Fasole bătută cu ceapă călită și pastă de roșii – rețetă din Moldova
Fasolea bătută se mai numește în unele zone „fasole făcăluită” sau „icre de fasole”.
Indiferent cum o numiți, este o delicatesă servită cu succes nu doar în perioadele de post, ci și în afara lor.
Dacă o faceți cu multă ceapă călită și puțină pastă de roșii, gustul va fi absolut desăvârșit.
Ce beneficii ne oferă fasolea
Fasolea conține micronutrienți importanți, precum potasiu, fier, magneziu, zinc și acid folic.
Este o sursă valoroasă de proteine în alimentația celor care țin post sau au o dietă vegetariană.
Fasolea se numără printre puținele surse vegetale de lizină, un aminoacid esențial.
Conținutul bogat în fibre solubile și amidon rezistent îi conferă un indice glicemic scăzut.
Puțini știu că leguminoasele au cantități generoase de antioxidanți, în special polifenoli.
Includerea leguminoaselor precum fasolea în dietă a fost asociată cu îmbunătățirea aportului de nutrienți, a funcției sistemului imunitar și a controlului greutății corporale.
Fasolea a demonstrat efecte protectoare împotriva bolilor metabolice, cardiovasculare și ale colonului.
Consumul ei ajută la scăderea colesterolului. Poate ameliora obezitatea, sindromul metabolic și inflamația cronică.
Reduce riscul de boli de inimă ischemice și diabet.
Fasole bătută cu pastă de roșii – rețetă
Ingrediente
- 600 g de fasole fiartă
- 150-200 g de apă
- 2-3 cepe potrivite
- 100-150 ml de ulei
- 2 linguri de pastă de roșii sau bulion
- 6-8 căței de usturoi
- ½ linguriță de boia dulce
- ½ linguriță de sare
- ¼ linguriță de piper
- 50-100 ml de ulei
Mod de preparare
Curățați ceapa de coajă și tocați-o mărunt.
Puneți uleiul într-o tigaie. Adăugați ceapa tocată, sarea și 15-20 de ml de apă.
Amestecați cu o lingură de lemn și puneți tigaia pe aragaz.
Sotați ceapa la foc mic timp de 10-20 de minute.
Amestecați din când în când.
Între timp, ocupați-vă de fasole.
Dacă folosiți fasole la conservă, clătiți-o și scurgeți-o.
Dacă ați fiert singuri fasolea și este rece de la frigider, va trebui să o încălziți.
Puneți boabele în cratiță. Adăugați circa 200 ml de apă și lăsați-o să se încălzească.
După 20 de minute în care ceapa s-a călit, adăugați pasta de roșii și amestecați bine.
Adăugați apoi piperul și după câteva clocote, stingeți focul.
Puneți acum boiaua de ardei. Dacă o adăugați înainte, va amărî mâncarea.
Scurgeți fasolea de apă și adăugați peste ea ceapa călită.
Adăugați usturoiul trecut prin presă.
Introduceți blenderul vertical și pasați totul până rezultă o pastă cremoasă.
Dacă pasta este vârtoasă, puneți până la 100 ml.
Astfel crema de fasole va ieși mult mai moale și fină.
Rețete similare
Icre false din fasole albă – o delicatesă între preparatele de post
Fasole roșie bătută cu tahini – rețetă cu beneficii
Fasole bătută cu ardei copți – rețetă de post
Fasole în sos de roșii – rețetă grecească (Gigantes Plaki)
Fasolea bătută cu ceapă călită și pastă de roșii poate fi servită pe pâine prăjită sau pâine proaspătă.
Dacă țineți post, va fi suficient de sățioasă încât să vă țină de foame câteva ore bune.
Surse articol:
1. Mullins AP, Arjmandi BH. Health Benefits of Plant-Based Nutrition: Focus on Beans in Cardiometabolic Diseases. Nutrients. 2021 Feb 5;13(2):519: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33562498/
2. Messina V. Nutritional and health benefits of dried beans. Am J Clin Nutr. 2014 Jul;100 Suppl 1:437S-42S: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24871476/
3. Rețetă preluată din: Șef Paul Constantin, Fasole bătută / Icre de fasole: https://www.youtube.com/watch?v=-4k-JIkNSx0&t=199s&ab_channel=%C8%98efPaulConstantin