Chiftele din broccoli și cartofi, la cuptor – rețetă de post, fără gluten

Mi-a plăcut mult cum au ieșit aceste chiftele din broccoli și cartofi. M-am inspirat dintr-o rețetă postată de Chef Jana. Am făcut câteva modificări, iar rezultatul a fost foarte bun.

Vă recomand să încercați rețeta cu proxima ocazie. Broccoli este o legumă foarte sănătoasă, pe care ar trebui să o consumăm săptămânal. Un mod inedit de a face asta este sub forma unor chiftele savuroase.

Chiftele de broccoli

Chiftele de broccoli

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete cu broccoli, pe care vă recomand să le încercați:

Mâncărică de broccoli și cartofi – rețetă de post
Tartă cu broccoli și făină de năut – rețetă de post, fără gluten
Salată de broccoli pentru slăbit – rețetă indiană
Broccoli la cuptor cu spanac și ouă

Chiftele din broccoli la cuptor, fara gluten

Chiftele din broccoli la cuptor, fara gluten

Compozitie chiftele de broccoli

Compozitie chiftele de broccoli

Chiftele de broccoli si porumb

Chiftele de broccoli si porumb

Chiftele de broccoli fara faina de grau

Chiftele de broccoli fara faina de grau

Chiftele de broccoli fara gluten

Chiftele de broccoli fara gluten

Chiftele din broccoli fara gluten

Chiftele din broccoli fara gluten

Chiftele de broccoli fara faina

Chiftele de broccoli fara faina

Chiftele din broccoli si cartofi

Chiftele din broccoli si cartofi

Chiftele din broccoli fara gluten

Chiftele din broccoli și cartofi, la cuptor - rețetă

Ingrediente
  

  • 1 căpățână de broccoli
  • 2 cartofi medii
  • 1 morcov mediu
  • 10 linguri de fulgi de ovăz măcinați
  • 5 linguri de făină de năut
  • 2 linguri de semințe de in măcinate
  • 1 lingură de fulgi de drojdie inactivă
  • 3-4 linguri de maioneză vegetală (sau 2-3 linguri de ulei)
  • 1 linguriță de usturoi granulat sau usturoi pulbere
  • 1 linguriță de sare
  • 1/2 linguriță de piper
  • 100 ml de lapte vegetal (sau apă)
  • făină de porumb

Mod preparare rețetă
 

  • Eu am fiert legumele de cu seară, le-am răcit și le-am lăsat până a doua zi în frigider. În acest fel, amidonul din cartofi se transformă într-un amidon rezistent, cu efect prebiotic.
  • Curățați cartofii și morcovul de coajă, spălați-i și tăiați-i bucăți mici. Puneți-i la fiert cu sare în apă sau la aburi. Când sunt gata, scoateți-le cu o paletă și puneți-le la scurs într-o sită. Clătiți-le apoi sub jet de apă rece și puneți-le într-un bol.
  • Spălați broccoli, tăiați nervura principală și desfaceți-l în buchețele mici. Fierbeți-le la aburi sau în apă cu puțină sare. Clătiți broccoli fiert cu apă rece și puneți-l peste cartofii și morcovul fierți înainte. Dați vasul în frigider până a doua zi.
  • În ziua următoare, tăiați buchetele de broccoli bucățele mai mici. Cartofii și morcovul fierte se pasează cu blenderul vertical, pentru a-i transforma într-un piure.
  • Amestecați piureul cu broccoli tocat. Adăugați semințele de in măcinate, fulgii de drojdie inactivă, făina de năut și fulgii de ovăz măcinați.
  • Puneți sare, pier, usturoi și alte condimente, după gust. Amestecați totul foarte bine.
  • Lăsați compoziția 10-15 minute, apoi o puteți modela sub formă de chiftele. Umeziți palmele cu apă sau lapte vegetal, formați chiftelele și dați-le prin făină de porumb (mălai).
  • Așezați chiftelele modelate în tava cuptorului, tapetată cu hârtie de copt.
  • Introduceți tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius. Coaceți chiftelele circa 20-30 de minute, sau până se rumenesc pe fund. Scoateți tava din cuptor și întoarceți-le pe cealaltă parte. Lăsați-le încă 10-20 de minute.
  • Chiftelele sunt moi cât sunt calde. Așteptați să se răcească, iar apoi le puteți servi. Se păstrează într-o caserolă, în frigider.

Notă

Puteți servi aceste chiftele cu diferite salate, cu legume crude, cu murături, cu orez, tocănițe, pește, carne, sosuri, maioneză, ketchup, etc. 
Au un gust deosebit, datorită crustei de mălai de la interior. Gustul de broccoli este subtil, iar în combinație cu cartof devine mult mai plăcut. 
Maioneza și uleiul sunt opționale. Chiftelele pot fi făcute și fără aceste grăsimi. Eu aveam maioneză de năut în frigider și am folosit-o la această rețetă.
De asemenea, dacă nu aveți făină de năut, puteți folosi doar fulgi de ovăz. Iar dacă nu aveți nici unele din aceste ingrediente, atunci puteți utiliza amidon sau chiar făină de porumb. 
Persoanele care nu au probleme cu glutenul pot pune făină de grâu. 
Sursă rețetă: Chef Jana, Crunchy oil-free broccoli potato cakes: https://www.youtube.com/watch?v=lJWc0dB_07k

 

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.