Cum știi că ai lipsă de anumite vitamine sau minerale – 11 semnale pe care le dă corpul

Onco-fitoterapeutul Marius Văduva este de părere că bolile apar din cauza unor carențe nutriționale. Lipsa unor micro- și macronutrienți, sau chiar antioxidanți poate provoca dezechilibre și disfuncții majore în corp.

Organismul primește vitaminele și mineralele de care are nevoie din alimente. Însă dieta din zilele noastre lasă mult de dorit la acest capitol.

Semne ca iti lipsesc anumite vitamine si minerale din corp

Semne ca iti lipsesc anumite vitamine si minerale din corp: Macrovector

Nici solul, nici alimentele nu mai au valoarea nutrițională de altă dată. Dacă în trecut o porție de spanac îți asigura necesarul de fier, astăzi trebuie să mănânci de 6 ori mai mult.

Din acest motiv, deficitele nutriționale pot fi corectate mai sigur cu ajutorul suplimentelor alimentare.

Semne că îți lipsesc anumite vitamine și minerale din corp

Cum știi că îți lipsesc anumite vitamine sau minerale? Corpul dă anumite semnale, pe care trebuie să știm să le descifrăm.

Dr. Patricia Graham, specialist în medicina internă la Universitatea RUSH, ne dă câteva exemple de deficite nutriționale manifestate prin anumite simptome.

1. Probleme ale pielii

Onco-nutriționistul Annemarie Văduva spune că primele probleme care apar atunci corpul suferă de un deficit de vitamine se manifestă la nivelul pielii.

Uscarea pielii, formarea porțiunilor maronii și a ridurilor sunt câteva semnale. Vitaminele sunt esențiale pentru producția proteinei principale a țesutului conjunctiv și care este colagenul. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, nivelul de colagen se depreciază.

Predispoziția spre vânătăi, rănile care se vindecă greu, gingiile înroșite, umflate și sângerânde sunt semnale ale lipsei de vitamina C.

Vitamina C este crucială pentru vindecarea rănilor. Are de asemenea rol de antioxidant și antiinflamator, protejând celulele de daune și leziuni.

Fumătorii au de regulă niveluri scăzute de vitamina C. Totodată, tutunul reduce absorbția vitaminei C în corp.

Această vitamină poate fi luată din fructe și legume, precum citrice, kiwi, căpșuni, cătină, aronia, măceșe, pătrunjel, ardei gras. Doza zilnică recomandată pentru adulți este 60 mg de vitamina C pe zi.

Este bine de știut că infecțiile pielii se pot datora unei lipse de vitamina A.

Paloarea tenului este un indiciu al lipsei de fier, acid folic și vitamina B12. Tenul acneeic este un indicator al deficitului de zinc, vitamina A și acizi grași.

2. Buze crăpate, ulcerațiile gurii

Foarte multe persoane se confruntă cu această problemă. Dacă buzele se usucă, sau chiar au tendința să se fisureze și să se crape, este posibil să aveți lipsă de vitaminele A, B2, B6 și acid folic.

Rănile gurii care apar des sunt date de lipsa de fier, acid folic și B12.

3. Ruperea unghiilor

Unghiile fragile, casante, care se exfoliază sau se rup ușor sunt un semn că organismul are un deficit de vitamina A. Alți nutrienți necesari în aceste probleme sunt vitamina B6, calciul, seleniul și biotina.

4. Probleme ale părului

Persoanele cu păr aspru și măreață au cel mai probabil o carență de vitamina B2, vitamina B6, zinc și magneziu.

Părul uscat și părul care se îngrașă repede arată lipsa de acid folic și vitamina B5. Aceste vitamine sunt necesare și atunci când părul are un ritm foarte lent de creștere.

Este normal să pierzi circa 100 de fire de păr pe zi. Însă atunci când părul cade în mod excesiv la pieptănare și după baie, este semn că organismului îi lipsește ceva.

De cele mai multe ori este vorba despre un deficit de fier, care afectează nu doar părul, ci și energia, funcția tiroidei și metabolismul.

5. Extremități reci, amețeală, oboseala accentuată

Starea de oboseală accentuată este de multe ori rezultatul unei lipse de fier. Persoanele cu carență de fier au mâinile și picioarele reci, pielea palidă, acuză dureri de cap, amețeală și slăbiciune sau oboseală accentuată.

Dacă analizele sangvine arată un nivel scăzut de fier în sânge, medicul poate prescrie suplimente de fier. Doza zilnică recomandată este de 8 mg de fier pentru bărbați și 18 mg pentru femei.

Deficitul de fier se corectează în decurs de 3-4 luni. Dieta trebuie de asemenea suplimentată cu alimente bogate în fier.

Dermatita seboreică poate fi cauzată de lipsa de vitamina B2 sau vitamina B6.

6. Amorțirea picioarelor

Senzația de amorțeală la nivelul membrelor inferioare poate fi cauzată de lipsa mai multor elemente, precum B6, B9 și B12. Aceste vitamine asigură buna funcționare a sistemului nervos.

7. Senzație de arsură la nivelul picioarelor sau limbii

Aceste semne pot indica lipsa de vitamina B12, care provoacă de asemenea tulburări de echilibru, piele uscată și constipație. Vitamina B12 este necesară pentru tractul digestiv, pentru sistemul nervos și funcțiile cognitive (memorie).

Persoanele care au un regim vegan ar trebui să ia suplimente de B12. Adulții sănătoși au nevoie de 2,4 mg de vitamina B12 pe zi.

8. Dureri de oase

Durerea la nivelul oaselor se poate datora unei lipse de vitamina D. Adulții sănătoși au nevoie de 600 UI de vitamina D pe zi. Pentru vârstnici, doza indicată este de 800 UI pe zi.

Puține sunt alimentele care conțin vitamina D: ciuperci, somon, ton, stridii, creveți.

Expunerea zilnică la soare timp de 10 minute ajută corpul să producă vitamina D. În deficitele severe, medicul va prescrie suplimente de vitamina D.

9. Bătăi neregulate ale inimii

Bătăile inimii sunt reglate de calciu. Tulburările de ritm cardiac (chiar și durerile în piept) pot fi șadar semnul că organismul nu primește suficient calciu.

Lipsa de calciu se manifestă și prin tremur la nivelul feței sau gurii, crampe musculare sau pierderea de masă osoasă și fracturi.

Adulții au nevoie de 1.000 mg de calciu pe zi. Acest mineral se găsește în somon și sardine, în broccoli, morcovi, lactate, semințe de mac și de susan, prune uscate și migdale.

10. Probleme de vedere

Când vederea începe să vă joace feste, aceasta poate fi din cauza lipsei de vitamina A. Această vitamină lubrifiază corneea. În doze insuficiente, ochii devine încețoșați și vederea slăbește.

Carența de vitamina A deteriorează de asemenea vederea nocturnă și poate afecta retina.

Alimentele care furnizează vitamina A sunt morcovii, dovleacul, cartofii dulci, caisele, mango, ouăle, laptele și mazărea.

Bărbații au nevoie de 900 mcg. de vitamina A pe zi, iar femeile de 700 mcg. pe zi.

Nutriționistul Annemarie Văduva spune că vederea scăzută, spasmele oculare și sensibilitatea la lumină pot fi date și de lispa de magneziu.

Pentru a avea o vedere optimă, este important să ne asigurăm un aport adecvat de vitamina A, vitaminele B2, B6, B9 și zinc. Acești nutrienți contribuie la prevenirea bolilor oculare, precum cataractă și degenerescență maculară.

11. Dureri menstruale

Femeile care acuză dureri (abdominale, de cap) înainte și în timpul menstruației au lipsă de zinc, magneziu, calciu și vitamina B6.

Pentru a depista și chiar preîntâmpina deficitele nutriționale este indicat să vă faceți analize sangvine anual. Din păcate, analizele uzuale nu includ testarea vitaminelor, ci doar a unor minerale.

Pacienții trebuie să descrie simptomele medicului, pentru ca acesta să solicite testele sangvine necesare.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole pe această temă:

Lipsă de vitamine și minerale – simptome la nivelul unghiilor și părului

Semne care indică lipsa unor vitamine și minerale din corp

Poftele alimentare pot indica lipsa unor vitamine sau minerale<

Vitaminele B – ghid complet (funcții în corp, deficit și simptome, surse alimentare)

Surse articol:

1. RUSH, 6 signs of nutrient deficiency: https://www.rush.edu/news/6-signs-nutrient-deficiency
2. Văduva Annemarie, Semnale care indică un deficit de minerale și vitamine, Detox Nutrin Fit: https://www.detoxnutrifit.ro/articole/noutati/semnale-care-indica-un-deficit-de-minerale-si-vitamine

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.