Urzica scade glucoza a jeun, inflamația și stresul oxidativ la pacienții cu diabet de tip 2
√ Articol bazat pe studii științifice
Urzica este una din cele mai nutritive și tămăduitoare plante de primăvară. Cu toții avem motive serioase să o includem în alimentație.
Dar mai ales persoanele care suferă de anemie, lipsă de energie, diabet, dureri articulare sau alte boli inflamatorii.
Cuprins
Urzica – o plantă cu proprietăți antidiabetice
Urzicile sunt foarte bune pentru cei care au diabet de tip 2, după cum au arătat numeroase studii științifice realizate pe animale și pe oameni. Această afecțiune are la bază o inflamație cronică.
Oamenii de știință au descoperit că pacienții cu acest tip de diabet au un nivel crescut de stres oxidativ și markeri inflamatori.
Un studiu publicat în anul 2012 în „Pakistan Journal of Biological Sciences” a arătat că extractul hidroalcoolic de urzică reduce stresul oxidativ la această categorie de persoane. Planta mărește nivelul de antioxidanți și scade markerii inflamației.
Reduce inflamația, glicemia și trigliceridele
Mai mult decât atât, extractele din frunză de urzică îi ajută pe bolnavii de diabet în stadiu avansat să obțină un control mai bun al glicemiei, conform unui studiu apărut în 2013 în jurnalul „Clinical Laboratory”.
Administrată zilnic, urzica scade considerabil glucoza a jeun. Urzicile acționează benefic în diabetul de tip 2 și prin faptul că îmbunătățesc sensibilitatea la insulină.
Un studiu publicat în 2017 într-o ediție specială a jurnalului „Natural Medicine Journal” a obținut rezultate la fel de promițătoare.
Cercetarea a fost efectuată doar pe femei, diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2. Femeile aveau o vârstă medie de 62 de ani și sufereau de diabet de circa 13 ani.
Participantele au fost împărțite în două grupuri. Un grup a primitc câte 5 ml de tinctură din părți aeriene de urzică, de 3 ori pe zi, după masă. Celălalt grup a primit un placebo.
Intervenția a durat 2 luni. La femeile care au primit urzică, nivelurile de glucoză a jeun au scăzut semnificativ.
Totodată, extractul de urzică a redus nivelurile de trigliceride și alanin transaminază (un indicator al leziunilor hepatice).
Protejează ficatul și crește capacitatea antioxidantă
Urzica a crescut concentrația de colesterol bun (HDL), dioxid de azot (o moleculă vasodilatatoare) și superoxid dismutază (un antioxidant puternic).
O recenzie publicată în 2020 în jurnalul „Phytotherapy Research” a confirmat beneficiile urzicii în controlul diabetului de tip 2.
Ținând cont de faptul că diabetul este o boală cronică, marcată de o inflamație severă, urzica dă rezultate destul de bune. Beneficiile sale sunt multiple și complexe. Poate fi administrată sub formă de ceai, tinctură sau capsule.
Fără îndoială, bolnavii de diabet nu pot și nu trebuie să se axeze pe o singură plantă. Pentru acești pacienți, dieta și stilul de viață sunt esențiale.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte remedii naturiste pentru diabet:
Busuiocul sfânt – o plantă excepțională în diabet
Postul intermitent poate duce diabetul de tip 2 în remisie totală
Pelinul – o plantă medicinală cu activitate antidiabetică
Alimente care creează diabet sau duc boala în remisie
Surse articol:
1. Herbs with Rosaelee, Stinging nettle benefits: side effects of stinging nettle: https://www.youtube.com/watch?v=jsEc0YfEu6A&ab_channel=HerbsWithRosalee
2. Jacob Schor, Urtica beenfits women with diabetes, Natural Medicine Journal: https://www.naturalmedicinejournal.com/journal/urtica-benefits-women-diabetes
3. Amiri Behzadi A, Kalalian-Moghaddam H, Ahmadi AH. Effects of Urtica dioica supplementation on blood lipids, hepatic enzymes and nitric oxide levels in type 2 diabetic patients: a double blind, randomized clinical trial. Avicenna J Phytomed. 2016;6(6):686-695.
4. Ziaei R, Foshati S, Hadi A, Kermani MAH, Ghavami A, Clark CCT, Tarrahi MJ. The effect of nettle (Urtica dioica) supplementation on the glycemic control of patients with type 2 diabetes mellitus: A systematic review and meta-analysis. Phytother Res. 2020 Feb;34(2):282-294. doi: 10.1002/ptr.6535. Epub 2019 Dec 4. PMID: 31802554.