Chiftele din broccoli și cartofi, la cuptor – rețetă de post, fără gluten
Mi-a plăcut mult cum au ieșit aceste chiftele din broccoli și cartofi. M-am inspirat dintr-o rețetă postată de Chef Jana. Am făcut câteva modificări, iar rezultatul a fost foarte bun.
Vă recomand să încercați rețeta cu proxima ocazie. Broccoli este o legumă foarte sănătoasă, pe care ar trebui să o consumăm săptămânal. Un mod inedit de a face asta este sub forma unor chiftele savuroase.
Cuprins
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete cu broccoli, pe care vă recomand să le încercați:
Mâncărică de broccoli și cartofi – rețetă de post
Tartă cu broccoli și făină de năut – rețetă de post, fără gluten
Salată de broccoli pentru slăbit – rețetă indiană
Broccoli la cuptor cu spanac și ouă
Chiftele din broccoli și cartofi, la cuptor - rețetă
Ingrediente
- 1 căpățână de broccoli
- 2 cartofi medii
- 1 morcov mediu
- 10 linguri de fulgi de ovăz măcinați
- 5 linguri de făină de năut
- 2 linguri de semințe de in măcinate
- 1 lingură de fulgi de drojdie inactivă
- 3-4 linguri de maioneză vegetală (sau 2-3 linguri de ulei)
- 1 linguriță de usturoi granulat sau usturoi pulbere
- 1 linguriță de sare
- 1/2 linguriță de piper
- 100 ml de lapte vegetal (sau apă)
- făină de porumb
Mod preparare rețetă
- Eu am fiert legumele de cu seară, le-am răcit și le-am lăsat până a doua zi în frigider. În acest fel, amidonul din cartofi se transformă într-un amidon rezistent, cu efect prebiotic.
- Curățați cartofii și morcovul de coajă, spălați-i și tăiați-i bucăți mici. Puneți-i la fiert cu sare în apă sau la aburi. Când sunt gata, scoateți-le cu o paletă și puneți-le la scurs într-o sită. Clătiți-le apoi sub jet de apă rece și puneți-le într-un bol.
- Spălați broccoli, tăiați nervura principală și desfaceți-l în buchețele mici. Fierbeți-le la aburi sau în apă cu puțină sare. Clătiți broccoli fiert cu apă rece și puneți-l peste cartofii și morcovul fierți înainte. Dați vasul în frigider până a doua zi.
- În ziua următoare, tăiați buchetele de broccoli bucățele mai mici. Cartofii și morcovul fierte se pasează cu blenderul vertical, pentru a-i transforma într-un piure.
- Amestecați piureul cu broccoli tocat. Adăugați semințele de in măcinate, fulgii de drojdie inactivă, făina de năut și fulgii de ovăz măcinați.
- Puneți sare, pier, usturoi și alte condimente, după gust. Amestecați totul foarte bine.
- Lăsați compoziția 10-15 minute, apoi o puteți modela sub formă de chiftele. Umeziți palmele cu apă sau lapte vegetal, formați chiftelele și dați-le prin făină de porumb (mălai).
- Așezați chiftelele modelate în tava cuptorului, tapetată cu hârtie de copt.
- Introduceți tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius. Coaceți chiftelele circa 20-30 de minute, sau până se rumenesc pe fund. Scoateți tava din cuptor și întoarceți-le pe cealaltă parte. Lăsați-le încă 10-20 de minute.
- Chiftelele sunt moi cât sunt calde. Așteptați să se răcească, iar apoi le puteți servi. Se păstrează într-o caserolă, în frigider.