Hrean la borcan cu ghimbir, usturoi și miere – antibioticul sezonului rece
Rețeta de hrean la borcan sau hrean cu miere este foarte populară. Dacă nu ați făcut-o încă, acum e perioada cea mai bună.
Odată cu instalarea frigului apar și primele semne de afecțiuni respiratorii și circulatorii.
Hreanul este un antibiotic natural excepțional. La fel și ghimbirul și usturoiul.
Combinația dintre aceste trei plante antibacteriene și antivirale acționează ca un medicament extrem de puternic.
Adaosul de miere nu face decât să lege și să completeze toată ecuația.
Puteți consuma hrean cu ghimbir, usturoi și miere în scop preventiv sau terapeutic.
Cuprins
Hreanul – antibioticul românului
Hreanul conține izotiocianat de alil, un ulei eliberat în momentul în care tăiem sau zdrobim rădăcina. Acest compus este responsabil pentru acțiunea antibacteriană puternică a plantei.
Studiile au arătat că hreanul combate diverse bacterii patogene, precum E. coli, Salmonella și Helicobacter pylori.
Potrivit unor experimente în eprubetă, izotiocianații din hrean pot ucide 6 tipuri de bacterii orale.
Un alt motiv să consumi hrean în perioada rece este sprijinul pe care îl oferă sistemului respirator.
Simpla inhalare a mirosului acestuia deschide dintr-o dată căile respiratorii. Acea senzație de arsură la nivelul nasului, gurii și gâtului pe care o provoacă dă mărturie despre efectele sale benefice în răceli, gripe, bronșite și infecții ale sinusurilor.
Usturoiul – arma nr. 1 contra virusurilor
Usturoiul este la rândul său un antibiotic potent. Este considerat arma cea mai puternică împotriva virusurilor.
Citește și – Usturoiul – alimentul nr. 1 împotriva virusurilor
A demonstrat activități împotriva următoarelor tipuri de virusuri:
→ adenovirus
→ virusul sindromului respirator și de reproducție porcin (arteriviridae)
→ coronavirus
→ virusul Dengue
→ herpes simplex 1 și 2
→ citomegalovirus uman
→ virusul gripal A
→ enterovirus
→ rinovirusul uman 2
→ virusul hepatic
→ virusul rujeolic
→ virusul Vaccinia
→ HIV 1
→ rotavirusul porcin
Acesta conține sulfură de dilail, un compus care s-a dovedit de 100 de ori mai eficient decât 2 antibiotice împotriva tulpinilor de Campylobacter bacterium care provoacă infecții intestinale.
Consumat cu regularitate, acționează ca un agent profilactic, în sensul că reduce frecvența răcelilor la adulți.
Usturoiul scade colesterolul și tensiunea arterială. Îmbunătățește circulația sangvină și protejează împotriva afecțiunilor cardiovasculare.
Atât usturoiul, cât și hreanul au proprietăți anticancerigene dovedite.
Ghimbirul – antiviral, antiinflamator, antialergic
Ghimbirul este folosit de mii de ani în tratamentul răcelilor, migrenelor, afecțiunilor cardiace și durerilor articulare.
Compușii săi suprimă reacțiile alergice și pot fi utili în prevenirea sau tratarea afecțiunilor alergice.
Citește și – Ghimbirul combate virusuri multiple
Extractele de ghimbir au proprietăți antiinflamatoare și antivirale.
Studiile au arătat că această plantă combate virusul gripal de sezon, virusul gripal H1N1, virusul respirator sincițial uman și virusul herpetic.
Rețetă hrean cu miere, ghimbir și usturoi
Cantitățile sunt orientative. Puteți folosi două rădăcini egale de hrean și ghimbir, sau mai puțin hrean și mai mult ghimbir.
Depinde cât de bine tolerați iuțimea hreanului sau a ghimbirului.
Usturoiul se adaugă de asemenea în cantitatea dorită, ținând cont și de mărimea borcanului în care faceți preparatul.
Ingrediente
• 1 rădăcină mică de hrean
• 1 rădăcină mică de ghimbir
• 4-5 căței de usturoi
• opțional: 1 crenguță de cimbru uscat
• miere
Mod de preparare
Curățați rădăcinile de hrean și ghimbir și cățeii de usturoi de coajă. Ghimbirul se curăță mai ușor cu o linguriță decât cu cuțitul.
Următorul pas este să mărunțiți ingredientele. Fie le tocați pe toate la cuțit, cum am făcut și noi, fie le dați printr-un mini-robot sau prin răzătoare.
Trebuie să le măcinați cât mai bine, pentru a fi mai ușor de consumat.
Puneți toate ingredientele tocate într-un borcan. Adăugați crenguța de cimbru. Turnați miere și amestecați.
Noi am pus și câteva semințe de fenicul, pentru a da preparatului o aromă mai dulce și deosebită.
Lăsați borcanul fără capac la temperatura camerei 1-3 zile, până începe să fermenteze și să formeze probiotice, apoi dați-l la frigider.
Sau îl puteți pune direct în frigider. În timp, rădăcinile se vor macera.
Se iau 1-3 lingurițe de hrean cu ghimbir, usturoi și miere pe zi, în funcție de necesitate.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi multe alte rețete de hrean la borcan sau hrean cu miere. Iată câteva din ele:
Hrean cu miere și oțet – leac pentru sinusuri
Hrean cu miere și ridiche neagră – leac mănăstiresc pentru plămâni și sinusuri
Macerat de țelină, hrean și lămâie pentru curățarea ficatului
Hrean la borcan pentru iarnă – cum se pune și în ce boli ajută
Tinctură cu efect antibiotic, din cimbru și hrean
Precauții și contraindicații
Evitați consumul de hrean dacă aveți hipotiroidism, afecțiuni gastrointestinale, ulcere stomacale sau intestinale, boala sindromului iritabil și boli grave de rinichi.
Hreanul este de asemenea contraindicat pe perioada sarcinii și alăptării. Dacă urmați un tratament medicamentos, cereți sfatul medicului.
Citiți despre contraindicațiile usturoiului AICI.
Citiți despre contraindicațiile la ghimbir AICI.
Surse articol:
1. Bode AM, Dong Z. The Amazing and Mighty Ginger. In: Benzie IFF, Wachtel-Galor S, editors. Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition. Boca Raton (FL): CRC Press/Taylor & Francis; 2011. Chapter 7. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92775/
2. Natalie Butler, Tim Newman, What are the benefits of garlic? Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/265853#history
3. What Is Horseradish? Everything You Need to Know
Lizzie Streit, What is horseradish? Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/horseradish#intro