Salvia scade glicemia, colesterolul și trigliceridele în diabetul de tip 2

Articol bazat pe studii științifice

Salvia este adevărat panaceu al fitoterapiei tradiționale și moderne. Această plantă a fost utilizată în nenumărate afecțiuni, de la convulsii, tremurul membrelor și amețeală, până la dispepsie, gută, reumatism, transpirații excesive, inflamații ale gâtului și pielii, infecții, hiperglicemie și tulburări de memorie asociate cu vârsta.

Salvia scade glicemia, colesterolul si trigliceridele in diabetul de tip 2

Salvia scade glicemia, colesterolul si trigliceridele in diabetul de tip 2

Știința confirmă că salvia are proprietăți antiinflamatoare, antioxidante, antimicrobiene, anti-demență, antimutagene și anticancerigene, hipoglicemiante și hipolipidemiante.

Salvia are efecte benefice asupra metabolismului

Studiile recente – clinice și experimentale raportează că extractele de salvie au efecte pozitive asupra metabolismului. Planta ajută în mod deosebit la controlul glicemiei, al lipidelor serice și al adipogenezei.

Investigațiile farmacologice sugerează că preparatele din frunze de salvie reduc glucoza din sânge la diabetici și non-diabetici.

Compușii pe care îi conține inhibă glucogeneza hepatocitelor și scad rezistența la insulină.

Totodată, aceștia pot reduce lipidele din sânge, precum colesterolul și trigliceridele. În studiile pe animale, salvia a redus greutatea corporală și masa de grăsime abdominală.

Hiperlipidemia este o tulburare de spectru metabolic asociată cu boli cardiovasculare și cerebrovasculare și cu un risc crescut de mortalitate.

Compusul responsabil pentru scăderea grăsimilor din sânge este acidul rozmarinic. Salvia conține rutină – un flavonoid care reduce țesutul adipos și greutatea corporală.

Studii pe salvie

Un studiu apărut în 2022 în „African Journal of Biomedical Research” a arătat că salvia are proprietăți hipoglicemiante și hipolipidemiante la iepurii cu diabet indus. 

Reduce grăsimile din sânge 

Un studiu publicat în jurnalul „Phytotherapy Research” în anul 2011 raportează că salvia scade concentrația grăsimilor din sânge.

Studiul a inclus persoane recent diagnosticate cu hiperlipidemie primară. Acestea au primit capsule a câte 500 mg de extract hidroalcoolic de salvie, odată la 8 ore. Tratamentul a durat 2 luni.

Rezultatele au arătat o diminuare a nivelurilor sangvine ale colesterolului total, trigliceridelor, colesterolului LDL și VLD și o creștere a colesterolului HDL.

Scade zahărul din sânge și hemoglobina glicată

Aceeași doză de salvie, administrată pe aceeași durată de timp, a ameliorat diabetul. Studiul a fost realizat pe pacienți cu diabet de tip 2 și hiperlipidemie.

Salvia a scăzut zahărul din sânge, hemoglobina glicată, colesterolul LDL și trigliceridele. A crescut colesterolul bun. Cercetarea a apărut în jurnalul „Complementary Therapies in Medicine” în octombrie 2013.

Diminuează glucoza după masă

Într-un alt studiu, efectuat pe persoane cu diabet de tip 2 (fără probleme cu colesterolul), salvia a redus glucoza din sânge 2 ore după masă și colesterolul total.

Doza folosită a fost de 150 mg de extract de salvie, de 3 ori pe zi, timp de 3 luni. Acest tratament nu a produs efecte asupra glucozei a jeun, a hemoglobinei glicozilate (HbA1c) sau asupra grăsimilor din sânge. Rezultatele au fost publicate în „Journal of Renal Injury Prevention” în anul 2013.

Ceaiul de salvie scade colesterolul

Salvia a fost testată și pe persoane sănătoase, într-un studiu pilot apărut în „International Journal of Molecular Sciences” în anul 2009.

Participantele erau femei sănătoase, care au primit câte 300 ml de ceai de salvie, de 3 ori pe zi, timp de o lună. Cura cu ceai de salvie a redus doar colesterolul total și colesterolul LDL, nu și glicemia.

Conform unui studiu apărut în 2016 în „International Journal of Molecular and Celluar Medicine”, activitatea antioxidantă a salviei poate contribui la prevenirea complicațiilor de natură cardiovasculară la pacienții cu diabet zaharat de tip 2.

Salvia – contraindicații

Salvia nu trebuie consumată pe termen lung sau în doze mai mari de 15 g de frunze pe zi, deoarece poate provoca vărsături, tahicardie, vertij, bufeuri, reacții alergice, umflarea limbii sau convulsii. Aceste precauții vizează mai ales administrarea tincturii și a uleiului esențial de salvie.

Planta este contraindicată pe perioada sarcinii și alăptării.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole despre salvie:

Salvia are efecte asemănătoare medicamentelor antidiabetice
Salvia, planta nemuririi – păstrează tinerețea creierului și a trupului
Salvia – planta care te ajută dacă ai anxietate sau atacuri de panică 
Salvia – un adjuvant binevenit în boala canceroasă

Surse articol:

1. Ahmad Ghorbani, Mahdi Esmaeilizadeh, Pharmacological properties of Salvia officinalis and its components, Journal of Traditional and Complementary Medicine, Volume 7, Issue 4, October 2017, Pages 433-440: https://www.scienceopen.com/document_file/82d27fe1-9a3c-45a4-ac4a-5bc24d8c9bb2/PubMedCentral/82d27fe1-9a3c-45a4-ac4a-5bc24d8c9bb2.pdf
2. Mokogwu, A., Ikpefan, J. O., Eyenubo, O. B., & Avwioro, G. O. (2022). Hypoglycaemic and hypolipidemic effect of alcoholic extract of common Sage (Salvia officinalis) in Streptozotocin –Induced diabetic Rabbits. African Journal of Biomedical Research25(2), 243–247. https://doi.org/10.4314/ajbr.v25i2.19
3. Saeed Kianbakht, Farzaneh Nabati, Behrooz Abasi, Salvia officinalis (Sage) Leaf Extract as Add-on to Statin Therapy in Hypercholesterolemic Type 2 Diabetic Patients: a Randomized
Clinical Trial, International Journal of Molecular and Celluar Medicine, 2016, Vol. 5, No 3: https://ijmcmed.org/article-1-519-en.pdf

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.