Plante care susțin sistemul nervos la copii (anxietate, agitație, ADHD, tulburări de somn)

Viața din zilele noastre este un stres continuu pentru unele persoane. Nu doar adulții sunt afectați de anxietate, ci și populația tânără.

Copiii de azi suferă de tulburări nervoase de la vârste fragede. Mulți sunt anxioși, hiperactivi, agitați. Au tulburări comportamentale, probleme de învățare sau dificultăți de concentrare. Unii sunt irascibili și nu pot dormi, sau sunt violenți.

Plante care sustin sistemul nervos la copii

Plante care sustin sistemul nervos la copii

Plante care calmează sistemul nervos la copii

Părinții încearcă diverse metode să-și calmeze copii. Unii apelează la consiliere psihologică sau terapeutică. Alții folosesc diverse suplimente.

Pediatrii naturopați recomandă câteva plante medicinale care pot ajuta la refacerea sistemului nervos al copiilor. Acestea atenuează stările de anxietate, redus stresul și îmbunătățesc somnul.

Acțiunea lor este suficient de blândă încât să nu îi vatăme pe copii. De fapt, aceste plante pot fi folosite pentru întrega familie, inclusiv de mamele care alăptează (mai puțin de femeile însărcinate).

Dozele trebuie însă stabilitate de medic, în funcție de istoricul medical și de greutatea corporală.

Cele mai bune forme de administrare pentru copiii sunt ceaiurile și tincturile cu glicerină (extracte glicerinate).

MUȘEȚELUL (Matricaria recutita)

Nu subestimați această plantă banală! Mușețelul are proprietăți terapeutice remarcabile. Este antioxidant, antiinflamator, anticancerigen, antiviral, cardioprotector, gastroprotector.

Ceaiul de mușețel este un remediu tradițional pentru colici la copii, stomac deranjat, gaze, diareea de vară, răceli și eczeme.

Femeile îl folosesc ca emenagog și tonic uterin. Pe Insula Creta din Grecia era tradiție ca proaspetele mămici să fie spălate pe sâni cu ceai de mușețel înainte de prima alăptare.

În America Centrală și America de Sud, mușețelul se dă la copii pentru colici, dentiție și probleme de somn provocate de iritație sau neliniște.

La copiii mai mari, mușețelul poate fi folosit pentru stomac deranjat sau diaree cu substrat nervos, dureri de cap induse de stres și agitație înainte de somn.

Studiile au arătat că mușețelul interacționează cu GABA și reduce nivelul de cortizol – hormonul stresului.

Ceaiul de mușețel are ere efecte tranchilizante ușoare și favorizează instalarea somnului. Acțiunea sedativă este pusă pe seama conținutului de apigenină. Acest flavonoid se leagă de receptorii de benzodiazepină din creier și produce o acțiune hiponotică.

La pacienții cardiaci, ceaiul de mușețel a grăbit adormirea și a crescut durata somnului.

Studiile au arătat că și inhalarea vaporilor emanați de uleiul esențial de mușețel reduce nivelul de stres.

Mușețelul a demonstrat de asemenea efecte anxiolitice. Planta ajută la relaxarea organismului. Este indicată în anxietate, agitație sau neliniște, tulburări ușoare de somn, tulburări gastrointestinale, dureri de cap cauzate de stres.

Copiii pot bea 1-4 căni de ceai de mușețel pe zi. Dacă problemele cu somnul sunt mai mari, se poate da o cană cu ceai seara, înainte de somn. Dacă cel mic suferă de probleme gastrice asociate cu anxietatea, ceaiul poate fi consumat înainte de masă.

Extractul glicerinat de mușețel poate fi administrat de 1-3 ori pe zi.

PASSIFLORA (Passiflora incarnata)

Floarea-pasiunii sau floarea-patimilor este o plantă agățătoare originară din sudul Statelor Unite ale Americii. Este cunoscută pentru efectele sale destresante, anxiolitice, relaxante și antidepresive.

Passiflora ajută în mod deosebit la instalarea somnului la persoanele stresate. Este indicată în anxietate, insomnie, depresie, dureri de cap nervoase, ADHD, palpitații, epuizare cu dureri musculare. Poate fi folosită și la copiii agitați, hiperactivi sau cu un ritm cardiac crescut.

Se pot consuma câte 1-4 căni de ceai de passiflora pe zi, administrate cu sorbituri mici. Passiflora poate fi combinată cu alte plante relaxante, precum mușețel sau roiniță. Pentru efectul sedativ, ceaiul se bea seara, înainte de culcare.

ASHWAGANDHA (Withania somnifera)

Această plantă crește în India, dar se găsește și la noi. Rădăcina sa îmbunătățește răspunsul la stres, susține și hrănește sistemul nervos.

Așa cum o arată și denumirea științifică, promovează somnul și combate insomnia. Este recomandată în stări de stres, anxietate, depresie, oboseală, probleme de memorie, predispoziție la boli, dureri de cap, lipsă de apetit.

La fel ca mușețelul, Ashwagandha interacționează cu GABA și reduce nivelul de cortizol.

Fiind o plantă adaptogenă, ajută organismul să se adapteze la stres și să reziste mai bine la factorii de stres. Este folosită în medicina Ayurveda ca tonic nervos, endocrin și imunitar. Îmbunătățește memoria și energia.

Poate fi dată copiilor care suferă de oboseală din cauza stresului, se îmbolnăvesc ușor și des și au probleme cu somnul.

VALERIANA (Valeriana officinalis)

Rădăcina de valeriană este folosită în medicina naturală occidentală pentru iritabilitate, nervozitate și tulburări de somn. Utilizarea sa ca sedativ datează încă din vremea Greciei antice.

Această plantă se leagă de receptorii de GABA și induce efecte relaxante. Receptorii de GABA au o afinitate pentru acidul valerenic din valeriană.

ROINIȚA (Melissa officinalis)

Roinița sau melisa este folosită în mod tradițional pentru anxietate, agitație, tulburări de somn. Are o acțiune similară rădăcinii de valeriană. Această plantă reduce stresul și îmbunătățește funcțiile cognitive.

Studii

Roinița, valeriana și passiflora au fost utilizate cu succes în studii ca monoterapie sau în combinație cu alte preparate naturale. Dau rezultate bune în agitație, impulsivitate și tulburări de somn.

O combinație de valeriană și roiniță s-a dovedit eficientă în ameliorarea agitației și somnului la copii și școlari.

Un alt studiu a arătat că aceste două plante folosite împreună reduc dificultățile de concentrare, impulsivitatea și îmbunătățesc comportamentul social la copiii de școală primară cu hiperactivitate și dificultăți de concentrare (fără ADHD).

Passiflora s-a dovedit la fel de eficientă în ADHD precum Ritalin.

Doze și indicații

Valeriana și roinița pot fi date copiilor începând de la vârsta de 3 ani, iar mușețelul de la 6 luni.

Dozele pentru copii trebuie calculate în funcție de greutatea acestora. De pildă, în cazul preparatelor din passiflora, copiilor cu o greutate de 23 de kg trebuie să li se dea 1/3 din doza adultului. Doza pentru un adult de 70 kg este de 2-5 g de plantă uscată, de 3 ori pe zi.

Cel mai bine este să cereți sfatul unui specialist în plante.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte remedii naturiste pentru copii:

Passiflora reduce anxietatea, tensiunea nervoasă, insomnia și neliniștea la adulți și copii (beneficii și doze recomandate)
5 plante medicinale utile pentru copii (utilizări externe)
Astmul la copii – remedii naturiste din plante și alimente
Constipația la copii – simptome, cauze și remedii testate

Surse articol:

1. Naturopathic Pediatrics, 3 herbs for kids with anxiety (and their parents): https://naturopathicpediatrics.com/2018/04/20/3-herbs-kids-anxiety-parents/
2. Srivastava JK, Shankar E, Gupta S. Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future. Mol Med Rep. 2010 Nov 1;3(6):895-901. doi: 10.3892/mmr.2010.377. PMID: 21132119; PMCID: PMC2995283.
3. Alinda Boyd, Herbal and nutritional medicine for children’s nervous system, FX Medicine: https://www.fxmedicine.com.au/blog-post/herbal-and-nutritional-medicine-children%E2%80%99s-nervous-system-support#ref
4. FX Medicine, Easing children’s anxiety: https://www.fxmedicine.com.au/blog-post/easing-childrens-anxiety

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.