motiv pentru care l-am fiert în oala de sub-presiune. Însă poate fi fiert și într-o cratiță obișnuită. Depinde ce tip de grâu folosiți.
Grâul integral are bobul întreg, nedecorticat. Din acest motiv rămâne întreg și după fierbere. Nu se desface foarte tare.
Am spălat grâul în mai multe ape și l-am lăsat la hidratat o zi și o noapte. A doua zi se pune la fiert până când boabele se înmoaie. Poate dura 40-60 de minute, depinde de tipul de grâu.

Grau fiert cu miere si stafide
Spre deosebire de arpacașul din comerț, care este făcut special pentru colivă, grâul integral fierbe mai greu.
Totodată, grâul integral nu necesită multă apă la fierbere, deoarece nu înflorește la fel ca și arpacașul. Se pune apă cât să îl cuprindă și se mai verifică dacă a scăzut. Al meu a rămas cu zeamă, pe care am scurs-o.
Am pus stafidele și scorțișoara și am amestecat. După ce se răcorește, se adaugă mierea și stevia. Stevia este opțională, dar face grâul mai dulce. În caz contrar va trebui să puneți mai multă miere. Am mai adăugat și esență de rom.
După răcirea completă, grâul se păstrează într-un bol de sticlă cu capac în frigider.
Cerealele integrale previn bolile cardio-metabolice și cancerele
Consumul de cereale integrale a fost asociat cu beneficii importante pentru sănătate. Potrivit unui studiu apărut în 2021 în jurnalul „Preventive Nutrition & Food Science”, grâul integral produce un efect pozitiv asupra parametrilor sangvini, precum zahărul din sânge sau profilul lipidelor la pacienții cu diabet.
Rezultatele acestui studiu a arătat că consumul de pâine din făină integrală timp de 12 săptămâni a redus semnificativ greutatea corporală, hemoglobina glicozilată (HbA1c), trigliceridele, colesterolul total și colesterolul LDL. Totodată, a îmbunătățit valoarea fracției bune de colesterol (HDL).
O recenzie publicată în „Journal of Chiropractic Medicine” a asociat consumul cerealelor integrale cu beneficii semnificative din punct de vedere statistic în diferite boli.
Meta-analizele indică o reducere a riscului de diabet de tip 2, boli cardiovasculare, cancer colorectal, pancreatic și gastric. Cerealele integrale au influențat ușor în bine greutatea corporală, circumferința taliei și masa de grăsime corporală a consumatorilor.
Autorii au constatat o scădere notabilă a mortalității prin bolile cardiovasculare și cancer la consumatorii de cereale integrale.
Aceste beneficii recomandă consumul a 2-3 porții de cereale integrale pe zi.
Este foarte important ca cerealele să fie cultivate în regim ecologic. Mai ales în privința grâului, acesta trebuie să fie curat, nestropit și nemodificat genetic. Vă recomand să căutați o sursă de grâu certificat ecologic. Cel mai sănătos este grâul speltă.
Note și sugestii
Dacă nu aveți voie să consumați zaharuri, înlocuiți mierea cu un îndulcitor non-caloric, care nu crește glicemia. În acest sens vă recomand stevia, eritritol sau green sugar.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete asemănătoare, pe care vă recomand să le încercați:
Fiertura de grâu te scapă de constipație
Grâu fiert cu miere și curmale – din grâu integral
Colivă din grâu cu miere și cacao – rețetă de peste Prut
Colivă din arpacaș, fără zahăr
Surse articol:
1. Nazari J, Yadegari N, Khodam S, Almasi-Hashian A, Amini S. Effect of Consumption of Whole-Wheat Breads on FBS, HbA1c, and Blood Lipids in Patients with Type 2 Diabetes. Prev Nutr Food Sci. 2021 Sep 30;26(3):269-274. doi: 10.3746/pnf.2021.26.3.269. PMID: 34737987; PMCID: PMC8531422.
2. McRae MP. Health Benefits of Dietary Whole Grains: An Umbrella Review of Meta-analyses. J Chiropr Med. 2017 Mar;16(1):10-18. doi: 10.1016/j.jcm.2016.08.008. Epub 2016 Nov 18. PMID: 28228693; PMCID: PMC5310957.