Poftele alimentare pot indica lipsa unor vitamine sau minerale
Organismul nostru a fost creat cu o inteligență aparte, de care puțini suntem conștienți.
Corpul emite anumite semnale prin care ne spune că ceva e în neregulă cu noi. Nu toți ne pricepem să le interpretăm corect.
De pildă, pofta exagerată de a mânca dulce ne poate părea nevinovată, însă ea poate ascunde o nevoie nutrițională.
Cuprins
Pofta de dulce = lipsă de tripoftan, magneziu
Tânjirea necontrolată după dulciuri se poate datora unei lipse de minerale, precum:
– tripoftan, fosfor, sulf, crom sau carbon, care ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge.
Așadar, când avem poftă de ceva dulce, cel mai inspirat gest este nu să mâncăm o ciocolată, ci unul din următoarele alimente care conțin substanțele de care corpul este cu adevărat însetat:
– broccoli, nuci, fasole, hrean, varză, carne de pui sau pește, struguri sau legume cu frunze verzi în general. Sucurile verzi sunt cele mai bune alegeri pentru a acoperi acest deficit.
Pofta de ciocolată = lipsă de magneziu și vitamine B
Cei care simt în mod constant poftă de ciocolată, pot suferi de un deficit de vitamina B sau de magneziu.
Pofta de ciocolată poate fi stăvilită prin consumul de nuci, semințe, fasole și uleiurile de semințe (de in, de cânepă, de chia).
Pofta de produse de patiserie = lipsă de nitrogen
Există și persoane care simt nevoia să mănânce mai multă pâine sau produse de patiserie: gogoși, brânzoaice, covrigi, etc. În această situație, diagnosticul este lipsa de nitrogen.
Această substanță se poate găsi în fasole și fructe oleaginoase în general: nuci, migdale, semințe de cânepă, semințe de in, de chia sau nuci caju.
Pofta de băuturi carbogazoase și gustări dulci = lipsă de calciu
Atunci când însetăm după sucuri acidulate și tot felul de snack-uri, trebuie să luăm în calcul nivelul de calciu din sânge.
Aceste pofte sunt corelate cu lipsa de calciu, care se poate lua din diferite surse alimentare: legume cu frunze verzi, alge marine, semințe de susan sau semințe de chia.
Pofta de cafea = lipsă de fier, fosfor, sulf
Atunci când corpul simte nevoie urgentă să bea cafea, el poate suferi o carență de oligoelemente importante, cum este fierul, fosforul sau sulful.
Acestea se găsesc din plin în varză, broccoli, conopidă, spanac, semințe de chia, ceapă, usturoi, oțet de mere, fructe de pădure sau sare de mare.
Pofta de alcool = lipsă de proteine, calciu, potasiu
Nevoia de a consuma băuturi alcoolice poate fi asociată cu lipsa de proteine, calciu sau potasiu.
Creșterea aportului de aceste substanțe se poate face prin includerea în dieta zilnică a următoarelor alimente: broccoli, fulgi de ovăz, carne de pasăre sau pește.