Pelinul – soluția multor boli din societatea modernă

Plantele din genul „Artemisia” sunt folosite în scop terapeutic din antichitate.

Medicii greci cunoașteau, acum 2.500 de ani, calitățile lor amare, utile sănătății.

Pelinul - soluția multor boli din societatea modernă

Pelinul – soluția multor boli din societatea modernă: Swallowtail Garden Seeds/Freepik

Utilizările lor milenare sunt consemnate și în zone din Asia de Est, Siberia, Europa și America de Nord.

Cele mai multe specii de Artemisia sunt medicinale. Una din cele mai cunoscute este pelinul.

Pelinul dulce inhibă replicarea virusului SARS-CoV-2

Principala sa calitate este aceea de a stimula sistemul digestiv. Pelinul activează de asemenea funcția ficatului și a sistemului imunitar.

2014 a fost anul pelinului. Cu acest prilej, botanistul Carmen Lynde din Toronto a prezentat în cadrul unui seminar cele mai de seamă beneficii ale acestei plante.

Pelinul și pelinița au reintrat în atenția cercetătorilor, a fitoterapeuților și a publicului larg în anul 2020, în contextul pandemiei de COVID-19.

Oamenii de știință au efectuat teste pe specia de pelin dulce (Artemisia annua) și au descoperit că aceasta inhibă replicarea virusului SARS-CoV-2 și a altor două variante.

Substanța sa activă – artemisinina – are de asemenea efecte imunomodulatoare.

Pelinița și artemisinina sunt folosite de câteva decenii în tratarea infecțiilor virale și parazitare (malarie), în hepatite, tulburări menstruale, tumori și cancere.

Plantele amare – soluția multor boli actuale

Plantele amare au o importanță deosebită astăzi, dat fiind că majoritatea populației are un stil de viață sedentar.

Pelinul are efecte uimitoare asupra sistemului digestiv și a organelor învecinate.

Ușurează și tonifică digestia. Ajută la eliminarea viermilor intestinali.

Curăță corpul și redă vitalitatea.

Este păcat că industria alimentară a încercat să mascheze și să înlăture gustul amar din produse.

Acesta era considerat esențial de civilizațiile vechi, care consumau diverse ierburi și rădăcini amare.

Astăzi sunt accentuate gusturile dulci și sărate, care nu fac decât să stimuleze și mai mult apetitul.

Gustul amar reduce pofta de zahăr.

Probleme curente precum – gazele, balonarea, constipațiile, refluxul gastrointestinal, sindroamele de malabsorbție a nutrienților din alimente, colesterolul crescut și diabetul – reflectă lipsa alimentelor amare din dieta noastră.

Ciocolata amară (min. 70%), rucola și cafeaua sunt doar câteva alimente amare prezente încă în magazine.

Multe din problemele de sănătate ale omului modern pot fi ameliorate cu ajutorul substanțelor amare.

Acestea reduc fermentațiile intestinale, ajută detoxifierea ficatului, cresc fluxul biliar, ajută la digerarea grăsimilor, reglează nivelul zahărului din sânge.

Plantele amare sunt mai mult decât stimulente digestive. Indirect, tonifică întregul organism.

Îmbunătățirea digestiei înseamnă îmbunătățirea circulației și reducerea presiunii de pe inimă.

Înseamnă îmbunătățirea funcției sistemului imunitar. Colonul sau intestinul gros este înfășurat în noduli limfatici, vase limfatice și anticorpi.

Ajută la repararea mucoasei intestinale inflamate sau lezate.

Distrug microbii ingerați prin alimente, măresc asborbția calciului.

Reglează producția de insulină din pancreas. Împiedică creșterea și scăderea glucozei din sânge, apariția tulburărilor de dispoziție.

Sunt relaxante și antidepresive. Contribuie la îmbunătățirea dispoziției.

Plante amare reduc anxietatea și depresia. Stimulează sistemul nervos autonom.

Cum se adninistrează pelinul

Ceaiul se prepară dintr-o linguriță de plantă uscată la o cană de apă. Se lasă la infuzat 3-4 minute, nu mai mult.

Plantele amare sau bitter-ele se consumă cu 15-30 de minute înainte de masă.

Astfel vor ajuta la digerarea carbohidraților, a proteinelor și a grăsimilor.

Preparatele din pelin pot fi folosite în diverse afecțiuni, de la indigestie și arsuri stomacale, până la congestie hepatică și depresie.

Durata curei este de maxim 4-5 săptămâni consecutiv.

Uz extern

Pelinul poate fi folosit și extern, sub formă de decoct concentrat. Se aplică pe vânătăi, luxații, durei articulare, reumatism, artrită, fracturi, iritații ale pielii.

Contraindicații

Consumat în doze mari sau pe termen lung, compusul tujon din pelin poate deveni toxic pentru creier, rinichi și ficat, cauzând convulsii.

Surse articol:

1. Richters Herbs, Why Artemisias are important for health: https://www.youtube.com/watch?v=Q_2ZzDRC3qQ&t=1347s&ab_channel=RichtersHerbs
2. Manisha Nigam, Maria Atanassova, Abhay P. Mishra, Raffaele Pezzani, Hari Prasad Devkota, Sergey Plygun, Bahare Salehi, William N. Setzer, Javad Sharifi-Rad, Bioactive Compounds and Health Benefits of Artemisia Species, SAGE Journals, Volume: 14 issue: 7: https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/1934578X19850354

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.