Ceaiul de semințe de schinduf are foarte multe beneficii importante

Schinduful este un ingredient foarte popular în bucătăria indiană, folosit atât ca aromatizant, cât și ca un remediu tradițional pentru numeroase probleme de sănătate.

Atât semințele, cât și frunzele de schinduf sunt foarte aromate și au un miros puternic.

Ceaiul de seminte de schinduf are foarte multe beneficii importante

Ceaiul de seminte de schinduf are foarte multe beneficii importante

Semințele sunt foarte bogate în vitamine din complexul B și în Vitamina C, și sunt o mină de minerale esențiale, precum cupru, potasiu, calciu, fier, seleniu, zinc, mangan și magneziu. Conțin foarte multe saponine și fibre.

Ceai de schinduf – preparare

Se pun 1-2 lingurițe de pulbere de semințe de schinduf (măcinate prin râșnița de cafea) în ½ cană cu apă rece, și se lasă peste noapte. A doua, zi, maceratul se strecoară și se pune deoparte.

Peste pulberea rămasă se toarnă ½ cană de apă fierbinte, și se lasă la infuzat 20 de minute. Se strecoară, și se amestecă apoi cu maceratul obținut mai sus.

Se beau câte 2-3 căni pe zi, eventual cu puțină miere sau zeamă de lămâie, cu 15 minute înainte de masă.

Răceală și gripă

Condimentele și plantele aromate sunt renumite pentru faptul că ajută la desfundarea nasului și ameliorarea simptomelor de răceală și gripă, însă schinduful s-a dovedit mult mai eficient în acest sens, datorită proprietăților sale antivirale. Un studiu a arătat că persoanele răcite sau gripate care au consumat câte ½ linguriță de semințe de schinduf pe zi au raportat o îmbunătățire imediată și constantă a simptomelor de rinoree, strănut, dureri în gât, tuse și oboseală.

Crește producția laptelui matern

Semințele de schinduf au proprietăți galactogoge, și sunt folosite în special de mamele care alăptează, deoarece cresc cantitatea de lapte secretat. Un studiu a arătat că ceaiul din semințe de schinduf sporește producția de lapte la mame și ajută bebelușul să câștige în greutate în primele zilele de după naștere.

Scade colesterolul

Saponinele din schinduf sunt responsabile pentru scăderea nivelului de colesterol. Aceste substanțe reduc absorbția colesterolului din alimentele grase în corp. Unele studii sugerează că saponinele au de asemenea un rol în reducerea producției de colesterol de către corp, în special a colesterolului “rău”.

Cercetătorii indieni de la Central Food Technological Research Institute au descoperit că schinduful ajută la reducerea concentrației de colesterol și la regresia pietrelor de colesterol la șoareci.

Îmbunătățește digestia

Semințele de schinduf pot fi un remediu eficient pentru arsurile la stomac sau refluxul acid, datorită mucilagiului care calmează inflamațiile gastrointestinale, și învelește mucoasa stomacului și intestinului.

Potrivit unui studiu publicat în Jurnalul de Cercetare Fitoterapeutică, efectul de reducere a arsurilor la stomac al semințelor de schinduf este asemănător efectului produs de medicamentul ranitidină.

Ajută la pierderea în greutate

Schinduful poate completa foarte bine o cură de slăbire și un program de exerciții pentru pierderea în greutate. Schinduful este o plantă cu proprietăți termogenice, care ajută la pierderea în greutate prin suprimarea apetitului, creșterea rapidă a nivelului de energie, și modularea metabolismului glucidic.

Previne diabetul

Un aminoacid neobișnuit, numit 4HO-Ile, descoperit până acum doar în schinduf, are proprietăți anti-diabetice importante, prin care poate crește secreția de insulină în cazuri de hiperglicemie și sensibilitatea la insulină.

Cercetătorii de la Universitatea de Științe Medicale Qom din Iran sugerează că aminoacidul 4HO-Ile din schinduf poate fi un bun adjuvant în tratamentul diabetului de tip 1 și 2.

Protejează împotriva cancerului

Studiile au arătat că fibrele din schinduf ajută la prevenirea anumitor tipuri de cancer. De pildă, cercetătorii indieni de la Rajiv Gandhi Center for Biotechnology, Thiruvananthapuram, au descoperit că schinduful are efecte estrogenice, care pot constitui o alternativă pentru terapia de substituție hormonală.

Alte studii au arătat că saponinele și mucilagiul din schinduf se leagă de toxinele din alimente și le scoate afară fin corp, protejând astfel membrana mucoasă din colon de cancer.

Contraindicații și precauții

Schinduful este contraindicat pe perioada sarcinii, deoarece poate cauza contracții uterine, inclusiv în doze mici.

Bolnavii de diabet care iau medicamente trebuie să consume această plantă doar la sfatul medicului, deoarece schinduful scade glicemia.

Nu trebuie depășită doza zilnică recomandată, deoarece pot să apară probleme gastro-intestinale.

.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.