CROMUL picolinat scade apetitul exagerat pentru DULCIURI și menține GREUTATEA corporală

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Cromul este un mineral esențial, deși mai puțin „popular” ca magneziul sau calciul. Este implicat în reglarea metabolismului unor macromolecule importante din corp și a căilor de semnalizare a insulinei.

Ce este cromul picolinat

Pentru creșterea absorbției cromului în corp i se adaugă acid picolinic, de unde și numele de crom picolinat. Așadar, cromul picolinat este o formă bioactivă de crom, ușor asimilată de organism.

Crom picolinat – scadere in greutate

Porționa picolinată este cea de care cromul se leagă, și care îi dă acestui mineral proprietăți speciale, comparativ cu cromul din alimente.

Acidul picolinic face porțiunea de crom a acestui supliment mai stabilă și îi crește biodisponibilitatea (cantitatea pe care corpul o poate utiliza).

Lipsa de crom – factori de risc

Persoanele predispuse la niveluri mici de crom sunt:

– cei care urmează o dietă de tip occidental, bazată pe alimente procesate
– persoanele supraponderale sau obeze
– pacienții cu diabet de tip 2 și/sau cu rezistență la insulină
– persoanele cu un nivel mare de colesterol
– cei care au probleme cu fertilitatea
– persoanele cu neuropatie periferică
– persoanele stresate
– femeile însărcinate
– cei care consumă mult zahăr
– persoanele cu infecții recidivante

Deficitul de crom – simptome

Un nivel scăzut de crom poate provoca simptome asociate cu tulburările metabolice:

– hiperglicemie
– rezistentă la insulină
– neuropatie periferică
– obezitate
– formare de placă aortică
– depresie
– fertilitate scăzută

Studiile au arătat că șobolanii cu o dietă lipsită de crom prezintă dereglări ale nivelului de zahăr din sânge și de semnalizare a insulinei.

Pacienții cu diabet de tip 2 au niveluri sangvine de crom cu 20-40% mai mici comparativ cu persoanele sănătoase. Totodată, cantitatea de crom din părul capului este cu 40-50% mai mică la aceștia.

Cromul picolinat și scăderea în greutate

Cromul picolinat este comercializat ca un supliment alimentar util în dietele de scădere în greutate. Studiile au arătat că acesta îmbunătățește compoziția corpului prin menținerea masei corporale slabe în timpul procesului de scădere în greutate.

Cercetătorii susțin că mult mai importantă decât scăderea generală în greutate este scădere susținută a masei de grăsime și în același timp menținerea masei corporale slabe.

Programele de pierdere în greutate care au la bază un aport scăzut de calorii sunt eficiente, dar pe termen scurt. Ele eșuează la capitolul menținerea greutății pe termen lung, din cauza pierderii semnificative a masei musculare, sau a masei slabe. În consecință, ele duc la scăderea metabolismului.

Persoanele obeze cu o dietă săracă în calorii care au adăugat 200 mcg de crom în perioada de menținere a greutății corporale după dietă au avut o creștere a masei corporale slabe comparativ cu cei care nu au primit crom. Acest mineral a avut ca efect nu numai scăderea în greutate, ci și inducerea unor modificări favorabile ale compoziției corporale.

Efectele sale s-ar putea datorită interacțiunii sale cu nivelurile insulinei. Cromul este implicat în metabolismul carbohidraților, a grăsimilor și a proteinelor. El stimulează acțiunea insulinei și îmbunătățește controlul glicemiei la diabetici.

Cromul picolinat poate ajuta de asemenea la scăderea apetitului excesiv pentru dulciuri.

 

Surse bibliografice:

1. Adi Menayang, „New report supports chromium picolinate’s weight management benefits”, articol publicat pe site-ul Nutra Ingredients: https://www.nutraingredients-usa.com/Article/2019/01/02/New-report-supports-chromium-picolinate-s-weight-management-benefits
2. Darryn Willoughby, Susan Hewlings and Douglas Kalman, „Body Composition Changes in Weight Loss: Strategies and Supplementation for Maintaining Lean Body Mass, a Brief Review”, articol publicat în jurnalul Nutrients, 2018, 10(12), 1876, preluat de pe site-ul MDPI: https://www.mdpi.com/2072-6643/10/12/1876/htm
3. Dr. Westin Childs, „BENEFITS OF CHROMIUM PICOLINATE FOR WEIGHT LOSS, DIABETES & MORE”: https://www.restartmed.com/chromium-picolinate/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.