Sirop de ceapă și salvie – balsam pentru gât

Siropul de ceapă și salvie poate fi un remediu binevenit în cazul unei răceli cu tuse și dureri în gât.

Acționează ca un balsam asupra gâtului iritat și inflamat. Se prepară foarte ușor în casă.

Sirop de ceapa si salvie pentru gat

Sirop de ceapa si salvie pentru gat

Sirop de ceapă și salvie – rețetă

Ingrediente

  • 2 cepe
  • 5 frunze de salvie proaspătă
  • 200 g de zahăr

Mod de preparare

Curățați ceapa de coajă și tăiați-o rondele sau inele. Puneți-o într-un borcan cu gura largă.

Spălați frunzele de salvie și tocați-le mărunt. Adăugați-le peste ceapa din borcan.

Puneți zahărul deasupra plantelor și închideți borcanul ermetic. Lăsați-l să stea la temperatura camerei pentru 8 ore. Zahărul se va dizolva și va forma un sirop.

Mutați apoi borcanul în frigider. După 3 zile puteți scoate bucățile de ceapă și salvie.

Păstrați siropul în borcan, la frigider.

Consumați câte 1 linguriță, de mai multe ori pe zi în caz de tuse și dureri în gât.

Citește și – Sirop de ceapă, nuci și cimbru pentru durerile în gât

Ce beneficii are siropul de ceapă și salvie

Ceapa este unul din cele mai vechi leacuri pentru răceli și afecțiunile pectorale. Era folosită în diverse moduri: comprese, cataplasme pe piept sau pe tălpi, sirop sau ceai.

Puțini știu că ceapa este bogată în vitamina C. Această vitamină acționează ca un antioxidant puternic. Susține imunitatea și producția de colagen și ajută la repararea țesuturilor.

Ceapa conține de asemenea potasiu și vitamine din grupul B, inclusiv B6 și B9.

Există peste 25 de tipuri de flavonoide diferite în ceapă. Ceapa roșie este bogată îndeosebi în antocianini. Acești antioxidanți scad riscul bolilor de inimă, atacuri de cord, diabet și cancere.

Datorită fibrelor și prebioticelor pe care le conține, ceapa susține sănătatea digestivă.

Nu în ultimul rând, ceapa este antibacteriană. Acest efect este atribuit în mare parte conținutului de quercetină. Poate combate patogeni periculoși, precum E. coli, Helicobacter pylori, Pseudomonas aeruginosa, Stafilococul auriu, Bacillus cereus și Vibrio cholerae.

Citește și – Sirop de ceapă și usturoi pentru tuse și viroze respiratorii

Salvia, al doilea ingredient al acestui sirop, este folosită în medicina populară pentru:

  • răceli
  • bronșită
  • tuse, astm, angină
  • inflamații ale gurii și gâtului
  • tulburări digestive
  • anxietate
  • transpirații excesive
  • probleme circulatorii

În frunzele de salvie se găsesc compuși cu efecte antioxidante, antiinflamatoare, anticancerigene, antimicrobiene și simulatoare a memoriei.

Studiile recente sugerează că salvia ar putea fi utilă în boli severe, precum: demență, diabet, obezitate, lupus, boli de inimă și cancere.

Salvia a demonstrat o activitate antibacteriană importantă împotriva unor specii de Bacillus, Enterobacter și Proteus.

Atenție! Această plantă nu trebuie consumată în cantități mari, deoarece poate cauza intoxicații.

Citește și – Compresa cu ceapă și sare – leac vechi pentru pneumonia virală

Surse articol:

1. Ricola.com, Sage and onion syrup: https://www.ricola.com/en-gb/wellbeing-ideas/article/herbal-syrup
2. Jillian Kubala, 9 Impressive Health Benefits of Onions, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/onion-benefits#TOC_TITLE_HDR_2
3. Mohsen Hamidpour, Rafie Hamidpour, Soheila Hamidpour, and Mina Shahlari, Chemistry, Pharmacology, and Medicinal Property of Sage (Salvia) to Prevent and Cure Illnesses such as Obesity, Diabetes, Depression, Dementia, Lupus, Autism, Heart Disease, and Cancer, J Tradit Complement Med. 2014 Apr-Jun; 4(2): 82–88: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003706/
4. Alyssa Girdwain, 5 Benefits of Sage, According to an Herbalist, Well and Good: https://www.wellandgood.com/sage-benefits/

 

 

 

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.