Ceaiul de afin cu scorțișoară reduce colesterolul și zahărul din sânge
√ Articol bazat pe studii științifice
Afinul este una din cele mai bune surse de antocianini. Acești antioxidanți au un rol important în prevenirea și tratarea diabetului.
Un ceai obținut din frunze de afin și scorțișoară vă poate ajuta să reduceți nivelul glicemiei, dar și al colesterolului.
Afinul este clasat pe locul al patrulea în topul produselor naturale care îmbunătățesc controlul glicemiei.
Cuprins
Frunzele de afin scad glicemia și colesterolul
Atât fructele, cât și frunzele au proprietăți antidiabetice. Frunzele conțin derivați ai quercetinei, acid clorogenic, proantocianidine și antocianini.
Frunzele de afin au efecte hipoglicemiante, dar și hipolipidemiante. Un studiu apărut în 2022 în jurnalul „Applied Sciences” arată că extractul de afin produce efecte antioxidante asupra metabolismului lipidelor hepatice.
Polifenolii pe care îi conține reglează genele responsabile cu biosinteza, transportul și efluxul colesterolului în ficat.
Potrivit unui studiu din „Journal of the Science of Food and Agriculture”, suplimentarea cu afin a produs o scădere notabilă a valorilor serice de glucoză, colesterol total, colesterol LDL și trigliceride.
Aceste rezultate sugerează că afinele previn dereglarea metabolismului glucozei și lipidelor în diabetul zaharat.
Previne complicațiile vasculare asociate cu diabetul
Afinul poate ajuta inclusiv la prevenirea complicațiilor asociate cu diabetul, precum afecțiunile vasculare. Diabetul crește riscul de boli cardiovasculare.
Extractele de afin măresc permeabilitatea vaselor de sânge și îmbunătățesc vederea nocturnă.
Un studiu pe șobolani diabetici a arătat că acestea pot preveni disfuncțiile vasculare ale retinei. Mai exact, afinul protejează împotriva retinopatiei diabetice.
Adăugați și puțină scorțișoară în ceaiul de afin
Persoanele care suferă de diabet ar trebui să bea mai des ceai din frunze de afin cu scorțișoară.
Adăugarea acestei mirodenii nu este doar pentru aromă. Scorțișoara contribuie la rândul ei la scăderea zahărului și colesterolului din sânge. Mai mult decât atât, ajută la controlul apetitului și combaterea infecțiilor bacteriene și virale.
Un studiu mic din 2003 a arătat că 1, 3 sau 6 g de scorțișoară pe zi au redus glucoza, trigliceridele, colesterolul LDL și colesterolul total din sânge după o cură de 40 de zile.
Aceste rezultate au fost confirmate și întărite de o meta-analiză pe 10 studii, care a concluzionat că scorțișoara scade semnificativ zahărul și grăsimile din sânge.
Într-un studiu apărut în 2012 în jurnalul „Nutrition Research”, scorțișoara scade hemoglobina glicată la pacienții cu diabet de tip 2. Participanții au consumat 120 mg sau 360 mg de scorțișoară pe zi, timp de 3 luni.
Într-un studiu mai recet, publicat în 2019 în „International Journal of Food Science”, 3-6 g de scorțișoară au modificat pozitiv parametrii sangvini.
Scorțișoara conține polimeri proacianidin de tip A care măresc sensibilitatea la insulină. Polifenolii pe care aceasta îi conține reduc stresul oxidativ și corectează glucoza după masă.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole pe această temă:
Afinele – perlele pădurii înzestrate cu efecte hipotensive, antidiabetice, tonice cerebrale și vasculare
De ce ar trebui diabeticii să consume afine – motive științifice
Ceai pentru diabet – din afine și scorțișoară
150 g de afine pe zi aduc beneficii incredibile persoanelor cu boli cardio-metabolice
Surse articol:
1. Asgary S, RafieianKopaei M, Sahebkar A, Shamsi F, Goli-malekabadi N. Anti-hyperglycemic and anti-hyperlipidemic effects of Vaccinium myrtillus fruit in experimentally induced diabetes (antidiabetic effect of Vaccinium myrtillus fruit). J Sci Food Agric. 2016 Feb;96(3):764-8. doi: 10.1002/jsfa.7144. Epub 2015 Mar 19. PMID: 25704796.
2. Kim J, Kim CS, Lee YM, Sohn E, Jo K, Kim JS. Vaccinium myrtillus extract prevents or delays the onset of diabetes–induced blood-retinal barrier breakdown. Int J Food Sci Nutr. 2015 Mar;66(2):236-42. doi: 10.3109/09637486.2014.979319. Epub 2015 Jan 13. PMID: 25582181.
3. Anita Chehri, Reza Yarani, Zahra Yousefi, Seyed Kazem Shakouri, Alireza Ostadrahimi, Majid Mobasseri, Mostafa Araj-Khodaei,
4. Phytochemical and pharmacological anti-diabetic properties of bilberries (Vaccinium myrtillus), recommendations for future studies, Primary Care Diabetes, Volume 16, Issue 1, 2022, Pages 27-33, ISSN 1751-9918, https://doi.org/10.1016/j.pcd.2021.12.017 (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1751991821002333
5. Hong, Jimin, Minkyung Bae, and Bohkyung Kim. 2023. „Effects of Bilberry Extract on Hepatic Cholesterol Metabolism in HepG2 Cells” Applied Sciences13, no. 1: 516. https://doi.org/10.3390/app13010516
6. Mariana Borloveanu, Mierea cu scorțișoară topește grăsimile, Leacuri Mănăstirești, Vol. 1, Editura Lumea Credinței, București, 2014, pp. 61-62
7. Kizilaslan N, Erdem NZ. The Effect of Different Amounts of Cinnamon Consumption on Blood Glucose in Healthy Adult Individuals. Int J Food Sci. 2019 Mar 4;2019:4138534. doi: 10.1155/2019/4138534. PMID: 30949494; PMCID: PMC6425402.
8. Cleveland Clinic, Can taking cinnamon supplements lower your blood sugar? https://health.clevelandclinic.org/can-taking-cinnamon-lower-your-blood-sugar/