Curry de linte și dovleac – mâncare indiană rapidă fără ulei, nutritivă și sățioasă!
Nu mai știi ce să gătești – pentru tine sau membrii familiei tale? Încearcă această mâncărică de linte, dovleac și spanac! Este o rețetă inspirată din bucătăria indiană care te va încânta de la prima degustare.
Este o mâncare simplă și ușor de făcut. Poate fi pregătită în cantități mai mari. Este economică, nutritivă și sănătoasă, reconfortantă pentru zilele răcoroase din anotimpul rece.
Indienii mănâncă multe leguminoase sub formă de tocănițe sau mâncărici pe care le numesc „curry”. Acestea conțin de regulă linte, năut și diferite tipuri de fasole.
Rețeta de mai jos este vegană, fără gluten, fără ulei sau nuci, bazată pe ingrediente vegetale naturale. Are un indice glicemic scăzut și o cantitate redusă de grăsimi.
Mi-a plăcut ideea acestei rețete deoarece nu conține ulei. Nimic nu se prăjește. Grăsimile necesare sunt furnizate de leguminoase și de laptele de cocos.
Poate fi servită și de persoanele care suferă de diferite alergii sau infecții candidozice. Merită de asemenea inclusă în dieta celor care vor să slăbească. Inclusiv diabeticii pot servi acest fel de mâncare în cantități mici și ocazional.
Curry de linte cu dovleac și spanac – rețetă indiană
Ingrediente
• 180 g de linte roșie (v-o recomand pe aceasta)
• 200 g de fasole mung, mazăre galbenă sau tot linte
• 230 g de dovleac
• 150 g de spanac
• 1 ceapă medie
• 3 căței de usturoi
• 1 frunză de dafin
• 2 linguri de pastă curry sau sos de curry
• 1 linguriță de turmeric
• 600 g de apă
• 4 linguri de lapte de cocos
Mod de preparare
Spălați bine leguminoasele, în 7 ape, până când apa rămâne curată. Puneți-le într-un bol încăpător. Acoperiți-le cu apă și lăsați-le la înmuiat 2-4 ore, sau peste noapte. Clătiți-le și scurgeți-le bine, apoi puneți-le într-o cratiță.
Cumpără pulbere turmeric și ghimbir pachet
Adăugați dafinul, ceapa tocat mărunt și dovleacul tăiat cubulețe. Acoperiți ingredientele cu apă și puneți pe aragaz. Fierbeți la foc mic 10 minute, sub capac, sau până când leguminoasele și dovleacul s-au înmuiat. Mâncarea nu trebuie să mai aibă aproape deloc lichid. Adăugați usturoiul zdrobit și turmericul.
Amestecați pasta de curry cu 2 linguri de apă fierbinte și laptele de turmeric într-un bol, api turnați-o în cratiță. Amestecați bine.
La final se adaugă frunzele de spanac spălate și stoarse bine. Dacă sunt mari, le puteți rupe bucăți mai mici. Acestea se vor înmuia repede.
Mâncarea de linte, dovleac și spanac este gata! Se servește fierbinte sau caldă, cu pită, lipie sau pâine prăjită.
Este una din cele mai gustoase mâncăruri de post, care furnizează deopotrivă proteine, fibre și vitamine.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete cu linte, pe care vă recomand să le încercați:
Mâncare de linte cu urzici – rețetă de post, în stil oriental
Supă de linte cu roșii – rețetă delicioasă de post!
Pastă de linte roșie cu mirodenii – rețetă de post bogată în fibre și proteine
Supă de linte roșie cu cartofi – o mâncare ieftină, sățioasă, delicioasă!
Sursă rețetă: Nutriplanet, Easy creamy vegan pumpkin dal, no oil, gluten-free: https://www.youtube.com/shorts/gkUHfXZPpLk