Tuse persistentă? Ceapa îi vine de hac (leacuri băbești eficiente)
Ceapa este unul din cele mai cunoscute remedii naturale pentru tuse. Această legumă conține compuși bogați în sulf și antioxidanți care au proprietăți antitusive, antibiotice și antialergice.
Ceapa este folosită în scop terapeutic încă din antichitate. A fost unul din leacurile cele mai valoroase ale strămoșilor noștri. Aceștia o utilizau în tot felul de bube, lovituri, arsuri, dureri, limbrici, infecții.
Cuprins
Ceapa – aliment de leac pentru afecțiunile respiratorii
Ceapa conține vitamine din grupul B, celuloză, acizi organici, minerale, hormoni vegetali și enzime. Are o acțiune puternică împotriva microbilor. Combate inclusiv infecțiile cu stafilococi.
Ajută la tratarea afecțiunilor respiratorii datorită efectelor sale antitusive și expectorante, antibacteriene și antivirale.
- răceală
- gripă
- guturai
- tuse
- dureri în gât
- răgușeală
- astm
- bronșite
- laringită
- faringită
- traheită
- rinită
- penumonie
Ceapa poate fi administrată ca atare, în stare crudă, sau într-o formă fitoterapeutică, precum tinctură, sirop, macerat sau decoct.
Leacuri cu ceapă pentru tuse și răceală
Biologul și cercetătorul român Eugen Giurgiu prescrie ceapa în tusea persistentă și tusea convulsivă. Pentru fiecare din aceste cazuri recomandă o anumită rețetă și un anumit mod de administrare a cepei.
Decoct de ceapă
Pentru toate afecțiunile respiratorii se poate utiliza decoctul de ceapă. Acesta se prepară din 2 cepe, care se spală bine (cu tot cu coajă). Se taie în sferturi și se pun la fiert cu 1 litru de apă. Se lasă la foc mic până când apa se reduce la jumate.
Se filtrează și se bea ceaiul cald.
Sirop de ceapă
Ceapa crudă se dă prin răzătoare și se stroarce pentru a colecta sucul. Acesta se amestecă apoi cu o cantitate dublă de miere (ex. 10 linguri de suc de ceapă cu 20 de linguri de miere).
Siropul se păstrează într-un borcănel. Se iau câte 2-3 lingurițe, de 3 ori pe zi.
Picături pentru nas
Se pun câte 2 ml de suc de ceapă crudă în fiecare nară. Se inhalează adânc, până când sucul ajunge în gât. Ajută atât la decongestionarea nazală, cât și la tratarea afecțiunilor gâtului.
Leac cu ceapă pentru tusea convulsivă
Se prepară o tinctură din 50 ml de suc de ceapă și 250 ml de alcool alimentar de 70 de grade. Se lasă 10 zile la macerat, apoi se strecoară. Se administrează câte 1 linguriță, de 3 ori pe zi.
O altă rețetă bună este siropul de ceapă obținut la rece. Se combină suc de ceapă cu miere în cantități egale. Se iau câte 3-6 lingurițe pe zi.
Leac cu ceapă pentru tusea persistentă
Pentru oprirea crizelor de tusă persistentă se consumă sirop de ceapă cu miere, după indicațiile de mai sus.
La fel de bun este decoctul de ceapă, care se administrează fierbinte, în doze de 2-3 căni pe zi.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă:
Sirop de tuse făcut în casă, din super-ingrediente – rețetă fără fierbere
Cum să folosești mierea când te doare în gât sau tușești, pentru eficiență maximă
Ceapă cu ghimbir și scorțișoară – leac de casă pentru tuse și răceală
Pătlagina – planta care te scapă de tusea uscată și tusea irtativă care persistă după o răceală
Sursă articol: Eugen Giurgiu, Ceapa, Cele mai Folosite 17 Plante Pentru Vindecare, Editura Meteor Press, 2019, pp. 32-48