Spray cu salvie și oțet – rețetă pentru dureri în gât, transpirație excesivă, mătreață

Un leac simplu și eficient pe care îl putem prepara în casă pentru dureri în gât este oțetul de salvie. Sau mai bine zis, oțetul infuzat cu salvie.

Dacă excludeți mierea, acesta poate fi utilizat și pe post de deodorant, antiperspirant sau soluție pentru clătirea părului.

Spray cu salvie si otet – pentru dureri in gat, transpiratie excesiva, matreata

Spray cu salvie si otet – pentru dureri in gat, transpiratie excesiva, matreata

Spray cu salvie și oțet – rețetă

Ingrediente

• 230 ml de oțet de mere natural
• 20 g de salvie uscată
• 85 g de miere

Mod de preparare

Fărâmițați salvia și puneți-o într-un borcan. Turnați oțetul și amestecați. Omogenizați compoziția. Oțetul trebuie să acopere planta și să fie cu cel puțin 3 cm. deasupra.

Puneți capacul. Dacă acesta este din metal, acoperiți mai întâi gura borcanului cu hârtie de copt. Sau folosiți un capac de plastic.

Puneți borcanul într-un loc întunecos. Lăsați salvia la macerat în oțet timp de o lună. Agitați borcanul ocazional. După ce a trecut perioada de macerare, strecurați oțetul.

Moduri de utilizare

Dacă vreți să folosiți acest preparat ca soluție pentru gargară, adăugați mierea și omogenizați. Păstrați remediul într-un borcan de sticlă cu capac.

Oțetul cu salvie și miere poate fi consumat ca atare, pentru stimularea digestiei.

Citește și – Spălăturile cu salvie previn infecțiile dentare și cariile

Dacă vreți să îl folosiți contra transpirației, renunțați la miere. Transferați oțetul infuzat cu salvie într-o sticlă cu dop pulverizator.

Aplicați spray-ul pentru a combate excesul de transpirație și mirosul neplăcut.

O altă întrebuințare a oțetului cu salvie este contra mătreții. Pulverizați soluția pe tot scalpul, sau pe zonele afectate de mătreață. Oțetul este antiseptic și antifungic. În plus, dă părului un luciu natural.

Autorii acestei rețete au folosit o specie de salvie care se numește „Salvia sclarea”. Însă puteți folosi orice tip de salvie.

Această plantă este înzestrată cu proprietăți deosebite: antiinflamatoare, antioxidante, antibacteriene, antivirale.

Citește și – Sirop de ceapă și salvie – balsam pentru gât

Salvia este folosită în medicina tradițională în tuse, bronșită, astm, angină, inflamații ale gurii și ale gâtului, transpirații excesive, tulburări nervoase, circulatorii și cardiace, afecțiuni digestive, endocrine și cognitive.

Această plantă conține uleiuri volatile care reduce inflamația amigdalelor și calmează gâtul.

Contra durerilor în gât puteți folosi de asemenea gargara cu ceai din salvie și echinacea.

Citește și – Ceaiul de salvie băut mai des fortifică întreg organismul – Maria Treben

Ceaiul de salvie, administrat intern, este util și în răceala cu secreții excesive sau răceala la cap.

Surse articol:

1. Rebecca’s Herbal Apothecary, Clary sage vinegar recipe: https://www.rebeccasherbs.com/pages/recipes-medicine#medicineclarysage
2. Hamidpour M, Hamidpour R, Hamidpour S, Shahlari M. Chemistry, Pharmacology, and Medicinal Property of Sage (Salvia) to Prevent and Cure Illnesses such as Obesity, Diabetes, Depression, Dementia, Lupus, Autism, Heart Disease, and Cancer. J Tradit Complement Med. 2014 Apr;4(2):82-8. doi: 10.4103/2225-4110.130373. PMID: 24860730; PMCID: PMC4003706.
3. Carol Little, Sage for your sore throat, Studio Botanica: https://www.studiobotanica.com/sage-tea-sore-throats/
4. Tieraona Low Dog, Echinacea-Sage Tea, Prevention.com: https://www.prevention.com/health/a20500985/the-next-time-your-throat-hurts-give-this-echinacea-sage-tea-a-try/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.