USTUROIUL – alimentul nr. 1 împotriva virusurilor
√ Bazat pe studii științifice
Cel mai puternic aliment împotriva virusurilor este usturoiul. Acțiunea sa antivirală o depășește pe cea a multor alte plante și alimente.
Consumat zilnic sau cu regularitate, usturoiul ne poate oferi o protecție considerabilă împotriva infecțiilor virale.
Dacă simțiți că imunitatea voastră a slăbit și sunteți susceptibili la răceli sau alte infecții, începeți să mâncați usturoi.
Cuprins
Usturoiul previne infecțiile cu virusuri
Usturoiul este folosit încă din antichitate pentru prevenirea bolilor infecțioase.
O recenzie publicată în 2020 în jurnalul „Trends in Food Science & Technology” a demonstrat proprietățile sale antivirale.
Investigațiile clinicele și preclinice au arătat că acesta conține compuși bogați în sulf care ameliorează infecțiile virale.
Activitatea sa antivirală este îndreptată împotriva unor virusuri diferite, care afectează oamenii, animalele și plantele.
Citește și – Usturoiul – medicament fără rețetă în perioada de iarnă
Ce virusuri combate usturoiului
Iată lista virusurilor împotriva cărora usturoiul s-a dovedit eficient:
√ adenovirus (adenoviridae)
√ virusul sindromului respirator și de reproducție porcin (arteriviridae)
√ coronavirus (coronaviridae)
√ virusul Dengue (flaviviridae)
√ herpes simplex 1 și 2 (herpesviridae)
√ citomegalovirus uman
√ virusul gripal A (ortomyxoviridae)
√ enterovirus (piconaviridae)
√ rinovirusul uman 2
√ virusul hepatic
√ virusul rujeolic
√ virusul Vaccinia (poxvirus)
√ stomatita veziculară
√ HIV 1 (retroviridae)
√ rotavirusul porcin (reoviridae)
Mecanisme de acțiune
Mecanismele principale de acțiune sunt blocarea intrării virusului în celulele gazdă și inhibarea polimerazei ARN virale.
Totodată, usturoiul și compușii săi au efecte imunomodulatoare.
Potrivit studiilor clinice, usturoiul este eficient și ca agent profilactic. Acesta împiedică răspândirea infecțiilor virale la oameni prin creșterea imunității.
Atunci când tăiem, zdrobim sau mestecăm usturoiului, aliina se transformă în alicină – substanță activă principală din usturoi.
Aceasta conține sulf, compusul care dă usturoiului mirosul și gustul înțepător specific. Totodată, ea se transformă și în alți compuși bogați în sulf, responsabili pentru efectele terapeutice ale usturoiului.
Studiile au arătat că aceștia stimulează răspunsul unor celule albe de sânge în momentul în care întâlnesc un virus în corp, precum cele care cauzează gripă sau răceală.
Citește și – De ce ar trebui să adaugi usturoi la mesele zilnice
Previne și reduce severitatea răcelilor și gripei
Consumul de usturoi previne îmbolnăvirea, reduce severitatea simptomelor și scurtează durata bolii.
Într-un studiu pe 146 de persoane sănătoase, cei care au consumat suplimente cu usturoi timp de 3 luni au avut un risc cu 63% mai mic de a răci.
În alt studiu, durata și severitatea bolii au fost reduse la cei care au consumat 2,56 g de extract de usturoi fermentat pe zi în sezonul răcelilor și gripei.
Persoanele care răcesc des sunt sfătuite să consume usturoi pentru a-și reduce simptomele sau preveni apariția răcelii în primă fază.
Citește și – Spălăturile nazale cu usturoi fac minuni în infecții respiratorii, sinuzite, alergii, congestie nazală
Cum trebuie consumat usturoiul pentru beneficii maxime
Beneficiile usturoiului sunt valabile atâta timp cât acesta este consumat crud.
Dacă intenționați să-l folosiți la gătit, tocați-l și lăsați-l să stea 10 minute, apoi puneți-l în mâncare. Astfel își va păstra mai bine calitățile medicinale.
Zdrobirea sau tăierea usturoiului este recomandată și atunci când îl mâncați crud deoarece astfel crește cantitatea de alicină eliberată.
Cât usturoi pe zi?
Nu vă rezumați doar la un cățel (bulb) de usturoi la masă.
Unele studii au folosit 100 mg de usturoi crud zdrobit per kg corp, de 2 ori pe zi.
Această doză este echivalentul a 4 căței de usturoi pe zi.
Citește și – Usturoi cu ghimbir și miere la borcan – protector natural împotriva bolilor
Surse articol:
1. Razina Rouf, Shaikh Jamal Uddin, Dipto Kumer Sarker, Muhammad Torequl Islam, Eunus S. Ali, Jamil A. Shilpi, Lutfun Nahar, Evelin Tiralongo, Satyajit D. Sarker, Antiviral potential of garlic (Allium sativum) and its organosulfur compounds: A systematic update of pre-clinical and clinical data, Trends in Food Science & Technology, Volume 104, 2020, Pages 219-234, ISSN 0924-2244, https://doi.org/10.1016/j.tifs.2020.08.006 (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0924224420305641)
2. Rouf R, Uddin SJ, Sarker DK, et al. Antiviral potential of garlic (Allium sativum) and its organosulfur compounds: A systematic update of pre-clinical and clinical data. Trends Food Sci Technol. 2020;104:219-234. doi:10.1016/j.tifs.2020.08.006
3. Helen Westm Jerlyn Jones, How garlic fights colds and flu, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/garlic-fights-colds-and-flu#TOC_TITLE_HDR_6
4. Eric Berg, How to kill viruses: https://www.youtube.com/watch?v=rSx1XtWPnpQ&ab_channel=Dr.EricBergDC