Cine nu are voie să bea CEAI VERDE (contraindicații și interacțiuni cu medicamente)
Ceaiul verde (Camellia sinensis) este probabil cel mai consumat tip de ceai din lume, având o popularitate crescută în India, China și America. Studiile au arătat că această băutură are foarte multe beneficii pentru sănătate.
Din cele trei varietăți de Camellia sinensis – ceaiul verde, ceaiul negru și ceaiul oolong, ceaiul verde are cea mai mare concentrație de antioxidanți polifenoli.
Antioxidanții combat radicalii liberi – compuși care lezează și modifică celulele și ADN-ul. Radicalii liberi sunt de asemenea răspunzători pentru apariția bolilor de inimă și a cancerului, precum și pentru accelerarea procesului de îmbătrânire și dezvoltarea bolilor degenerative.
Cuprins
♣ Beneficiile ceaiului verde
În medicina chineză și indiană, ceaiul verde este folosit ca diuretic, stimulent și tonic. În urma studiilor realizate până în prezent pe animale și oameni, ceaiul verde a demonstrat următoarele beneficii:
– previne ateroscleroza și boala arterială coronariană
– scade nivelul colesterolului și trigliceridelor și reduce riscul bolilor de inimă, inclusiv atacul de cord
– protejează împotriva cancerului (mamar, pulmonar, esofagian, ovarian, vezical, pancreatic, colorectal, de prostată, de piele)
– reduce inflamația asociată cu boala Crohn și colita ulcerativă
– ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge în diabet
– are efecte hepatoprotectoare împotriva substanțelor toxice din alcoolul
– reduce riscul de boli ale ficatului (inclusiv de tumori)
– crește metabolismul și ajută la arderea grăsimilor
– ajută la pierderea în greutate
– previne cariile dentare
– ajută în bolile inflamatorii, precum artrita
– ajută la prevenirea bolii Parkinson și a osteoporozei
– reduce rata mortalității din orice cauză
Contraindicații la ceaiul verde
Ceaiul verde nu trebuie consumat de persoanele cu:
– hipertensiune arterială, aritmie cardiacă sau boli cardiovasculare grave
– probleme cu rinichii (insuficiență renală)
– probleme cu ficatul
– ulcer stomacal
– tulburări psihologice (anxietate)
Copiii sub 12 ani, femeile însărcinate și cele care alăptează trebuie de asemenea să evite consumul de ceai verde.
Persoanele sensibile la cofeină, anemice, diabetice, cu osteoporoză sau glaucom trebuie să ceară sfatul medicului înainte de a folosi ceaiul verde sau alte suplimente care conțin extract de ceai verde.
Consumul excesiv și îndelungat de ceai verde sau cafea poate cauza iritabilitate, insomnie, palpitații sau amețeală. Aceste efecte se datorează cofeinei. Supradozarea cofeinei poate da și stări de greață sau vomă, diaree, dureri de cap și pierderea apetitului.
Din cauza efectului energizant și stimulant, ceaiul verde nu trebuie consumat după ora 17:00.
Interacțiuni cu medicamente
Ceaiul verde nu trebuie administrat în paralel cu următoarele medicamente:
• adenozină (pentru aritmie cardiacă)
• antibiotice, beta-lactamice
• benzodiazepine (diazepam, lorazepam, valium, xanax, tranchilzante etc)
• beta-blocante, propranolol, metoprolol
• anticoagulante, pentru subțierea sângelui (warfarină, inclusiv aspirină)
• chimioterapice (doxorubicin tamoxifen)
• clozapină
• litiu
• inhibitori de monoaminooxidază (pentru depresie sau boala Parkinson)
• contraceptive orale
• fenilpropanolamină (pentru tuse, răceală și slăbit)
Sursă:
http://umm.edu/health/medical-reference-guide/complementary-and-alternative-medicine-guide/herb-interaction/possible-interactions-with-green-tea
Mulțumim!