Usturoi cu ghimbir și miere la borcan – protector natural împotriva bolilor
Un preparat natural care ne poate îmbunătăți starea de sănătate și apăra de boli este acest amestec din usturoi cu ghimbir și miere.
Toate ingredientele au calități terapeutice și profilactice. Tot ce trebuie să facem este să le tocăm mărunt și să le amestecăm într-un borcan cu puțină miere.
Usturoi cu ghimbir și miere – protector natural împotriva bolilor
Acest macerat protejează împotriva răcelilor și afecțiunilor respiratorii.
Atât usturoiul, cât și ghimbirul au proprietăți antivirale.
Sunt antiinflamatoare, imunostimulatoare și antioxdiante.
Preparatul protejează numeroase organe și sisteme ale corpului.
Ajută la scăderea colesterolului și a tensiunii arteriale.
Menține sângele fluid și circulația bună. Previne formarea cheagurilor de sânge și accidentele vasculare cerebrale.
Mai mult decât atât, încetinește procesul îmbătrânirii și reduce riscul de cancer.
Citește și – Usturoi macerat în miere – cel mai puternic medicament din casă!
Usturoi cu ghimbir și miere la borcan – rețetă
Ingrediente
- 10-11 bulbi de usturoi
- 1 bucată de rădăcină de ghimbir cât pumnul
- miere, cât cuprinde
Mod de preparare
Decojiți bulbii de usturoi și rădăcina de ghimbir.
Ghimbirul se curăță mai ușor dacă folosiți o linguriță în loc de cuțit. Cu lingurița puteți ajunge și în locurile curbate și greu accesibile ale rădăcinii.
Puneți usturoiul și ghimbirul în vasul unui robot mic și mixați până când ingredientele se mărunțesc.
Sau le puteți tăia cubulețe mici la mână, cu cuțitul.
Puneți amestecul de usturoi și ghimbir într-un borcan de 800 de grame.
Amestecul trebuie să ocupe circa jumătate din borcan.
Turnați miere de albine, cât să cuprindă ingredinetele.
Amestecați bine cu o lingură de lemn sau plastic.
Înfiletați capacul. Lăsați borcanul să stea 3-4 zile, pentru ca ingredientele să se macereze în miere.
Se poate adăuga și lămâie tocată mărunt în acest amestec, pentru diversificarea rețetei și a beneficiilor.
Mod de administrare
Se poate lua câte 1 linguriță de macerat pe zi. Preferabil dimineața, pe stomacul gol.
Dacă sunteți sensibili, consumați preparatul în timpul mesei sau după masă.
Citește și – Sirop antiviral din portocală, usturoi, ghimbir și miere
Beneficiile ingredientelor din rețetă
Usturoiul conține compuși bioactivi bogați în sulf: alicină, aliină, sulfură de dialil, disulfură de dialil, trisulfură de dialil, ajoe, S-alil-cisteină.
Numeroase studii au arătat că acești componenți au activități antioxidante, antiinflamatoare, antibacteriene, antifungice, imunomodulatoare, cardioprotectoare, hepatoprotectoare, protectoare digestive, neuroprotectoare, reno-protectoare și anticancerigene.
Citește și – Elixir chinezesc din usturoi, miere și propolis – dr. Ovidiu Bojor
Ghimbirul este la rândul său bogat în compuși bioactivi valoroși.
Peste 100 din ei au fost deja izolați.
Cei mai importanți sunt gingerolii, shogaolii, zingiberen, zingeron, terpenii.
Rădăcina de ghimbir este folosită în medicina tradițională pentru greață, vărsături și dureri.
Studiile au arătat că are proprietăți antioxidante, antimicrobiene, anti-neuro-inflamatoare, anticancerigene.
Stimulează digestia, protejează stomacul și reduce factorii de risc ai cancerului colorectal.
Acționează ca un analgezic în dismenoreea primară. Atenuează durerile menstruale, durerile musculare, durerile de cap și migrenele.
Este un antiinflamator natural util în artrită și reumatism.
Ajută la reducerea markerii glicemici, nivelul lipidelor și tensiunii arteriale.
Scade colesterolul și rezistența la insulină. Ameliorează sindromul metabolic.
Ghimbirul îmbunătățește și alte funcții ale organismului, precum cea de reglarea a temperaturii corpului, funcția trombotică și cea respiratorie.
Mierea de albine nu este doar un ferment și îndulcitor natural pentru acest amestec.
Este bogată în enzime, vitamine și compuși antioxidanți.
Studiile au raportat efecte antioxidante, antiinflamatoare, antibacteriene, antivirale, antifungice, antidiabetice, imunomodulatoare, reglatoare estrogenice, antimutagenice și anticancerigene.
Datorită proprietăților antioxidante și antiinflamatoare, combate multe din bolile asociate cu stresul oxidativ.
Polifenolii pe care îi conține țintesc căile inflamatorii în tulburările gastrointestinale, metabolice și cardiovasculare, în microbiomul intestinal, edeme și cancer.
Surse articol:
1. Uradi Sama – Ideje za kreativce, The most powerful elixir for immunity, general health and against viruses of 3 ingredients: https://www.youtube.com/watch?v=DfC4YG-Fvl4&ab_channel=UradiSama-Idejezakreativce
2. Shang A, Cao SY, Xu XY, Gan RY, Tang GY, Corke H, Mavumengwana V, Li HB. Bioactive Compounds and Biological Functions of Garlic (Allium sativum L.). Foods. 2019 Jul 5;8(7):246. doi: 10.3390/foods8070246. PMID: 31284512; PMCID: PMC6678835: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31284512/
3. Anh NH, Kim SJ, Long NP, et al. Ginger on Human Health: A Comprehensive Systematic Review of 109 Randomized Controlled Trials. Nutrients. 2020;12(1):157. Published 2020 Jan 6. doi:10.3390/nu12010157: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7019938/
4. Ranneh Y, Akim AM, Hamid HA, Khazaai H, Fadel A, Zakaria ZA, Albujja M, Bakar MFA. Honey and its nutritional and anti-inflammatory value. BMC Complement Med Ther. 2021 Jan 14;21(1):30. doi: 10.1186/s12906-020-03170-5. PMID: 33441127; PMCID: PMC7807510: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33441127/