Antiinflamator natural concentrat din turmeric, lămâie și ghimbir – tonic imunitar și analgezic

Pentru a prepara acest antiinflamator natural aveți nevoie de turmeric și ghimbir proaspăt. Rădăcina de turmeric se găsește mai greu, doar unele hypermarketuri o au.

Vă mai trebuie un storcător de legume rădăcinoase. Pentru conservarea sucului obținut veți avea nevoie de asemenea de pungi de gheață.

Antiinflamator natural din turmeric, lămâie și ghimbir - tonic imunitar și analgezic

Antiinflamator natural din turmeric, lămâie și ghimbir – tonic imunitar și analgezic: Freepik / Macrovector

Antiinflamator natural din turmeric, lămâie și ghimbir – rețetă

Ingrediente

  • 1 kg de rădăcină de ghimbir
  • 200 g de rădăcină de turmeric
  • 4 lămâi
  • 300 g de miere
  • 2 bețe de scorțișoară
  • 1 nucșoară
  • 1 linguriță de piper negru măcinat

Mod de preparare

Pentru beneficii maxime, nu curățați coaja de la rădăcinile de turmeric și ghimbir, nici de la lămâi. Acestea trebuie să fie bio, nestropite. Coaja are mulți antioxidanți și fitonutrienți benefici sănătății. Dacă ingredientele nu sunt bio, va trebui să le decojiți.

Coaja de pe rădăcini se curăță mai ușor cu o linguriță decât cu cuțitul. Aceasta va îndepărta doar stratul subțire de coajă, nu și pulpa.

Tăiați rădăcinile felii subțiri, la fel și lămâile. Dați-le prin storcător alternativ și colectați sucul.

Turnați sucul rezultat într-o carafă sau într-un borcan. Adăugați piperul și nucșoara dată pe răzătoare. La final se pune mierea și se amestecă bine, pentru omogenizare.

Distribuiți sucul în sticle mici. Adăugați în fiecare recipient câte o bucată de scorțișoară. Puneți capacele și păstrați sucul la frigider. Poate fi consumat în termen de 30 de zile.

Dacă vreți să păstrați sucul mai mult timp, turnați-l în tava cu cuburi de gheață sau direct într-o pungă de gheață. Legați-o la gură și puneți-o în congelator. Rezistă până la un an. Scoateți la nevoie câte un cub.

Cum se administrează

Fiind un preparat foarte concentrat, acest suc trebuie diluat înainte de administrare. Se folosește 1 lingură de suc sau un cub la un pahar (250 ml) de apă sau ceai cald (nu fierbinte).

O metodă mai practică este să puneți 2-3 linguri de suc într-o sticlă de 1 litru cu apă. Se amestecă bine și se servește. Dacă este prea picant pentru gustul vostru, adăugați mai multă apă.

Dacă scopul administrării acestui preparat este reducerea inflamațiilor sau durerilor, este indicat să se consume 3 linguri de suc pe zi, diluat în mod corespunzător.

Pulpa de turmeric, ghimbir și lămâie rămasă după stoarcerea sucului nu se aruncă. Aceasta se poate amesteca într-un borcan cu miere și se consumă ca atare. Sau se lasă la uscat și se folosește la ceai.

Beneficii și indicații terapeutice

Atât turmericul, cât și ghimbirul au proprietăți antiinflamatorii puternice. Studiile le-au arătat eficiente în reducerea inflamației și durerilor la pacienții cu afecțiuni articulare.

Sunt indicate în mod special persoanelor cu osteoartrită la genunchi sau artrită reumatoidă. Aceste plante diminuează și durerile musculare sau menstruale.

Sucul de turmeric, miere, lămâie și ghimbir este deopotrivă un analgezic și tonic imunitar excelent pentru perioada rece a anului. Crește rezistența la infecții și reduce simptomele afecțiunilor respiratorii.

Are de asemenea efect energizant, digestiv, cardioprotector, hepatoprotector. Acționează benefic și asupra creierului, protejând neuronii și îmbunătățind memoria. 

Precauții și contraindicații

Din păcate, nu toată lumea suportă ghimbirul și turmericul. Acestea pot provoca arsuri stomacale la persoanele sensibile sau disconfort celor cu hemoroizi.

Sucul este contraindicat în sindromul colonului iritabil. Nu  trebuie administrat cu minim 2 săptămâni înainte și după o intervenție chirurgicală.

Este de asemenea recomandată evitarea asocierii lui cu medicamente anticoagulante sau care subțiază sângele.

Mai multe despre contraindicațiile la ghimbir puteți citi AICI, iar despre contraindicațiile la turmeric, AICI.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete asemănătoare:

Limonadă cu turmeric și ghimbir, fără zahăr – antioxidantă, antiinflamatoare, imunostimulatoare
Pastă de miere, turmeric, ghimbir și salcie pentru dureri articulare și musculare
Compresă cu brusture, turmeric și ghimbir pentru dureri de genunchi, mâini, încheieturi
Imunitate la borcan – ghimbir, turmeric, scorțișoară, echinacea și propolis (rețetă video)

Sursă articol: Leacuri Vechi, Concentrat de antiinflamator de ghimbir și tureric: https://leacurivechi.ro/remedii/concentrat-antiinflamator-de-ghimbir-si-turmeric–311

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.