Vitamina B1 – beneficii, doză, surse alimentare

Vitaminele din grupul B au un efect direct asupra nivelurilor de energie a corpului. Sunt esențiale pentru metabolismul celulelor și sănătatea creierului.

Ajută la prevenirea infecțiilor și susțin:

– creșterea celulelor roșii de sânge

– sănătatea ochilor

– digestia

– producția de hormoni și colesterol

– sănătatea cardiovasculară

– tonusul muscular

Vitamina B1 – beneficii si surse alimentare: Xb100 – www.freepik.com

Complexul B cuprinde 8 vitamine: B1, B2, B3, B5, B6, B9 și B12.

Ce roluri îndeplinește în corp

Vitamina B1 este cunoscută și sub numele de tiamină. La fel ca celelalte vitamina B surori, ea ajută la producerea de energie din carbohidrați și grăsimi. De altfel, are cel mai important rol în acest proces.

Din acest motiv, carența de vitamina B1 poate afecta metabolismul energiei și implicit majoritatea funcțiilor importante din corp.

Dacă această lipsă continuă mult timp și nu este tratată corespunzător, poate afecta sistemul nervos, inima și funcția digestivă.

Citește și:

Cauze și simptomele LIPSEI de VITAMINE B

Deși este un organ mic, creierul consumă foarte multă energie. Astfel se explică de ce nivelurile scăzute de vitamina B1 pot cauza probleme la nivelul sistemului nervos.

Deficitul a fost asociat inclusiv cu boli cerebrale cauzate de alcoolism, boala Parkinson sau Alzheimer.

Pe lângă faptul că este implicată în producția de energie, vitamina B1 joacă un rol cheie în structura și integritatea celulelor cerebrale. În cazul unui deficit avansat sau în perioada de dezvoltare a creierului, daunele pot fi foarte severe.

În ce alimente se găsește vitamina B1

Aproape toate alimentele conțin această vitamină în cantități mici. Cu toate acestea, deficitul este foarte des întâlnit. Motivul se află în procedeele intense de procesare a alimentelor.

Vitamina B1 este foarte sensibilă și se distruge ușor în urma rafinării, depozitării și preparării alimentelor.

Cele mai bune surse de vitamina B1 sunt leguminoase legumele, cerealele și semințele:

• asparagus
• semințe de floarea soarelui
• semințe de in
• fasole
• mazăre uscată
• fasole verde
• linte
• orz
• ovăz
• broccoli
• ceapă
• dovlecel
• morcovi
• roșii
• spanac
• varză
• vinete
• frunzele de sfeclă

Citește și:

Vitamine B din surse naturale – utile în oboseală, stres, anemie, imunitate scăzută

Doza zilnică recomandată de vitamina B1

Doza zilnică recomandată de vitamina B1 a fost stabilită în anul 1998, de către Food and Nutrition Board din cadrul National Academy of Sciences:

• 0-6 luni: 0,2 mg

• 6-12 luni: 0,3 mg

• 1-3 ani: 0,5 mg

• 4-8 ani: 0,6 mg

• 9-13 ani: 0,9 mg

• 14-18 ani (femei): 1,0 mg

• 14-18 ani (bărbați): 1,2 mg

• 19 ani + (femei): 1,1 mg

• 19 ani + (bărbați): 1,2 mg

• femei însărcinate: 1.1 mg

• femei care alăptează: 1.4 mg

Surse:

1. The World’s Healthiest foods, Vitamin B1 – thiamin: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=nutrient&dbid=100

2. Emily Cronkleton, Natalie Olsen, Why Is Vitamin B Complex Important, and Where Do I Get It? Healthline: https://www.healthline.com/health/food-nutrition/vitamin-b-complex

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.