Semințele de schinduf tratează și previn diabetul – efecte uimitoare
√ Articol bazat pe studii științifice
Biologul Eugen Giurgiu consideră că schinduful este cea mai bună plantă pentru reglarea funcției pancreasului.
Cercetătorul român recomandă semințele de schinduf în ambele tipuri de diabet – 1 și 2 insulino-dependent.
O recenzie recentă, apărută în 2023 în jurnalul „Medicina” (Lituania) a confirmat că această plantă are efecte benefice asupra controlului glicemiei.
Cuprins
Schinduful are activitate antidiabetică promițătoare
Schinduful este utilizat în scopuri medicinale încă din antichitate. Studiile au arătat că semințele acestei plante au activitate antidiabetică. Mai exact, reduc glucoza a jeun și cresc toleranța la glucoză.
Cercetători din India și SUA au realizat o recenzie sistematică pe efectele hipoglicemiante ale semințelor de schinduf.
În meta-analiza lor au fost incluse 14 studii, efectuate pe un număr de 894 de participanți. Aceste studii au evaluat modificările produse de schinduf asupra parametrilor diabetului.
Semințele de schinduf scad glicemia, HbA1c și insulinorezistența
Rezultatele au fost pozitive. Schiduful a diminuat nivelurile glucozei a jeun, glucozei de după masă și hemoglobinei glicate (HbA1c).
În ciuda efectelor favorabile produse de schinduf, autorii chestionează calitatea și eterogenitatea studiilor.
Mecanisme de acțiune
Schinduful conține alcaloizi cu activitate hipoglicemiantă (trigonelină și fenugrecină), precum și fibrele solubile (glucomanan).
În compoziția lui se găsește de asemenea un aminoacid special (4-hidroxiisoleucină), care stimulează secreția de insulină a pancreasului.
Datorită efectului secretagog insulinic, a fost propus ca tratament în insulinorezistență, diabet și obezitate.
Citește și – Ceaiul de semințe de fenicul și schinduf scade apetitul la femeile supraponderale (studii)
Efecte similare medicamentelor antidiabetice, fără efecte secundare
Schinduful acționează la fel ca medicamentele anti-diabetice, fără risc de hipoglicemie. Studiile au arătat că 4-hidroxiisoleucina nu scade zahărul din sânge decât atunci când acesta este prea mare. În condiții de glicemie normală nu produce niciun efect.
Cercetările arată că schinduful are efect profilactic la persoanele cu prediabet. Cei care consumă această plantă au un risc mai mic să dezvolte diabet.
Cum se consumă schinduful în diabet
Cercetătorul Eugen Giurgiu recomandă tratamente diferite în cele două tipuri de diabet.
Diabetul de tip 1 insulino-dependent
Se beau câte 2-3 căni de infuzie combinată de schinduf pe zi. Aceasta se prepară dintr-o linguriță de semințe mărunțite și 100 ml de apă rece. Se lasă peste noapte la macerat, iar a doua zi se strecoară.
Semințele rămase după strecurare se pun într-un ibric și peste ele se adaugă 150 ml de apă. Se aduce la punctul de fierbere, apoi se stinge focul. După ce s-a răcorit, se strecoară și se combină cu maceratul anterior.
Cura durează 12 luni, dar se pornește de la o doză mică. Se începe cu o cană pe zi timp de 7 zie. În a doua săptămână se consumă câte 2 căni pe zi. Începând cu a treia săptămână se beau 3 căni pe zi, până la sfârșitul curei.
Pe durata tratamentul se va monitoriza permanent glicemia. Bolnavul trebuie să se afle sub supravegherea medicului. Acțiunea hipoglicemiantă a acestei plante este destul de puternică și poate fi necesară reducerea dozelor de insulină.
Dacă diabetul este în stare incipientă sau are o formă ușoară, cura cu infuzie de schinduf durează 6 luni și se poate relua după o lună de pauză. Se consumă câte 2 ceaiuri pe zi.
Citește și – Ceaiul de schinduf previne osteoporoza și cancerele la femeile de vârsta a treia
Diabetul de tip 2 insulino-dependent
În acest tip de diabet, biologul Eugen Giurgiu recomandă pulberea de schinduf. Se ia câte 1 linguriță, de 4 ori pe zi. Pacientul trebuie să verifice glicemia odată la 1-2 săptămâni. Și în cazul lor, planta poate diminua doza de medicamentele.
Pulberea se obține prin măcinarea semințelor prin râșnița electrică de cafea, apoi se trece printr-o sită fină. Pulberea se ține sub limbă 10 minute, apoi se înghite cu apă.
Autorul recomandă măcinarea fiecărei doze cu 10-15 minute înainte de consum, pentru a preveni oxidarea.
Surse articol:
1. Eugen Giurgiu, Ceapa, Cele mai Folosite 17 Plante pentru Vindecare, Editura Meteor Press, București, 2019, pp. 218-223
2. Shabil M, Bushi G, Bodige PK, Maradi PS, Patra BP, Padhi BK, Khubchandani J. Effect of Fenugreek on Hyperglycemia: A Systematic Review and Meta-Analysis. Medicina (Kaunas). 2023 Jan 27;59(2):248. doi: 10.3390/medicina59020248. PMID: 36837450; PMCID: PMC9962665.
3. Nutrition Facts, The benefits of fenugreek for preventing and treating diabetes: https://www.youtube.com/watch?v=1-psZiRYH4A&ab_channel=NutritionFacts.org