Salvia, o plantă mișcătoare a sângelui – bună pentru varice, mâini și picioare reci, cheaguri de sânge, colesterol, tulburări de memorie

Salvia este considerată în medicina tradițională o plantă mișcătoare a sângelui. Astfel se explică utilitatea ei în afecțiunile care au la bază o stagnare a sângelui.

Salvia are o plenitudine de beneficii, fiind considerată în vechime un panaceu, adică un leac bun la toate.

Salvia - planta care misca sangele (varice, maini si picioare reci, cheaguri de sange, colesterol crescut, tulburari de memorie)

Salvia – planta care misca sangele (varice, maini si picioare reci, cheaguri de sange, colesterol crescut, tulburari de memorie)

Salvia – panaceul din grădină

Această plantă susține digestia, îmbunătățește memoria și tonifică funcțiile cognitive în general. Este un remediu eficace pentru durerea în gât, infecțiile gâtului, infecțiile orale și răceala cu secreții.

Este indicată și în afecțiunile nervoase, metabolice și endocrine. Ajută în menopauză, reducând simptomele neplăcute de bufeuri și transpirații nocturne.

Ameliorează diabetul de tip 2, favorizează scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului.

Salvia mișcă sângele și înlătură stagnarea

Salvia are de asemenea o afinitate pentru sânge, spune botanista Rosalee de la Foret. Mai cu seamă specia de salvie roșie, care crește în China.

Adepții medicinei chineze folosesc deseori termenul de „stagnare a sângelui” sau „staza sângelui”. Acest concept se referă la încetinirea sau băltirea sângelui într-o zonă a corpului.

Tulburări cognitive

Salvia pune sângele în mișcare și înlătură stagnarea. Ea stimulează circulația în tot corpul, ajutând la buna oxigenare a organelor.

Mai ales a creierului. Astfel se explică acțiunea pozitivă a acestei plante asupra funcțiilor cognitive. Salvia este una din cele mai bune plante pentru demență și Alzheimer.

Extractele din salvie îmbunătățesc nu doar memoria, ci și atenția și dispoziția sau starea de spirit.

Afecțiuni circulatorii

Salvia ajută la prevenirea cheagurilor de sânge și a varicelor. Botanistul Matthew Wood spune că salvia ajută chiar la dizolvarea cheagurilor formate.

Planta este recomandată persoanelor care au probleme cu circulația sangvină, risc de boli cardiovasculare, tulburări de memorie, mâini și picioare reci.

Sindrom premenstrual

Un studiu pe studente a arătat că salvia reduce durerile menstruale. Participantele au primit capsule cu 500 mg de salvie pe zi, timp de 2 luni. Acest tratament a ameliorat semnificativ simptomele sindromului premenstrual, atât cele fizice, cât și cele psihologice.

Colesterol crescut, diabet

Chinezii folosesc salvia roșie pentru tratarea inflamației, a bolilor cardiovasculare și cerebrovasculare.

Planta scade inflamația, concentrația de grăsimi (colesterolul, trigliceridele) și zahăr din sânge. Din aceste considerente, este recomandată în dieta persoanelor cu diabet de tip 2, dar și hipertensivilor.

Salvia poate fi utilizată sub formă de ceai (1 linguriță/1 cană de apă clocotită) sau capsule.

Precauții și contraindicații

Salvia poate da toxicitate dacă este consumată în cantități mari, datorită unui compus numit „tujon”.

La doze de peste 3-7 g de tujon pe zi pot să apară tulburări cardiace, convulsii, vărsături sau leziuni renale.

Ceaiul este o formă sigură de administrare, întrucât 1 litru de salvie conține doar 4-11 mg de tujon.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile despre salvie și beneficiile sale:

Ceaiul de salvie băut mai des fortifică întreg organismul – Maria Treben
În ce afecțiuni ajută ceaiul de salvie – prof. Constantin Pârvu
Miraculoasa salvie – planta care ne poate schimba viața

Surse articol:

1. Herbs with Rosalee, Benefits of sage herb: https://www.youtube.com/watch?v=gl9S6gew1Mg&ab_channel=HerbsWithRosalee
2. Hamidpour M, Hamidpour R, Hamidpour S, Shahlari M. Chemistry, Pharmacology, and Medicinal Property of Sage (Salvia) to Prevent and Cure Illnesses such as Obesity, Diabetes, Depression, Dementia, Lupus, Autism, Heart Disease, and Cancer. J Tradit Complement Med. 2014 Apr;4(2):82-8. doi: 10.4103/2225-4110.130373. PMID: 24860730; PMCID: PMC4003706.
3. SaVanna Shoemaker, Adda Bjarnadottir, 9 Emerging benefits and uses of sage tea, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/sage-tea#4.-May-have-anticancer-properties

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.