Prăjitură fragedă cu ovăz – fără zahăr, făină, ouă sau lactate
Dacă aveți dovleac și ovăz în casă, nu ezitați să faceți această prăjitură fragedă. Este un deliciu sănătos, pe care îl pot consuma fără probleme și copiii.
Nu conține făină de grâu, ulei, zahăr, ouă sau lactate de origine animală. Este, din acest punct de vedere, un desert potrivit și pentru cei care suferă de diferite alergii sau intoleranțe alimentare.
Dacă aveți intoleranță la gluten, asigurați-vă că ovăzul pe care îl folosiți la această rețetă nu a fost contaminat cu gluten. Acest lucru trebuie să fie precizat pe etichetă.
Prăjitura are o aromă deosebită. Este îndulcită cu fructe – curmale și banană. Are un dulce natural, cu care vă veți obișnui repede.
Cuprins
Prăjitură din dovleac și ovăz – rețetă
Ingrediente
- 280 g de dovleac gătit
- 1 banană mică
- 10 curmale
- 620 ml de lapte vegetal
- 360 g de fulgi de ovăz
- 2 lingurițe de praf de copt
- 3 linguri de semințe de in măcinate
- ¼ linguriță de sare
Ingrediente opționale
- vișine din compot/vișinată (sau alte fructe pentru decor)
- 1 mână de nuci
- arome: scorțișoară, vanilie
Mod de preparare
Puneți laptele într-un ibric pe foc. Adăugați curmalele și când s-a înfierbântat, stingeți focul. Lăsați-le la înmuiate 10-15 minute, apoi scoateți-le cu o lingură și puneți-le în blender.
Dați fulgii de ovăz prin râșnița electrică și transformați-i în făină. Puneți-i într-un bol separat.
Măcinați apoi semințele de in într-o pudră fină. Adăugați semințele măcinate în laptele din care ați scos curmalele.
Amestecați energic cu un tel. Lăsați-le la înmuiat până se transformă într-un gel. Se vor umfla foarte repede.
Puneți dovleacul gătit și tăiat cubulețe în blender, peste curmale. Adăugați banana ruptă bucăți și gelul de semințe. Mixați până rezultă o compoziție fină, omogenă.
Transferați-o într-un bol încăpător. Adăugați fulgii de ovăz măcinați, praful de copt, sarea și aromele. Amestecați totul foarte bine. Puneți acum și nucile tocate grosier, dacă folosiți.
Compoziția trebuie să fie grosuță. Dacă este prea lichidă, mai adăugați fulgi de ovăz.
Transferați-o într-o tavă potrivită, tapetată cu hârtie de copt. Nu vă recomand să faceți o prăjitură înaltă din această compoziție deoarece nu se va coace foarte bine. Folosiți o tavă mai întinsă, astfel încât prăjitura să aibă circa două degete grosime.
Distribuiți uniform compoziția, apoi așezați vișinele din loc în loc. Dați prăjitura în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius. Durata de coacere variază în funcție de cuptor, circa 40-50 de minute.
Note și sugestii
Dacă nu vă place gustul dovleacului, există alternative. Îl puteți înlocui de exemplu cu banane sau cartof dulce.
Eu am folosit lapte de cocos, dar voi puteți folosi orice fel de lapte vegetal vă place sau ce aveți în casă.
Semințele de in pot fi înlocuite cu semințe de chia sau un amestec.
Banana poate fi înlocuită cu 4-5 linguri de unt de arahide.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete cu ovăz și dovleac pe care le puteți încerca:
Prăjitură cu dovleac, ovăz și curmale – fără zahăr, lactoză, ouă, ulei sau făină
Fursecuri cu dovleac și ovăz – fără zahăr, făină sau ulei
Tartă cu dovleac și mere, cu fulgi de ovăz – fără zahăr și făină
Plăcintă cu dovleac și ovăz – cea mai simplă și sănătoasă rețetă
Sursă rețetă: Ela Vegan, Banana baked oatmeal (vegan): https://elavegan.com/vegan-baked-banana-oatmeal/#recipe