De ce ar trebui să bei ceai de mătase de porumb dacă ai diabet (studii)
√ Articol bazat pe studii științifice
Mătasea de porumb este folosită de câteva sute de ani în tratarea bolilor, precum pietre la rinichi, hiperuricemie, edeme, diabet sau obezitate.
Cuprins
Mătasea de porumb previne sindromul metabolic
O recenzie apărută în 2017 în Jurnalul „Current Pharmaceutical Design” a studiat mătasea de porumb în relație cu sindromul metabolic.
Sindromul metabolic este o grupare de afecțiuni care include hiperglicemie, obezitate, hipertensiune arterială și niveluri crescute de grăsimi în sânge (colesterol, trigliceride).
Toate aceste afecțiuni sunt corelate cu rezistența la insulină și sunt factor de risc pentru diabetul zaharat, bolile de ficat și de inimă.
Mătasea de porumb este folosită în medicina tradițională chineză de mult timp. Studiile științifice au demonstrat că are efecte hipotensive, anti-diabetice și hipolipidemiante. Cu alte cuvinte, ea favorizează scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului și combate diabetul.
Cercetările mai recente confirmă eficiența acestei plante în tratamentul diabetului.
Mătasea de porumb scade zahărul din sânge la diabetici
Un studiu publicat în 2022 în „Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences” oferă informații importante despre mătasea de porumb și acțiunea sa benefică în boala diabetului.
Cercetătorii pakistanezi au evaluat eficiența acestei plante în scăderea glucozei din sânge la pacienți cu diabet.
Participanții au fost împărțiți în 2 grupuri. Un grup a primit 1 g de pudră de mătase de porumb pe zi, iar celălalt grup a primit 2 g.
Studiul a durat 2 luni, timp în care nivelurile de zahăr din sânge au fost verificate o dată la 7 zile. Hemoglobina glicată a fost testată înainte și la finalul studiului.
Rezultatele au arătat că mătasea de porumb a redus semnificativ zahărul din sânge și hemoglobina glicozilată.
Potrivit unui studiu apărut în 2022 în „Journal of Diabetes and Metabolic Syndrome”, mătasea de porumb conține compuși cu potențial antidiabetic. Aceștia ar putea fi utilizați la dezvoltarea de medicamente anti-diabetice noi.
Previne complicațiile diabetului
Mătasea de porumb poate fi utilă în diabet și prin faptul că inhibă glicarea. Un studiu publicat în „Scientific Reports” în 2022 a arătat că această plantă conține lignin, un compus bioactiv care previne formarea de produse finale de glicație avansată (AGE).
AGE sunt asociați cu îmbătrânirea organismului și cu afectarea nervilor, vaselor de sânge, retinei și rinichilor. Știm bine că neuropatia, retinopatia și nefropatia sunt complicații diabetice.
Prin faptul că suprimă producția de AGE, mătasea de porumb poate preveni sau chiar trata aceste afecțiuni. Planta este folosită în multe zone pentru reducerea edemelor.
Protejează neuronii și previne hiperglicemia post-accidente vasculare
Într-un alt studiu, publicat în jurnalul „Antioxidants (Basel)”, mătasea de porumb a exercitat efecte neuroprotectoare la rozătoarele cu hiperglicemie post-accident vascular cerebral.
Mătasea de porumb este o sursă bogată de antioxidanți. Conține în mod special flavonoide. În medicina tradițională din China este folosită ca remediu pentru ameliorarea simptomelor produse de accidentele ischemice.
Ceaiul de mătase de porumb a ameliorat simptomele neurologice ale animalelor, anume: ochii căzuți, postura ghemuită, reflexul flexor și problemele de mers. Totodată, a îmbunătățit memoria de scurtă durată și a prevenit creșterea glicemiei după accidentul ischemic.
Cercetătorii notează că mătasea de porumb împiedică apoptoza (moartea) celulelor beta-pancreatice și poate reface masa celulelor beta.
Un alt efect benefic a fost acela de creștere a metabolismului amidonului și glucozei.
Mătasea de porumb reduce stresul oxidativ și inflamația și crește fluxul sangvin și masa celulelor pancreatice.
Moduri de utilizare
Majoritatea studiilor arată că ceaiul este forma cea mai eficientă de administrare a acestei plante.
Ceaiul de mătasea de porumb este recomandat de prof. dr. Constantin Pârvu ca adjuvant în afecțiuni cardiace și urinare, ascită, edeme, picioare umflate, metroragii, infecții urinare, colesterol crescut, obezitate.
Ceaiul se prepară din 2 linguri de mătase de porumb și 200 ml de apă clocotită. După 15 minute, infuzia se strecoară. Se ia câte 1 lingură odată la 3 ore.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe tema diabetului:
Semințele de schinduf – unul din cele mai bune remedii pentru diabet, obezitate, colesterol
Mușețelul previne progresia hiperglicemiei și complicațiile diabetului
Ceaiuri indicate diabeticilor – Valeriu Popa
Surse articol:
1. Wang B, Xiao T, Ruan J, Liu W. Beneficial Effects of Corn Silk on Metabolic Syndrome. Curr Pharm Des. 2017;23(34):5097-5103. doi: 10.2174/1381612823666170926152425. PMID: 28950827.
2. Shahzad MK, Amir Shahzad M, Qadeer U, Mehmood A. Investigation of phytochemical profiling and therapeutic effects of corn silk against diabetes in human male subjects. Pak J Pharm Sci. 2022 Nov;35(6(Special)):1699-1703. PMID: 36861231.
3. Ryuk JA, Ko BS, Moon NR, Park S. Protection against Neurological Symptoms by Consuming Corn Silk Water Extract in Artery-Occluded Gerbils with Reducing Oxidative Stress, Inflammation, and Post-Stroke Hyperglycemia through the Gut-Brain Axis. Antioxidants (Basel). 2022 Jan 16;11(1):168. doi: 10.3390/antiox11010168. PMID: 35052672; PMCID: PMC8773031.
4. Chaudhary RK, Karoli SS, Dwivedi PSR, Bhandari R. Anti-diabetic potential of Corn silk (Stigma maydis): An in-silico J Diabetes Metab Disord. 2022 Feb 10;21(1):445-454. doi: 10.1007/s40200-022-00992-7. PMID: 35673494; PMCID: PMC9167408.
5. Sano A, Inoue Y, Suzuki R. Lignin, an active component in the corn silk water extract, inhibits glycation. Sci Rep. 2022 Oct 22;12(1):17764. doi: 10.1038/s41598-022-21780-6. PMID: 36273014; PMCID: PMC9588019.
6. Prof. dr. Constantin Pârvu, Porumb, Universul Plantelor, Mică Enciclopedie, București, 2000, pp. 530-531