Cura cu salvie pentru reducerea stresului și anxietății – dr. Eugen Giurgiu

Botanistul englez Gergard spunea în secolul al 16-lea că salvia este o plantă bună pentru cap și creier.

Mai mulți autori fac referire la capacitatea ei de a stimula funcțiile cognitive. Poate fi extrem de utilă persoanelor care se confruntă cu stres acut sau anxietate.

Cura cu salvie pentru reducerea stresului si anxietatii – dr. Eugen Giurgiu

Cura cu salvie pentru reducerea stresului si anxietatii – dr. Eugen Giurgiu

Salvia – planta tinereții 

Biologul și cercetătorul Eugen Giurgiu scrie în una din cărțile sale că salvia păstrează tinerețea organismului, datorită acțiunii sale antioxidante puternice și a sprijinului pe care îl oferă sistemului nervos.

O recomandă persoanelor de vârsta a 3-a, deoarece poate preîntâmpina senilitatea și preveni degradarea celulelor.

Este un tonic general, dar mai ales nervos și cognitiv. Îmbunătățește memoria și capacitățile intectuale.

Este utilă în tulburări de memorie, amețeală, astenie, anxietate, oboseală, slăbiciune fizică, Alzheimer și Parkinson.

Reduce stresul, îmbunătățește atenția și dispoziția

Studiile de laborator au demonstrat că salvia îmbunătățește dispoziția și performanța cognitivă.

Ea încetinește practic eliberarea unor enzime care descompun acetilcolina. Compușii care inhibă acest neurotransmițător pot îmbunătățit starea de spirit la unele persoane.

Aceste rezultate au fost obținute în urma unui studiu realizat de britanici pe 30 de voluntari tineri sănătoși.

Participanții au primit pastile cu câte 300 sau 600 mg de extract de frunze de salvie sau o pastilă placebo cu zahăr. Li s-au dat apoi teste de multitasking care cresc nivelul de stres, la o oră și apoi la 4 ore după administrarea pastilelor.

Ambele doze de salvie au produs efecte favorabile asupra dispoziției în absența stresului, adică înainte de teste.

După primul test, voluntarii care au primit 300 mg de extract de frunze de salvie au fost mai alerți (atenți) decât grupul placebo. După 4 ore, au rămas atenți, însă erau mai calmi.

Cele mai bune rezultate au fost constatate în cazul grupului care a primit 600 mg de extract de salvie. Vigilența acestor voluntari a crescut cu 9% după o oră de tratament și a rămas mare până la 4 ore.

Starea de calm a fost de asemenea cu 11% mai mare decât la grupul care a primit 300 mg de extract de salvie și decât la grupul placebo. Doza mai mare de salvie a crescut vigilența, calmitatea și mulțumirea.

Acest studiu sugerează că o capsulă de 600 mg de salvie administrată cu 4 ore înainte de un eveniment stresant ajută la menținerea calmului și atenției.

Cura cu salvie împotriva stresului și anxietății

Dr. Giurgiu spune că salvia combate cu succes repercursiunile provocate de stres. Datorită efectului anxiolitic, poate fi folosită împotriva stărilor de anxietate.

Autorul sfătuiește persoanele aflate în această situație să facă o cură de 4 săptămâni cu salvie.

Se folosește pulberea, câte ½ linguriță, de 4 ori pe zi. Pulberea se obține prin măcinarea plantei uscate prin râșnița electrică de cafea.

Roinița are de asemenea proprietăți colinergice, prin care poate reduce anxietatea și consecințele unei dispoziții negative.

Surse articol:

1. Dr. Eugen Giurgiu, Salvia, Cele mai Folosite 17 Plante pentru Vindecare, Editura Meteor Press, București, 2019, pp. 194-201
2. Kennedy DO, Pace S, Haskell C, Okello EJ, Milne A, Scholey AB. Effects of cholinesterase inhibiting sage (Salvia officinalis) on mood, anxiety and performance on a psychological stressor battery. Neuropsychopharmacology. 2006 Apr;31(4):845-52. doi: 10.1038/sj.npp.1300907. PMID: 16205785.
3. Sara Altshul, Sage eases anxiety and boost alertness, Prevention: https://www.prevention.com/health/a20434142/sage-a-natural-remedy-to-ease-anxiety/
4. Kennedy D, Pace S, Haskell C, Okello E, Milne A, Scholey A. Effects of cholinesterase inhibiting sage (Salvia officinalis) on mood, anxiety and performance on a psychological stressor battery Neuropsychopharmacol. 2006;31:845-852.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.