De ce să moară omul de tânăr cât timp pe pământ crește salvia?
De ce să moară omul de tânăr cât timp pe pământ crește salvia? Așa spune un vechi proverb roman care încă mai circulă și azi în rândul fitoterapeuților.
Proverbele și zicalele au întotdeauna un sâmbure de adevăr, chiar dacă par exagerate.
Salvia a fost considerată încă din antichitate un panaceu. Era asociată cu nemurirea, datorită multiplelor sale beneficii pentru organism.
Cuprins
Salvia – panaceul medicinei tradiționale
Salvia (Salvia officinalis) ocupă un loc de cinste în medicina tradițională și modernă. Autorul austriac Rudolf Breuss consideră ceaiul de salvie unul din cele mai prețioase dintre ceaiuri. Acesta considera că oamenii ar trebui să îl consume pe tot parcursul vieții.
Antiseptic, antimicrobian
Salvia este un antiseptic puternic. Este un remediu valoros pentru afecțiunile gurii și gâtului.
Are proprietăți antimicrobiene (antibacteriene, antivirale, antifungice) și antiinflamatorii. Acțiunea antiseptică se datorează tujonului, iar efectele antibacteriene, acizilor fenolici.
S-a dovedit eficace împotriva infecțiilor cu Stafilococi, specii de Bacillus, Enterococcus, Listeria, Candida, Klebsiella, Salmonella, Pseudomonas.
Leac eficace pentru răceli, afecțiuni ale gurii și gâtului
Ceaiul poate fi utilizat sub formă de gargară în caz de tuse, dureri în gât, laringită și amigdalită.
Ajută inclusiv la tonifierea gingiilor și reducerea sângerărilor gingivale. Este folosit ca remediu și pentru retracția gingivală, ulcerații ale gurii, inflamații ale gâtului și abcese dentare.
Ceaiul de salvie este recomandat și în răceala cu secreții abundente. Ajută la eliminarea mucusului din organele respiratorii, dar și din stomac.
Remediu pentru stomac
Ceaiul de salvie previne și remediază constipația și tulburările digestive. Diminuează transpirațiile excesive și bufeurile la menopauză.
Uleiul volatil pe care planta îl conține are efecte carminative. Stimulează digestia și reduce gazele și balonarea.
Este folosită în diareea ușoară, dispepsie și fermentații intestinale. Fiind o plantă amară, salvia stimulează funcția ficatului și a bilei.
Tonic nervos și cerebral
Este un tonic eficient pentru sistemul nervos. Îmbunătățește memoria și atenția. Mărește performanța cognitivă. Reduce excitația nervoasă, crampele și tremurul membrelor.
Datorită proprietăților estrogenice, salvia atenuează disconfortul provocat de menopauză și sindromul premenstrual.
Femeile care vor să înțarce pot consuma salvie pentru a opri producția de lapte matern. Salvia este contraindicată pe perioada sarcinii deoarece contracă mușchii uterini.
Alte utilizări populare
Salvia este folosită în medicina tradițională și în alte afecțiuni, precum amețeală, paralizie, convulsii, inflamații, reumatism, gută, hiperglicemie, tulburări cognitive asociate cu vârsta.
Utilizări recente
Studiile recente au arătat că această plantă are un spectru larg de activități farmacologice: anticancerigene, antinociceptive, antioxidante, antimutagene, anti-demență, anti-obezitate, antidiabetice, hepatoprotectoare.
Potrivit cercetărilor clinice și experiementale, salvia îmbunătățește diverse aspecte ale metabolismului, precum nivelul glicemiei și lipidelor din sânge.
Extractele din părțile aeriene ale salviei scad glucoza din sânge în diabet și nondiabet, reduc trigliceridele, colesterolul total și colesterolul LDL la șoarecii obezi. Totodată, salvia diminuează greutatea corporală și masa de grăsime abdominală.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile despre salvia și beneficiile sale:
Salvia, o plantă mișcătoare a sângelui – bună pentru varice, mâini și picioare reci, cheaguri de sânge, colesterol, tulburări de memorie
Salvia calmează durerea în gât mai eficient decât agenții farmaceutici – rețetă
Salvia albește dinții, îndepărtează tartrul dentar, combate gingivita, paradontoza
Salvia are efecte asemănătoare medicamentelor antidiabetice
Surse articol:
1. Articol tradus din: Australian School of Herbal Medicine, A valuable remedy for throat/mouth complaints: https://www.asohm.com.au/sage-for-sore-throats-laryngitis-tonsillitis-throat-ulcers-hot-flushes/
2. Ghorbani A, Esmaeilizadeh M. Pharmacological properties of Salvia officinalis and its components. J Tradit Complement Med. 2017 Jan 13;7(4):433-440. doi: 10.1016/j.jtcme.2016.12.014. PMID: 29034191; PMCID: PMC5634728.