USTUROI cu MIERE – stimulează CIRCULAȚIA, IMUNITATEA și eliminarea SECREȚIILOR în timpul unei RĂCELI
Usturoiul este un remediu natural remarcabil. De-a lungul istoriei a fost folosit în diferite culturi pentru prevenirea și tratarea unei game variate de boli.
Studiile recente au arătat că acesta conține compuși care reduc riscul bolilor cardiovasculare, combat tumorile și au efecte antimicrobiene diverse.
Rezultatele experimentale recente ne arată că usturoiul crește funcția sistemului imunitar prin stimularea mai multor celule implicate în răspunsul imun, precum macrofage, limfocite și natural killer. Usturoiul modulează secreția de citokine, producția de imunoglobulină, fagocitoza și activarea macrofagelor.
__________________________________________________________________________________________________________
Alicina și compușii sulfurici pe care îi conține sunt răspunzători în mare parte pentru efectele sale antimicrobiene.
S-a dovedit eficient împotriva unui spectru larg de bacterii gram-negative și gram-pozitive, inclusiv împotriva speciilor de Stafilococi, Salmonella, E. coli, Bacillus, Vibrio, Klebsiella, Micobacteria sau Proteus.
__________________________________________________________________________________________________________
Usturoiul este și antifungic. Poate combate infecțiile cu Candida albicanis, Saccharomyces cerevisiae, Trichoderma harzianum, Botrytis cinerea, Cryptococcus neoformans, Mycosphaerella arachidicola, Phsyalosporapiricola sau Asperigillus fumigatus.
__________________________________________________________________________________________________________
Alte studii au demonstrat că usturoiul are și proprietăți antiparazite și antivirale. Este eficient în virusul gripal de tip B, rinovirus de tip 2, virusul paragripal de tip 3, herpes simplex de tip 1 și 2.
Are efecte toxice directe asupra celulelor infectate cu virusuri. Totodată, crește activitatea celulelor natural killer (NK), care distrug celulele deja infectate.
Usturoiul este de asemenea anti-hipertensiv, antiinflamator și anticancerigen. Combate ateroscleroza și tromboza.
__________________________________________________________________________________________________________
În timpul unei răceli, se recomandă câte 5-10 căței de usturoi crud pe zi pentru adulți. La copii, cantitatea poate fi mai mică, de 2-3 căței pe zi. Un mod mai eficient de a-l consuma, este sub formă de macerat sau sirop.
Luați o căpățână de usturoi și curățați fiecare cățel de coajă. Tocați-i mărunt pe un tocător de lemn cu un cuțit ascuțit.
Puneți-l într-un borcănel de sticlă și turnați peste el miere de albine, cât să acopere bucățile de usturoi. Se pot adăuga și bucăți de lămâie sau mirodenii (scorțișoară, anason, cuișoare).
Amestecați și așteptați circa 15 minute, pentru ca usturoiul să-și elibereze alicina (substanța activă vindecătoare) și mierea să se transforme într-un sirop.
Amestecați din nou și închideți borcanul ermetic. Se păstrează la temperatura camerei și se consumă în decursul a 24 de ore.
__________________________________________________________________________________________________________
Pentru copiii mai mici de 1 anișor, se poate folosi sirop de arțar în loc de miere, sau glicerină pentru bebeluși (se găsește la magazinele naturiste).
Preparatul se administrează cu tot cu bucățile de usturoi. Pentru a fi mai ușor de consumat, usturoiul se poate mixa în blender împreună cu miere. Va rezulta o pastă fină, mai omogenă, asemănătoare unui sirop.
Se administrează încă de la primele simptome de răceală sau gripă, de 3-4 ori pe zi. Se prepară din usturoi proaspăt și nu se lasă să stea mai mult de 24 de ore.
În cazul unei infecții active, se poate lua din oră în oră câte 1 linguriță de macerat.
Poate fi folosit și extern, pe răni.
__________________________________________________________________________________________________________
Precauții și contraindicații
Persoanele care iau medicamente pentru subțierea sângelui trebuie să ceară sfatul medicului înainte de a consuma cantități mari de usturoi zilnic, întrucât acesta poate provoca interacțiuni.
În infecții sau boli grave, se recomandă consultul unui specialist și urmarea unui tratament adecvat.
__________________________________________________________________________________________________________
Surse:
1. Peyman Mikaili, Surush Maadirad, Milad Moloudizargari, Shahin Aghajanshakeri, and Shadi Sarahroodi, Therapeutic Uses and Pharmacological Properties of Garlic, Shallot, and Their Biologically Active Compounds, Iran J Basic Med Sci. 2013: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3874089/
2. Rodrigo Arreola, Saray Quintero-Fabián, Rocío Ivette López-Roa, Enrique Octavio Flores-Gutiérrez, Juan Pablo Reyes-Grajeda, Lucrecia Carrera-Quintanar, Daniel Ortuño-Sahagún, Immunomodulation and Anti-Inflammatory Effects of Garlic Compounds, J Immunol Res. 2015; 2015: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4417560/
3. Bayan L, Koulivand PH, Gorji A., Garlic: a review of potential therapeutic effects, Avicenna J Phytomed. 2014: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25050296
4. Growing up Herbal, Garlic Honey: https://www.growingupherbal.com/garlic-honey