1/2 cană de ceai verde pe zi reduce cortizolul, stresul grăsimea abdominală și depresia
√ Articol bazat pe studii științifice
Titlul sună destul de promițător, nu-i așa? Cât de credibile sunt însă aceste pretinse beneficii? Din fericire, există dovezi științifice convingătoare.
Chiropracticianul Eric Berg vorbește despre acest subiect într-un clip realizat recent.
Ceaiul verde este cea mai consumată băutură din lume. Popularitatea sa nu este o simplă reclamă sau o modă. Nenumărate studii au arătat că acesta are beneficii însemnate în domeniul sănătății și că își merită din plin poziția de lider.
Cuprins
Ceaiul verde reduce hormonul de stres (cortizol)
Un prim beneficiu al ceaiului verde este că scade nivelul hormonului de stres.
„Există un ceai grozav pe care îl puteți consuma în mod regulat. De fapt, trebuie doar să bei jumătate de pahar pe zi pentru a crea efecte semnificative, mai ales asupra cortizolului”.
Cortizolul este principalul hormon de stres din organism. În momentul în care cineva este expus mult timp la acest hormon, corpul dezvoltă rezistență la el. Așa cum se întâmplă și în cazul hormonului insulină.
Citește și – Busuiocul protejează corpul de stresul chimic, fizic și psihologic
Rezistența la cortizol înseamnă un nivel crescut de cortizol care nu funcționează optim. Acest lucru se traduce de fapt printr-un deficit de cortizol.
Ce probleme creează cortizolul crescut
Cortizolul creează probleme serioase în corp, de la inflamații și stres, până la creștere în greutate.
→ depresie
→ anxietate
→ grăsime abdominală
→ probleme cognitive
→ sindrom metabolic (hipertensiune arterială, colesterol crescut, glicemie mare)
→ ovarel polichistice
→ pierdere de masă corporală
→ rezistență la insulină
Unele persoane ajung la starea de rezistență la cortizol sau la niveluri mari de cortizol din cauza stresului sau din cauza unei predispoziții genetice.
Din fericire, există o soluție naturală la această problemă. Este vorba despre un fitonutrient care se găsește în ceaiul verde și care poate reduce nivelul de cortizol.
Se numește EGCG (galat de epigalocatechină). Cu siguranță ați mai citit despre el în articolele referitoare la ceaiul verde. Planta de ceai verde (Camellia sinensis) este cea mai bogată sursă de EGCG.
Ceaiul verde scade mai mulți hormonii de stres
Polifenolii din ceaiul verde au efecte benefice la persoanele cu tulburări psihologice. Aceștia exercită un efect protector împotriva stresului.
Un studiu publicat recent (2022) în jurnalul „Biomedical Reports” a arătat că ceaiul verde decofeinizat a ameliorat depresia, anxietatea și stresul la adolescenți. Participanții au consumat câte 6 căni de ceai pe zi, timp de 6 săptămâni.
Ceaiul verde a scăzut considerabil nivelurile hormonii de stres: cortizol, dehidroepiandrosteron, adreonocorticotrop și corticosteron.
Reduce stresul mental, riscul de depresie și demență
Un studiu din 2019 a arătat că ceaiul verde reduce activitatea metalelor toxice (cadmiu și plumb) din mamifere și stresul mental.
Pe lângă EGCG, ceaiul verde conține și L-teanină, un aminoacid care induce relaxarea și detensionează corpul.
1/2 cană de ceai verde pe zi
Eric Berg recomandă persoanelor cu un nivel ridicat de stres să consume ceai verde în fiecare zi. Este un remediu ieftin și ușor accesibil. Jumătate de ceașcă este suficient. Această cantitate nu scade doar stresul, ci și riscul de depresie și demență.
Ceaiul verde îmbunătățește memoria și atenția, dar în același timp induce o stare de calm.
Consumul acestei băuturi ajută digestia, scade colesterolul, crește capacitatea antioxidantă a corpului, îmbunătățește somnul, reduce tensiunea arterială, ajută la slăbit și oferă protecție neuronilor.
Studiile au arătat că ceaiul verde poate fi util și în controlul tulburărilor cardiovasculare, metabolice, adipozitate crescută și cancere.
Alte plante care contribuie la scăderea nivelului de cortizol sunt:
→ rădăcina de lemn-dulce
→ curcumina din turmeric
→ roinița
Citește și – Roinița – planta care reduce nivelul de stres la zero
Surse articol:
1. Dr. Eric Berg, Drink ½ cup daily to lower cortisol, lose belly fat and help depression: https://www.youtube.com/watch?v=bK8q144Rhds&ab_channel=Dr.EricBergDC
2. Almudhi A, Gabr SA. Green tea consumption and the management of adrenal stress hormones in adolescents who stutter. Biomed Rep. 2022 Apr;16(4):32. doi: 10.3892/br.2022.1515. Epub 2022 Feb 24. PMID: 35251619; PMCID: PMC8889529.
3. Japanese Green Tea In, Does green tea reduce stress: https://www.japanesegreenteain.com/blogs/green-tea-and-health/does-green-tea-reduce-stress
4. Natasha Gilbert, The science of tea’s mood altering magic: https://www.nature.com/articles/d41586-019-00398-1