Salvia are efecte asemănătoare medicamentelor antidiabetice
√ Articol bazat pe studii științifice
Salvia (Salvia officinalis) este una din plantele medicinale care poate ajuta la prevenirea sau ameliorarea diabetului de tip 2. Mai multe studii au demonstrat aceste beneficii.
Cuprins
Salvia scade glucoza serică
Un studiu apărut în anul 2006 în Jurnalul Britanic de Nutriție a investigat efectele anti-diabetice ale salviei pe șoareci.
Au obținut rezultate foarte bune. Planta a redus semnificativ glucoza serică. Efectele ei au fost comparate cu cele ale medicamentului Metformin folosit în diabet.
Salvia este una din plantele medicinale care pot fi utile în prevenirea și tratarea diabetului. Studiile mai vechi au arătat că extractele din salvie și compușii săi au efecte hipoglicemiante la animalele diabetice și non-diabetice.
În studiul menționat mai sus, cercetătorii portughezi au testat ceaiul de salvie pe șoareci non-diabetici. După o cură de 2 săptămâni cu ceai de salvie, nivelul glucozei a jeun a fost mai mic.
Salvia acționează în mod similar medicamentului Metformin, folosit în prevenirea diabetului zaharat de tip 2. Mai exact, ea reduce gluconeogeneza. Metforminul este de asemenea un inhibitor al procesului de glucogneogeneză.
Uleiul esențial de salvie mărește sensibilitatea celulelor ficatului la insulină.
Salvia poate preveni diabetul de tip 2
Când salvia a fost testată pe șoareci diabetici, nu a mai avut același efect. Cercetătorii notează că ceaiul de salvie are activitate antidiabetică în cazurile în care diabetului nu este instalat în corp.
Întrucât reduce glucoza din sânge la persoanele cu risc de diabet, planta poate fi utilă doar în scop profilactic.
Efectele similare Metforminului sugerează de asemenea că salvia poate ajuta la prevenirea diabetului zaharat de tip 2.
Un studiu mai recent, din 2019, a arătat că salvia previne rezistența la insulină și inflamația la șoarecii cu obezitate indusă de o dietă grasă.
Acționează la fel ca medicamentele antidiabetice
Autorii au descoperit că extractul metanolic de salvie are efecte similare medicamentului antidiabetic Rosiglitazonă. Îmbunătățește sensibilitatea la insulină, inhibă lipogeneza în celulele adipoase și reduce inflamația.
Din aceste considerente, ar putea fi folosită ca terapie alternativă în tratamentul diabetului și a inflamației provocate de acesta.
Salvia scade glicemia și colesterolul la diabetici
Un studiu apărut în 2013 în „Journal of Renal Injury Prevention” a investigat efectele hipoglicemiante ale salviei pe oameni.
Au participat 80 de pacienți cu diabet de tip 2 necontrolat. Aceștia au fost împărțiți în două grupuri. Unul din grupuri a primit tablete (150 mg de extract) de salvie, de 3 ori pe zi, timp de 3 luni, în paralel cu medicamentele orale antidiabetice pe care deja le luau.
Testele au arătat o scădere notabilă a zahărului și colesterolului din sânge la grupul tratat cu salvie.
Autorii au concluzionat că, în baza acestor rezultate, salvia ar putea fi benefică în diabetul de tip 2. Aceștia opinioază că pentru a reduce glucoza a jeun și hemoglobina glicată, ar putea fi nevoie de doze mai mari.
Cum se face ceaiul de salvie pentru diabet
Prof. dr. Constantin Pârvu recomandă salvia în diabetul zaharat sub formă de infuzie. Acesta spune că salvia are un efect ușor hipoglicemiant. Este de asemenea ușor hipotensivă.
Se folosește 1 linguriță de frunze uscate și mărunțite sau măcinate la 1 cană de apă clocotită. Se lasă 20 de minute, apoi se strecoară.
Se consumă câte 2-3 ceaiuri pe zi. Autorul recomandă această cură și în alte afecțiuni, precum balonare sau meteorism, dismenoree și nervozitate.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte remedii pentru diabet:
De ce ar trebui să bei ceai de mătase de porumb dacă ai diabet (studii)
Semințele de schinduf – unul din cele mai bune remedii pentru diabet, obezitate, colesterol
Urzica scade glucoza a jeun, inflamația și stresul oxidativ la pacienții cu diabet de tip 2
Surse articol:
1. Cristovao F. Lima, Marisa F. Azevedo, Rita Araujo, Manuel Fernandes-Ferreira and Cristina Pereira-Wilson, Department of Biology, Centre of Biology, School of Sciences, University of Minho, 4710-057 Braga, Portugal, 13 April 2006, Metformin-like effect of Salvia officinalis (common sage): is it useful in diabetes prevention? British Journal of Nutrition (2006), 96, 326–333, DOI: 10.1079/BJN20061832: https://www.cambridge.org/core/services/aop-cambridge-core/content/view/C7824C92561AAFC22055AB4C0CCDE49D/S0007114506002108a.pdf/metforminlike_effect_of_salvia_officinalis_common_sage_is_it_useful_in_diabetes_prevention.pdf
2. Ben Khedher MR, Hammami M, Arch JRS, Hislop DC, Eze D, Wargent ET, Kępczyńska MA, Zaibi MS. Preventive effects of Salvia officinalisleaf extract on insulin resistance and inflammation in a model of high fat diet-induced obesity in mice that responds to rosiglitazone. PeerJ. 2018 Jan 9;6:e4166. doi: 10.7717/peerj.4166. PMID: 29333341; PMCID: PMC5765810.
3. Prof. dr. Constantin Pârvu, Salvia, Universul Plantelor, Mică Enciclopedie, București, 2000, p. 584
4. Behradmanesh S, Derees F, Rafieian-Kopaei M. Effect of Salvia officinalis on diabetic patients. J Renal Inj Prev. 2013 Jun 1;2(2):51-4. doi: 10.12861/jrip.2013.18. PMID: 25340127; PMCID: PMC4206016.