Plante și alimente utile în diabetul zaharat – dr. Daniela Petrache

Bolnavii de diabet manifestă un interes crescut pentru terapiile naturale.

Dr. Daniela Petrache prezintă pe scurt, într-un articol, câteva plante și alimente care pot fi utile în controlul diabetului zaharat.

Plante si alimente utile in diabetul zaharat

Plante si alimente utile in diabetul zaharat

Plante și alimente utile în diabetul zaharat

Cele mai eficiente sunt plantele aromatice, sau condimentele. Acestea au atât rol adjuvant, cât și profilactic.

Iată câteva din ele:

→ scorțișoara
→ ghimbirul
→ turmericul
→ semințele de schinduf
→ afinele
→ aloe vera
→ bamele
→ castravetele amar

Usturoi

Această plantă condimentară are proprietăți hipoglicemiante naturale. Usturoiul mărește secreția insulinei și previne deteriorarea acesteia.

Mai multe studii indică faptul că în cantități moderate (1-2 căței pe zi), usturoiul reglează zahărul din sânge și mărește sensibilitatea la insulină.

Citește și – Ceai pentru diabet – din afine și scorțișoară

O recenzie a arătat că suplimentele cu usturoi scad glicemia a jeun, hemoglobina glicată și colesterolul LDL.

În plus, are un puternic efect antioxidant, prin care protejează celulele și țesuturile.

Consumul de usturoi susține circulația sangvină la nivelul vaselor mici de sânge, putând contribui astfel la prevenirea tulburărilor vasculare asociate cu diabetul. Prin faptul că reduce  tensiunea arterială, poate preîntâmpina complicațiile cardiovasculare la pacienții cu risc.

Ginseng

Chiar dacă nu este o plantă autohtonă, ginsengul are beneficii importante în multe afecțiuni. În diabet ajută la scăderea glicemiei de dimineață, spune dr. Petrache.

Studiile au arătat că este util în diabetul de tip 2. Conține ginsenozide care reglează secreția de insulină și absorbția gluceozei. Totodată, reduce stresul oxidativ și acționează asupra căilor inflamatorii.

Castravetele amar

Cunoscut și sub numele de „Momordica” sau „pepenele amar”, castravetele amar este una din cele mai eficiente plante pentru reducerea zahărului din sânge.

Ajută de asemenea la creșterea secreției de insulină. Această legumă poate fi consumată ca atare sau sub formă de capsule ori alte suplimente.

Busuioc

Consumul de busuioc favorizează scăderea zahărului din sânge după masă. Reduce de asemenea glicemia de dimineață.

Îmbunătățește funcția celulelor beta-pancreatice și stimulează producția insulinei.

Silimarina

Compusul activ din armurariu – silimarina – este cunoscută îndeosebi pentru efectele benefice asupra ficatului.

Acestă substanță cu rol antioxidant reduce rezistența la insulină și valoarea glicemiei.

Schinduf

Studiile clinice arată că semințele de schinduf ameliorează simptomele metabolice asociate cu diabetul de tip 1 și 2. Reduc zahărul din sânge și cresc toleranța la glucoză.

100 g de pulbere de semințe de schinduf pe zi au redus semnificativ glucoza a jeun la pacienții cu diabet de tip 1 insulino-dependent. Au crescut de asemenea toleranța la glucoză, au redus colesterolul LDL și trigliceridele.

Citește și – Cura cu schinduf pentru diabetul 1 și 2 insulino-dependent

La pacienții cu diabet de tip 2, 15 g de pudră de semințe de schinduf consumată la masă a atenuat creșterea glucozei din sânge după masă.

La persoanele cu diabet de tip 2 moderat (nu sever), 2,5 g de semințe de schinduf pe zi, timp de 3 luni, pot reduce zahărul din sânge.

Indienii utilizează aceste semințe în bucătărie. La noi se găsesc în magazinele naturiste.

Precauții și atenționări

Dacă folosiți pentru prima dată oricare din aceste plante, introduceți-le în alimentație în cantități mici și pe rând.

Citește și – Turmericul poate preveni sau ameliora diabetul de tip 1 și 2

Observați reacțiile organismului și monitorizați nivelul glicemiei.

Cel mai bine este să cereți sfatul medicului, pentru a evita unele interacțiuni periculoase în medicamente și aceste plante.

Surse articol:

1. Dr. Daniela Petrache, Terapiile naturale pentru diabetul zaharat: https://danielapetrache.ro/terapiile-naturale-pentru-diabetul-zaharat/
2. Chen W, Balan P, Popovich DG. Review of Ginseng Anti-Diabetic Studies. Molecules. 2019 Dec 9;24(24):4501. doi: 10.3390/molecules24244501. PMID: 31835292; PMCID: PMC6943541.
3. Diabetes Community, The power of garlic when you have diabetes: https://www.diabetescarecommunity.ca/diet-and-fitness-articles/the-power-of-garlic-when-you-have-diabetes/
4. Diabetes.co.uk, Fenugreek and diabetes: https://www.diabetes.co.uk/natural-therapies/fenugreek.html

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.