Ceaiul verde – un antidot mai bun decât cafeaua împotriva oboselii datorate muncii excesive și stresului

Ceaiul verde este băutura-minune a chinezilor și nu numai. Este a doua cea mai consumată băutură la nivel mondial după apă.

Datorită efectelor sale tonice mentale și generale, este preferată cafelei și altor produse energizante. 

Ceaiul verde – un antidot mai bun decat cafeaua impotriva oboselii

Ceaiul verde – un antidot mai bun decat cafeaua impotriva oboselii

Ceaiul verde este o băutură excelentă pentru persoanele care depun mult efort fizic sau intelectual. Mărește rezistența la stres și protejează neuronii.

Ceaiul verde – antidotul bolilor moderne

Ceaiul verde (Camellia sinensis) are multiple beneficii. Acestea se datorează conținutului bogat în antioxidanți.

Planta conține polifenoli (epicagalocatechine, epicatechine), compuși fenolici (acid galic), flavonoizi, cafeină, teanină, teaflavină, teobromină, teofilină, alcaloizi, polizaharide, compuși volatili, aminoacizi, minerale (seleniu, calciu, zinc, magneziu, crom, mangan, fluor), carbohidrați și cofeină.

Ceaiul verde are proprietăți anticancerigene, neuroprotectoare, antiinflamatoare, hipoglicemiante, antibacteriene și antivirale.

Potrivit studiilor recente, ajută în tratamentul unor boli de maximă actualitate, precum diabet, boli cardiovasculare, Alzheimer, cancere și obezitate. Prin faptul că reduce inflamația și stresul oxidativ, protejează celulele și ADN-ul.

Stimulent nervos

Planta de ceai verde este inclusă de botaniști în categoria stimulentelor nervoase, alături de cafea (Coffea arabica). Acestea produc o stimulare directă asupra sistemului nervos.

Ceaiul verde stimulează sistemul nervos central prin cofeina pe care o conține. Această substanță energizantă este însă contrabalansată de teanină.

Teanina reduce oboseala și stresul prin relaxarea pe care o produce în corp, prin scăderea tensiunii musculare și arteriale.

Băutura persoanelor active

Cu toate că majoritatea populației este afectată de stres și hiperactivitate, ceaiul verde poate fi un stimulent util pentru cei care au nevoie de un plus de energie în activitatea lor zilnică.

O indicație specifică a ceaiului verde este pentru persoanele care au o ocupație solicitantă din punct de vedere mental. În această categorie pot intra cadrele medicale, pompierii, șoferii, cadrele didactice, studenții, funcționarii publici, piloții, ofițerii de poliție.

Rapoartele arată că acestea sunt considerate cele mai stresante locuri de muncă.

Crește concentrarea, atenția, memoria, dispoziția

Studiile japonezilor sugerează că ceaiul verde mărește capacitatea de concentrare în activitățile zilnice și viteza de reacție. Acest aminoacid modifică activitatea electrică din creier și mărește undele alfa.

Ceaiul verde protejează neuronii și previne declinul cognitiv. Îmbunătățește memoria, atenția, dispoziția și funcțiile motorii ale creierului.

Dureri de cap, oboseală excesivă

Potrivit Naturopathic Herbalist, ceaiul verde poate fi folosit în oboseală și dureri de cap. Efectul anti-oboseală se datorează catechinelor.

Într-un studiu pe șoareci, acești antioxidanți au mărit rezistența fizică, atenuează epuizarea și facilitează recuperarea organismului din oboseală.

Revitalizant general

Polifenolii pe care îi conține din abundență revitalizează starea generală de sănătate a organismului prin faptul că induc autofagia.

Autofagia este procesul prin care corpul se curăță singur. Prin autofagie se înlătură proteinele uzate, se curăță organelele deteriorate și se elimină agenții patogeni din celule.

Este un mecanism de supraviețuire care protejează genomul și previne diferite maladii, precum cancere, boli neurodegenerative, cardiomiopatie, boli de ficat, boli autoimune și infecții.

Tonifică inima 

Ceaiul verde este cardiotonic și protector vascular. Ajută la scăderea colesterolului și a grăsimii corporale.

Protejează sistemul cardiovascular prin efectele sale antihipertensive, antiinflamatoare, anti-trombotice și hipolipidemiante. Previne leziunile aterosclerotice.

Ceaiul verde este imunomodulator. Modulează inflamația și previne diferite cancere. Ajută în febră, tuse, infecții, edeme.

Ceaiul longevității

Nu în ultimul rând, ceaiul verde este considerat o băutură a longevității și tinereții, deoarece crește durata de viață și încetinește îmbătrânirea prin efectele sale protectoare la nivel celular împotriva radicalilor liberi și a stresului oxidativ.

Un studiu apărut în 2021 în jurnalul „Stroke” a arătat că 7 căni de ceai verde pe zi reduc riscul de deces general cu 62%, inclusiv la cei care au avut un atac de cord.

Cum se consumă ceaiul verde 

Ceaiul verde poate fi consumat sub formă de infuzie, câte 3 căni pe zi. Se folosesc 2 lingurițe de plantă uscată la 1 cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat 3-5 minute.

Planta se poate administra și sub formă de capsule (250 mg), câte 2, de 3 ori pe zi.

Contraindicații

Evitați ceaiul verde pe perioada sarcinii și alăptării. Nu-l asociați cu alte stimulente. Unele persoane pot dezvolta insomnie, palpitații sau nervozitate la ceaiul verde, la fel ca și la cafea.

Mai multe informații despre cine nu are voie să bea ceai verde (contraindicații și interacțiuni cu medicamente) găsiți în acest ARTICOL.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile despre ceaiul verde și beneficiile acestuia:

1/2 cană de ceai verde pe zi reduce cortizolul, stresul grăsimea abdominală și depresia
Beți ceai verde! Scade riscul de obezitate și boli de ficat
Consumatorii de ceai verde au o speranță mai mare de viață
2-3 căni de ceai verde pe zi cu puțină lămâie previn răceala

Surse articol:

1. Zhao T, Li C, Wang S, Song X. Green Tea (Camellia sinensis): A Review of Its Phytochemistry, Pharmacology, and Toxicology. Molecules. 2022 Jun 18;27(12):3909. doi: 10.3390/molecules27123909. PMID: 35745040; PMCID: PMC9231383.
2. Simone Johnson, The top 10 most and least stressful jobs, Business News Daily: https://www.businessnewsdaily.com/1875-stressful-careers.html
3. Glick D, Barth S, Macleod KF. Autophagy: cellular and molecular mechanisms. J Pathol. 2010 May;221(1):3-12. doi: 10.1002/path.2697. PMID: 20225336; PMCID: PMC2990190.
4. Jówko E. Green Tea Catechins and Sport Performance. In: Lamprecht M, editor. Antioxidants in Sport Nutrition. Boca Raton (FL): CRC Press/Taylor & Francis; 2015. Chapter 8. PMID: 26065095.
5. Prasanth MI, Sivamaruthi BS, Chaiyasut C, Tencomnao T. A Review of the Role of Green Tea (Camellia sinensis) in Antiphotoaging, Stress Resistance, Neuroprotection, and Autophagy. Nutrients. 2019 Feb 23;11(2):474. doi: 10.3390/nu11020474. PMID: 30813433; PMCID: PMC6412948.
6. Teng YS, Wu D. Anti-Fatigue Effect of Green Tea Polyphenols (-)-Epigallocatechin-3-Gallate (EGCG). Pharmacogn Mag. 2017 Apr-Jun;13(50):326-331. doi: 10.4103/0973-1296.204546. Epub 2017 Apr 18. PMID: 28539729; PMCID: PMC5421434.
7. Japanese Green Tea, 7 ways japanese green tea can help you fight fatigue, stress & more: https://greentea-jfoodo.jetro.go.jp/journal/7-ways-japanese-green-tea-can-help-you-fight-fatigue-stress-more/index.html
8. Amy Ritcher, Kris Gunnars, Dylan Bailey, 10 Evidence-based benefits of green tea, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-green-tea#9.-May-help-you-lose-weight
9. The Naturopathic Herbalist, Camellia sinensis: https://thenaturopathicherbalist.com/herbs/c-2/camellia-sinensis/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.