Salvia macerată în vin alungă surmenajul, astenia, distonia neurovegetativă, răceala și astmul
Încă din vechime, salvia ocupa un loc de cinste între plantele medicinale. Mulți o priveau ca pe un panaceu, utilizând-o împotriva celor mai diverse boli.
Potrivit „Journal of Traditional and Complementary Medicine”, salvia era întrebuințată în convulsii, amețeală, tremur, paralizie, ulcere, inflamații, reumatism, gută, hiperglicemie și diaree.
Cuprins
Salvia – proprietăți terapeutice
Studiile de dată recentă au confirmat proprietățile terapeutice deja cunoscute, scoțând la iveală și alte efecte biologice importante:
- anticancerigene, antimutagenice
- antiinflamatorii
- anti-demență
- hipoglicemiante
- hipolipidemiante
- antinociceptive
- antioxidante
- antimicrobiene
Compoziție chimică
Frunzele, tulpinile și florile de salvie abundă în compuși fitochimici, majoritatea lor fiind antioxidanți.
Iată câțiva dintre ei: alcaloizi, derivați glicozidici, compuși fenolici – flavonoide (acid rozmarinic, luteolină, quercetină, acid clorogenic, acid elagic, acid cafeic, epicatechine, EGCG, rutină), cumarine, taninuri, steroizi, terpeni și terpenoizi, poli-acetileni.
Uleiul esențial de salvie conține peste 120 de compuși, între care borneol, camfor, cariofilen, cineol, humulen, leden, pinen și tujonă.
Diferite studii au arătat că tinctura și capsulele cu pulbere de salvie îmbunătățesc funcțiile cognitive, precum memoria, atenția, dar și buna-dispoziție.
În mediul monahal, salvia este utilizată și sub forma unui vin medicinal, îndeosebi pentru fortificarea organismului, a nervilor și a psihicului.
Cum se prepară vinul de salvie – rețetă
Ingrediente
- 20 de linguri rase de pulbere de salvie
- 1 litru de vin natural (alb sau roze)
Mod de preparare
Pulberea de salvie se obține din planta uscată. Se folosește un mănunchi de salvie – cu tot cu frunze și flori. Se spală și se lasă la uscat două ceasuri, apoi se toacă mărunt.
După ce s-a uscat bine de tot, se dă prin râșnița electrică de cafea. Se macină într-o pudră fină.
Turnați vinul într-un borcan de sticlă și adăugați cele 20 de linguri de pulbere de salvie. Amestecați bine, închideți borcanul și lăsați planta la macerat vreme de 3 săptămâni.
După această perioadă, vinul se strecoară printr-un tifon des, pentru a înlătura toate particulele de plantă.
Se toarnă în sticle brune (de culoare închisă) și se păstrează într-un loc umbros, ferit de lumina soarelui.
Mod de administrare
Vinul cu salvie se consumă în doze terapeutice, anume câte 3 linguri înainte sau după fiecare din cele 3 mese principale ale zilei.
Efecte și indicații terapeutice
Vinul de salvie este un tonic cerebral și general excelent. Sporește activitatea cognitivă și protejează împotriva bolilor neurodegenerative. Cercetările pe animale diabetice au arătat că acidul rozmarinic previne deficitele de învățare și memorare.
În studiile clinice umane, salvia a crescut performanța cognitivă la persoanele sănătoase și la cei cu tulburări cognitive sau demență.
Potrivit medicului francez Jean Valnet, vinul de salvie este un leac formidabil contra oboselii.
- surmenaj
- astenie
- distonie neurovegetativă
- crize de astm
- răceală și gripă (prevenire)
Pentru preîntâmpinarea sau tratarea afecțiunilor respiratorii este bine să se bea acest vin cald, cu scorțișoară. Ajută inclusiv la calmarea durerilor în gât.
Salvia este antimicrobiană. Studiile au arătat că prezintă activități bactericide și bacteriostatice puternice.
Combate deopotrivă bacteriile gram-negative și gram-pozitive, dar și fungii și virusurile, precum specii de Bacillus, Listeria, Stafilococi, Streptococi, E. coli, Klebsiella, Pseudomonas, Salmonella, Candida, malaria.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole despre salvie:
Ceaiul de salvie – primul remediu la care să apelezi când ai o durere în gât
Spray cu salvie și oțet – rețetă pentru dureri în gât, transpirație excesivă, mătreață
Cura cu salvie pentru reducerea stresului și anxietății – dr. Eugen Giurgiu
Ceaiul de salvie băut mai des fortifică întreg organismul – Maria Treben
Surse articol:
1. Ghorbani A, Esmaeilizadeh M. Pharmacological properties of Salvia officinalisand its components. J Tradit Complement Med. 2017 Jan 13;7(4):433-440. doi: 10.1016/j.jtcme.2016.12.014. PMID: 29034191; PMCID: PMC5634728.
2. Mariana Borloveanu, Un vin care alungă surmenajul, Leacuri Mănăstirești, Vol. 1, Editura Lumea Credinței, București, 2014, p. 31
3. Lopresti AL. Salvia (Sage): A Review of its Potential Cognitive-Enhancing and Protective Effects. Drugs R D. 2017 Mar;17(1):53-64. doi: 10.1007/s40268-016-0157-5. PMID: 27888449; PMCID: PMC5318325.