Cura cu schinduf pentru diabetul 1 și 2 insulino-dependent

Schinduful este o plantă cu utilizări importante în medicina internațională tradițională și modernă.

Se remarcă prin capacitatea sa de a combate tulburările cardio-metabolice, precum diabetul, obezitatea și hipercolesterolemia.

Cura cu schinduf pentru diabetul 1 si 2 insulino-dependent

Cura cu schinduf pentru diabetul 1 si 2 insulino-dependent: ajay_suresh

Schinduful – un condiment anti-diabetic valoros

Schinduful (Trigonella foenum-graecum) este folosit în India contra diabetului.

Majoritatea cercetărilor pe acest subiect au arătat că schinduful produce o îmbunătățire semnificativă a diabetului.

Poate fi un adjuvant natural și ieftin pentru controlul acestei boli, pe lângă tratamentul medicamentos, dietă și mișcare fizică.

Cercetătorii spun că schinduful poate reduce nevoia de medicamente, oferind un control mai bun asupra glucozei din sânge. Totodată, contribuie la prevenirea morbidității pe termen lung.

Citește și – Ceaiul de semințe de schinduf are foarte multe beneficii importante

Schinduful are în compoziție alcaloizi – fenugrecina și trigonelina – care au demonstrat efecte hipoglicemiante.

Totodată, conține un aminoacid (4 hidroxiisoleucină) care determină pancreasul să elibereze insulina. Acesta este considerat principalul compus activ din schinduf care ajută la controlul glucozei din sânge.

Nu mai puțin importante sunt fibrele din această plantă (mai ales glucomanan), care întârzie absorbția zaharurilor în intestin.

Dozele utilizate în studii variază de la 2 g la 25 g de semințe pe zi.

Biologul și cercetătorul român Eugen Giurgiu recomandă schinduful în diabetul insulino-dependent, atât în tipul 1, cât și în tipul 2.

Cura cu schinduf pentru diabetul de tip 1 insulino-dependent

Cura constă în administrarea a 2-3 căni de infuzie combinată de schinduf pe zi. Infuzia se prepară dintr-o linguriță de semințe de schinduf mărunțite și 100 ml de apă rece. Se lasă la macerat 8 ore, apoi se strecoară. Maceratul obținut se păstrează deoparte.

Peste semințele rămase după filtrare se adaugă încă 150 ml de apă și se dă un clocot. Se stinge focul și se lasă la infuzat un sfert de oră. Se strecoară și după răcire se combină cu maceratul rezervat anterior.

Durata totală a curei cu infuzie combinată de schinduf este de 12 luni. Se începe de la 1 cană pe zi în prima săptămână, după care doza se crește treptat.

În a doua săptămână se beau câte 2 căni pe zi. Începând din a treia săptămână se vor consuma câte 3 căni pe zi, până la sfârșitul celor 12 luni.

Citește și – Ceaiul de semințe de fenicul și schinduf scade apetitul la femeile supraponderale (studii)

Este important ca pe durata curei cu schinduf să se monitorizeze zilnic nivelul glicemiei. Pacientul diabetic trebuie să se afle sub observația medicului.

Schinduful este un agent hipoglicemiant puternic, de aceea poate fi necesară reducerea dozei de insulină în urma administrării acestuia.

Dacă se urmează și un regim alimentar adecvat, schinduful poate ajuta la înlăturarea completă a tratamentului cu insulină injectată.

Cura cu schinduf pentru diabetul de tip 1 juvenil

Dacă diabetul este într-o formă juvenilă, tratamentul cu schinduf acționează ca un adjuvant. El reduce doza de insulină și protejează sistemul cardiovascular de complicații.

În acest caz, cura durează 6 luni, cu o lună de pauză la mijloc. Se consumă câte 2 căni de infuzie combinată pe zi.

Cura cu schinduf pentru diabetul de tip 2 insulino-dependent

În acest tip de diabet dr. Giurgiu recomandă o cură de 3-6 luni cu pulbere de schinduf. Pulberea se obține prin măcinarea semințelor uscate prin râșnița electrică de cafea.

Se administrează câte 1 linguriță de pulbere, de 4 ori pe zi.

Citește și – Semințele de schinduf scad glicemia, colesterolul și trigliceridele (studiu)

Este obligatoriu să se controleze glicemia, odată la 14 zile, pentru ajustarea medicației, în cazul în care este necesar.

Surse articol:

1. Ranade M, Mudgalkar N. A simple dietary addition of fenugreek seed leads to the reduction in blood glucose levels: A parallel group, randomized single-blind trial. Ayu. 2017 Jan-Jun;38(1-2):24-27. doi: 10.4103/ayu.AYU_209_15. PMID: 29861588; PMCID: PMC5954247.
2. Eugen Giurgiu, Schinduful, Cele mai Folosite 17 Plante pentru Vindecare, Editura Meteor Press, București, 2019, p. 223

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.