Alarmant! 70-90% din diabetici au lipsă de această vitamină

Onco-nutriționistul Marius Văduva este de părere că la rădăcina bolilor stă o carență nutrițională.

Când corpul duce lipsă de anumite vitamine, minerale, coenzime sau acizi grași, apar dezechilibre majore care pot duce la îmbolnăvire.

Alarmant! 70-90% din diabetici au lipsa de aceasta vitamina

Alarmant! 70-90% din diabetici au lipsa de aceasta vitamina: Freepik.com

Inclusiv diabetul are o componentă nutrițională importantă, dar ignorată de medici și pacienți deopotrivă.

70-90% din diabetici au lipsă de vitamina B1

În diabet există cel puțin două vitamine care lipsesc cu desăvârșire. Una din ele este tiamina, sau vitamina B1, spune nutriționistul Marius Văduva.

„Eu nu am văzut până acum diabetic care să aibă tiamină în corp. Toată lumea se duce să își ia în general B-uri, dar nimeni nu se duce indicativ să ia exact ceea ce poate să ajute corpul”.

Studiile au arătat că 70-90% din diabetici sunt deficitari în vitamina B1.

Vitamina B1 afectează metabolismul carbohidraților

Importanța vitaminei B1 în diabet este confirmată științific. Are deopotrivă rol preventiv, terapeutic și protector. Această acționează ca un antioxidant și antiinflamator în corp.

Diabetul a fost corelat cu rezerve mici de vitamina B1 în corp. Ambele tipuri – diabetul de tip 1 și cel de tip 2 au acest deficit.

Vitamina B1 este implicată direct în metabolismul carbohidraților. Corpul are nevoie de tiamină pentru a transforma carbohidrații în glucoză.

Deficitul poate afecta așadar controlul glucozei în corp. Studiile arată că diabeticilor nu le face bine nici măcar un deficit mic de tiamină.

Vitamina B1 ajută la redistribuția glucozei în corp”. Acest lucru este important pentru sănătatea generală și inclusiv pentru prevenirea cancerului.

Când glucoza este distribuită corect în corp, ea nu se mai acumulează ca deșeu în organe. Există riscul ca organismul să utilizeze această glucoză reziduală „ca posibilă hrană tumorală”.

Dozele mari de vitamina B1 previn complicațiile diabetului

Administrarea vitaminei B1 în doze mari poate preveni complicațiile renale, nervoase și vasculare, precum nefropatia, neuropatia și retinopatia.

Tiamina corectează dislipidemia la diabetici, normalizând nivelurile de colesterol și trigliceride.

100 mg de Vitamina B1 pe zi

Marius Văduva a validat această terapie pe proprii săi pacienți. Un comprimat pe zi (100 mg) de vitamina B1 pe zi a rezolvat apetitul excesiv pentru dulce în câteva luni.

Această doză este mult mai mare decât ceea ce găsim în suplimentele care au tot complexul B.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă 1 – 1,3 mg de vitamina B1 pe zi, din alimente. Este doza minimă necesară pentru o viață sănătoasă.

Din păcate, este greu să luăm suficientă tiamină din alimente. Dar nimeni nu accentuează că este nevoie de suplimente.

Este greu să luăm vitamina B1 din dietă

De ce este dificil să luăm vitamina B1 din dietă? Deoarece este o vitamină hidrosolubilă. Ea se găsește în cerealele integrale, legume crucifere și leguminoase (mazărea verde, linte), ceapă, fasole verde, morcovi, roșii, spanac, salata romană și vinete.

Problema este că aceste alimente sunt consumate preponderent gătite. Dacă fierbi cerealele și legumele, vitamina B1 din ele se pierde. O altă problemă este că mulți nu consumă aceste categorii de alimente nici măcar gătite.

Cantitatea de vitamina B1 din aceste alimente gătite este atât de mică încât nu poate acoperi necesarul zilnic.

De aceea spune Marius Văduva că nu a găsit diabetic care să aibă suficientă vitamina B1 în corp.

Medicii trebuie să prescrie diabeticilor vitamina B1

Diabeticii au nevoie de tiamină în doze mari deoarece corpul lor excretă această vitamină prin urină de 16-24 de ori mai mult decât non-diabeticii.

Datorită faptului că previne lezarea vaselor mici de sânge, vitamina B1 este crucială în tratamentul diabeticilor. Ea poate reduce riscul de ateroscleroză și alte boli cardiovasculare.

Nu am găsit decât 2 pacienți în 5 ani care mi-au spus că diabetologul le-a spus să ia vitamina B1”.

Pe piață există suplimente de Benfotiamină – o formă liposolubilă a vitaminei B1, care are o rată de absorbție mult mai mare.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole  de interes pe acest subiect:

Vitamina B1 ameliorează oboseala cauzată de tiroidă
Vitamina B1 – beneficii, doză, surse alimentare
Semințele de schinduf tratează și previn diabetul – efecte uimitoare
Cromul picolinat scade apetitul exagerat pentru dulciuri și menține greutatea corporală

Surse articol:

1. A7tv, Diabetul se poate vindeca? Cu Annemarie și Marius Văduva: https://www.youtube.com/watch?v=zYCe_UynWZ4&ab_channel=a7tv
2. Thornalley PJ. The potential role of thiamine (vitamin B1) in diabetic complications. Curr Diabetes Rev. 2005 Aug;1(3):287-98. doi: 10.2174/157339905774574383. PMID: 18220605.
3. Anwar A, Ahmed Azmi M, Siddiqui JA, Panhwar G, Shaikh F, Ariff M. Thiamine Level in Type I and Type II Diabetes Mellitus Patients: A Comparative Study Focusing on Hematological and Biochemical Evaluations. Cureus. 2020 May 8;12(5):e8027. doi: 10.7759/cureus.8027. PMID: 32528766; PMCID: PMC7282352.
4. Just Vitamins, Thiamin (vitamin B1) deficiency in diabetes: https://www.justvitamins.co.uk/blog/thiamin-vitamin-b1-deficiency-in-diabetics/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.