Consumatorii de ceai verde au o speranță mai mare de viață

Un studiu publicat în ianuarie 2020 în „European Journal of Preventive Cardiology” susține că persoanele care beau ceai de cel puțin 3 ori pe săptămână au tendința de a trăi mai mult și mai sănătos.

Dat fiind că cercetarea a fost realizată pe participanți din China, ne putem lesne da seama că este vorba despre ceaiul verde, și nu despre orice fel de ceai.

Ceaiul verde mareste speranta de viata: Jannoon028 – www.freepik.com

Acesta este realizat din frunzele unei plante numite „Camellia sinensis”, pe care chinezii o folosesc de mii de ani. Planta crește însă în peste 50 de țări, mai puțin în România. Cu toate acestea, popularitatea ceaiul verde este destul de mare și la noi.

Ceaiul verde scade riscul de boli cardiovasculare și deces

Autorul principal al studiului de față – dr. Xinyan Wang de la Academia Chineză de Științe Medicale din Beijing, spune că un consum regulat de ceai verde reduce riscul de boli cardiovasculare și de deces, din orice cauză.

Efectele acestei băuturi se văd cel mai bine la cei care beau ceai verde de foarte mult timp.

Cercetarea a fost realizată pe 100,902 de persoane fără probleme cardiovasculare anterioare, atac de cord, accident vascular cerebral sau cancer.

Participanții au fost împărțiți în două grupuri:

1. Persoane care consumă ceai verde în mod obișnuit, adică de 3 sau mai multe ori pe săptămână.

2. Persoane care nu beau ceai verde în mod regulat, adică mai puțin de 3 ori pe săptămână.

Subiecții au fost monotorizați pe o durată de 7 ani. Rezultatele au arătat că persoanele care beau mult ceai verde au o speranță de viață mai mare și se bucură de o sănătate mai bună.

Persoanele de 50 de ani care consumă des ceai ar putea trăi cu 1,26 de ani mai mult. De asemenea, riscul de boli de inimă coronariene și accident vascular cerebral este întârziat cu circa un an și jumătate datorită compușilor din ceaiul verde.

Un alt rezultat important a fost acela că participanții cu un consum obișnuit de ceai verde au prezentat un risc cu 20% mai mic de boli cardiace și accident vascular cerebral, un risc cu 22% mai mic de boli de inimă fatale și un risc cu 15% mai mic de deces din cauze multiple.

Pe termen lung, aceste riscuri au fost și mai mici decât procentele prezentate mai sus, respectiv 39% pentru accidente vasculare cerebrale, 56% pentru boli de inimă fatale și 29% pentru deces.

Un alt autor important al studiului – dr. Dongfeng Gu, a precizat că acțiunea protectoare a ceaiului apare la consumatorii obișnuiți de ceai verde.

Ea se datorează polifenolilor, care nu sunt stocați în corp pe termen lung. De aceea ceaiul trebuie consumat cu regularitate, pe durate mari de timp pentru a avea beneficii la nivel cardiovascular.

Polifenolii sunt antioxidanți care afectează pozitiv nivelul tensiunii arteriale și al lipidelor din sânge.

Vă invităm să citiți și despre contraindicațiile ceaiului verde, aici:

Cine nu are voie să bea ceai verde (contraindicații și interacțiuni cu medicamente)

Sursă: Science News, Tea drinkers live longer: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/01/200109105508.htm

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.