Pelinul – o plantă medicinală cu activitate antidiabetică

Articol bazat pe studii științifice

Pelinul are activitate antidiabetică demonstrată științific. Persoanele cu diabet de tip 2 ar putea să o folosească pentru controlul hiperglicemiei.

Pelinul - o planta medicinala cu activitate antidiabetica

Pelinul – o planta medicinala cu activitate antidiabetica

Pelinul – o plantă medicinală potentă

Pelinul acționează favorabil asupra stomacului, ficatului și bilei. Datorită gustului amar, stimulează apetitul. Ajută la eliminarea viermilor intestinali. Funcționează ca emenagog, adică induce menstruația.

Citește și – Pelinul – soluția multor boli din societatea modernă

Unele specii de pelin s-au dovedit eficiente împotriva malariei. Comisia E. a Germaniei a aprobat utilizarea acestei plante în dispepsie, inapeteță, afecțiuni ușoare ale vezicii biliare și ale ficatului.

Pelinul comabte diabetul zaharat

Circa 400 din speciile de pelin au demonstrat activitate antidiabetică. Acestea sunt folosite în sistemele de medicină tradițională din multe țări contra diabetului zaharat. Cercetările pe animale au arătat că aceste plante diminuează concentrația de zahăr din sânge.

Un studiu preliminar, publicat în „Clinical and Experimental Pharmacolohy & Physiology” în anul 1986, a arătat că extractul de pelin alb are potențial terapeutic.

Extractul de pelin alb a scăzut considerabil nivelurile crescute ale zahărului din sânge la pacienții cu diabet zaharat.

Citește și – Vinul de pelin stimulează bila leneșă (rețetă)

14 din cei 15 participanți la studiu au avut parte de o remisie bună a simptomelor de diabet. Nu au fost înregistrate reacții adverse în urma tratamentului cu pelin.

Pelinul scade semnificativ zahărul din sânge

O recenzie apărută în anul 2017 în jurnalul „Ancient Science of Life” a confirmat potențialul anti-diabetic al pelinului.

Cercetătorii etiopieni au revizuit 14 studiile experimentale realizate pe speciile de Artemisia pe animale și oameni în perioada 2000-2017.

Datele despre valoarea glucozei sangvine obținute în urma analizei arată clar că pelinul produce efecte hipoglicemiante semnificative.

Planta a fost eficientă atât sub formă de extract alcoolic, cât și sub formă de extract apos. Speciile de pelin au redus notabil glicemia la animalele cu diabet indus și o dietă bogată în grăsimi și la persoanele cu diabet.

Compuși din pelin care au efect hipoglicemiant

Efectele anti-hiperglicemiante ale extractelor de pelin se datorează mai multor compuși: alfa-tujon și beta-tujon, azuleni, bisabolen, cadinen, sabinen, pinen, felandren, flavonoide, apigenina, saponine, taninuri, terpeni, steroizi și alcaloizi.

Mecanismele moleculare de acțiune ale acestor compuși împotriva hiperglicemiei nu au fost deplin elucidate. Se presupune ănsă că tujonul este substanța care scade glucoza serică prin faptul că face insulina mai sensibilă.

De asemenea, flavonoizii, taninurile și apigenina măresc secreția de insulină și au efecte insulinomimetice.

La fel de eficient ca medicamentele antihiperglicemiante

Flavonoizii sunt la bază antioxidanți, iar compușii antioxidanți cresc protecția celulelor beta împotriva daunelor induse de radicalii liberi. Prin urmare, flavonoizii au capacitatea de a preveni sau de a ameliora diabetul zaharat.

Citește și – Plante și alimente utile în diabetul zaharat – dr. Daniela Petrache

Activitatea hipoglicemiantă a pelinului este comparabilă cu cea a medicamentelor, precum repaglindină, insulină, metformină și glibenclamidă.

Efectele sale secundare sunt ușoare comparativ cu cele provocate de agenții hipoglicemianți sintetici.

Surse articol:

1. Al-Waili NS. Treatment of diabetes mellitus by Artemisia herba-alba extract: preliminary study. Clin Exp Pharmacol Physiol. 1986 Jul;13(7):569-73. doi: 10.1111/j.1440-1681.1986.tb00940.x. PMID: 3791709.
2. Dabe NE, Kefale AT. Antidiabetic Effects of Artemisia Species: A Systematic Review. Anc Sci Life. 2017 Apr-Jun;36(4):175-181. doi: 10.4103/asl.ASL_87_17. PMID: 29269967; PMCID: PMC5726182.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.