Beți ceai verde! Scade riscul de obezitate și boli de ficat

Articol bazat pe studii științifice

Ceaiul verde conține un compus care a demonstrat proprietăți anti-obezitate și hepatoprotectoare.

Un studiu recent, publicat în 2022 în jurnalul „Nutrition & Metabolism”, a arătat că această plantă poate fi benefică în steatoza hepatică.

Beti ceai verde - scade riscul de obezitate si ficat gras

Beti ceai verde – scade riscul de obezitate si ficat gras

Ceaiul verde este renumit pentru concentrația bogată în antioxidanți. Acești compuși sunt răspunzători pentru cele mai multe beneficii ale plantei.

Frunzele acestei plante conțin însă și un alt compus, unic, numit L-teanină.

CEAIUL VERDE SUSȚINE ACTIVITATEA CREIERULUI

L-teanina este un aminoacid non-proteic. A demonstrat efecte psihotropice și anticancerigene.

Cercetările recente au arătat că L-teanina reduce stresul și afectează pozitiv funcțiile cognitive.

Relaxează mintea fără să producă somnolență. Dimpotrivă, îmbunătățește atenția, memoria de lucru, dispoziția, somnul și funcțiile executive.

Citește și – Beți ceai verde și corpul vostru va arde mai multe calorii și grăsime abdominală

Efectele benefice ale ceaiului verde asupra ficatului și greutății corporale se datorează tot acest aminoacid.

CEAIUL VERDE REDUCE GREUTATEA CORPORALĂ, COLESTEROLUL ȘI GRĂSIMEA DIN FICAT 

Cercetătorii chinezi au efectuat recent un studiu în care au testat L-teanina pe linii celulare umane izolate din carcinom hepatic și pe șoareci cu steatoză hepatică.

Celulele cancerului hepatic au fost tratate fie cu acid oleic, fie cu acid oleic + L-teanină.

Animalele au urmat o dietă normală, o dietă bogată în grăsimi și o dietă bogată în grăsimi + L-teanină.

Studiul a durat 16 săptămâni.

La șoareicii care au primit L-teanină au scăzut considerabil:

→ greutatea corporală
→ steatoza hepatică
→ nivelurile serice de transaminaze (ALT și AST)
→ colesterolul total și colesterolul LDL

În testele in vitro, L-teanina a ameliorat steatoza hepatică indusă de acidul oleic.

Studiile mecanice au arătat că L-teanina contribuie la reducerea sintezei de acizi grași și crește beta-oxiarea (degradarea) acestora.

Citește și – Femeile și bărbații care beau zilnic ceai verde sunt feriți de cancer, hepatita C, boli autoimune și cardiovasculare

Rezultatele acestui studiu sugerează că L-teanina ameliorează ficatul gras prin reglarea căilor metabolice ale lipidelor hepatocitelor.

CEAIUL VERDE PREVINE BOLILE DE FICAT

Nu este prima studiul care arată un beneficiu clar al consumului de ceai verde pentru ficat.

O meta-analiză publicată în 2018 în „International Journal of Clinical and Experimental Medicine” a evaluat rapoartele potrivit cărora ceaiul verde reduce riscul de afecțiuni hepatice.

La consumatorii de ceai verde a fost observată o reducere semnificativă a incidenței bolilor de ficat, precum:

→ hepatite
→ steatoză hepatică
→ ciroză hepatică
→ carcinom hepatocelular

Chiar dacă este benefic pentru ficat, nu exagerați. Consumul excesiv de ceai verde poate avea un efect opus, provocând hepatotoxicitate.

Citește și –  Cine nu are voie să bea ceai verde (contraindicații și interacțiuni cu medicamente)

Surse articol:

1. Liang, J., Gu, L., Liu, X. et al.L-theanine prevents progression of nonalcoholic hepatic steatosis by regulating hepatocyte lipid metabolic pathways via the CaMKKβ-AMPK signaling pathway. Nutr Metab (Lond) 1929 (2022). https://doi.org/10.1186/s12986-022-00664-6
2. Baba Y, Inagaki S, Nakagawa S, Kaneko T, Kobayashi M, Takihara T. Effects of l-Theanine on Cognitive Function in Middle-Aged and Older Subjects: A Randomized Placebo-Controlled Study. J Med Food. 2021 Apr;24(4):333-341. doi: 10.1089/jmf.2020.4803. Epub 2021 Mar 22. PMID: 33751906; PMCID: PMC8080935.
3. Nobre AC, Rao A, Owen GN. L-theanine, a natural constituent in tea, and its effect on mental state. Asia Pac J Clin Nutr. 2008;17 Suppl 1:167-8. PMID: 18296328.
4. Williams JL, Everett JM, D’Cunha NM, Sergi D, Georgousopoulou EN, Keegan RJ, McKune AJ, Mellor DD, Anstice N, Naumovski N. The Effects of Green Tea Amino Acid L-Theanine Consumption on the Ability to Manage Stress and Anxiety Levels: a Systematic Review. Plant Foods Hum Nutr. 2020 Mar;75(1):12-23. doi: 10.1007/s11130-019-00771-5. PMID: 31758301.
5. Yin X, Yang J, Li T, Song L, Han T, Yang M, Liao H, He J, Zhong X. The effect of green tea intake on risk of liver disease: a meta analysis. Int J Clin Exp Med. 2015 Jun 15;8(6):8339-46. PMID: 26309486; PMCID: PMC4538013.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.