Usturoiul – medicament fără rețetă în perioada de iarnă
√ Bazat pe studii științifice
Nu în mod întâmplător alimentele picante și condimentele sunt consumate cu precădere în perioada rece a anului.
Acestea stimulează fluxul sangvin și subțiază sângele. De aceea sunt servite de regulă alături de mâncăruri mai grase.
Încălzesc extremitățile. Ajută la prevenirea răcelilor, gripei și infecțiilor.
Usturoiul și ceapa pot fi considerate un adevărat scut împotriva bolilor umane.
Ele însele se apără împotriva microbilor cu ajutorul compușilor antibiotici pe care îi conțin.
Ceapa, usturoiul, hreanul și legumele crucifere sunt câteva exemple în acest sens.
Cu toate că găsim aceste legume pe tot parcursul anului, avem nevoie de ele mai ales în perioada iernii.
Cuprins
Usturoiul întărește imunitatea iarna
Usturoiul, spune, dr. Eric Berg, este un ajutor uimitor pentru sistemul nostru imunitar.
Consumul de usturoi previne răcelile, malaria, tuberculoza, bolile cardiovasculare și metabolice, diabetul, artrita, cancerele.
Utilizările sale datează de peste 4.000 de ani.
Civilizațiile vechi foloseau usturoiul ca fortifiant al organismului și protector împotriva îmbolnăvirilor.
Capacitatea lui de a ucide bacteriile patogene este cunoscută din vechime.
În medicina tradițională chineză, usturoiul era utilizat în infecțiile respiratorii și digestive, precum diaree, paraziți.
Apoi egiptenii l-au întrebuințat în tulburările circulatorii și abcese. Indigenii americani consumau ceai de usturoi împotriva simptomelor de gripă.
Citește și – Betadina + usturoi – combinația mortală pentru negi și papiloame
Penicilina rușilor
În timpul celui de-al doilea război mondial, usturoiul a luat locul antibioticelor.
De aceea a fost supranumit „penicilina rusească”.
Studiile au dovedit că usturoiul poate preveni diverse infecții.
Este de asemenea clasat în vârful clasamentului celor mai puternice legume anticancerigene.
Aportul usturoiului în domeniul sănătății este uriaș. Iar aceste informații ar trebui predate în școlile de medicină din zilele noastre.
Dr. Berg a găsit un capitol fascinant despre proprietățile usturoiului în cartea „Modern Phytomedicine”.
Informațiile găsite pot fi aplicate în viața de zi cu zi pentru protejarea sau îmbunătățirea sănătății.
Usturoiul a demonstrat activități antivirale, antibacteriene, antifungice și antiparazitare.
Studiile in vitro au descoperit că usturoiul crud sau extractul de usturoi combate un spectru impresionant de bacterii:
- specii de Mycobacterium
- specii de Streptococi
- specii de Pseudomonas
- specii de Klebsiella
- specii de Bacilus
- specii de Shigella
- specii de Vibrio
- specii de Enterobacter
- specii de Enterococcus
- specii de Preoteus
- specii de Vibrio
- specii de Lactobacillus
Usturoiul poate ucide inclusiv patogenii care dezvoltă rezistență antibiotice, precum: Helicobacter pylor, Escherichia coli, Stafilococul auriu.
Lista completă poate fi consultată aici.
Ucide E. coli și Antrax
Cercetătorii au umplut un vas Petri cu E. coli și au presărat pulbere de usturoi sau usturoi proaspăt ras deasupra patogenului.
În decurs de 12 ore, toate bacteriile au murit.
Un alt experiment a arătat că usturoiul a ucis Antrax în numai 3 ore.
Mirosul de usturoi respinge microbii din aer
Puterea distructivă împotriva microorganismelor dăunătoare a usturoiului se datorează compușilor bogați în sulf. Dintre aceștia se remarcă alicina.
Această substanță este cea care dă usturoiului mirosul și gustul său specific.
Cercetătorii au descoperit cu stupoare că doar mirosul de usturoi este capabil să ucidă bacteriile patogene.
Mirosul înțepător al respirației care apare după consumul de usturoi este neplăcut nu doar pentru persoanele din jur, ci și pentru bacteriile cu care intrăm în contact.
Particulele de usturoi emanate în aer prin respirație resping practic microbii.
Citește și – Usturoiul și turmericul pot preveni infecțiile nosocomiale
Hipotensiv, anticancerigen, detoxifiant
Alicina nu este doar antibiotică. Este un excelent vasodilatator.
Previne formarea cheagurilor de sânge. Scade tensiunea arterială crescută. Ucide celulele canceroase.
Un beneficiu extrem de important al consumului de usturoi este acela că ajută la detoxifierea organismului.
Usturoiul se leagă de organofosfații din pesticide și le elimină din corp.
Acești compuși au efecte devastatoare asupra sistemului nostru imunitar. Organofosfații reduc apărarea împotriva bolilor și ne predispun la îmbolnăvire.
Majoritatea deceselor sau a complicațiilor care apar la persoanele infectate cu un virus sau o bacterie se datorează imunității lor scăzute.
Citește și – Maceratul de usturoi – o rețetă din sec. 4 care curăță și regenerează organismul
Atenție la usturoiul provenit din China
Usturoiul pe care îl cumpărăm din magazine trebuie să fie de calitate. Trebuie să fie natural.
80% din loturile de usturoi din comerț provin din China.
Dr. Berg atrage atenția asupra faptului că acest usturoi este tratat cu clor și alte substanțe chimice.
Scopul este să îl albească și să îi dea un aspect mai curat și atrăgător pentru cumpărători.
O altă problemă este că usturoiul din China este stropit cu diverse substanțe toxice.
Așadar, atenție la țara de proveniență a produselor pe care le cumpărați.
Usturoiul trebuie să fie românesc, cultivat local, în condiții naturale.
Moduri de administrare
Usturoiul poate fi consumat ca atare, câte 1-2 bulbi proaspeți pe zi.
Dr. Berg recomandă de asemenea usturoiul fermentat, care are o valoare nutrițională și terapeutică mult mai mare.
Acesta conține mai mulți antioxidanți. Este de asemenea mai ușor de digerat.
Dr. Berg pune cățeii de usturoi la macerat în miere.
După ce preparatul a fermentat, consumă câte un bulb pe zi în timpul iernii.
Citește și – Usturoi macerat în miere – cel mai puternic medicament din casă!
Dacă nu aveți voie de miere sau alți îndulcitori bogați în fructoză și glucoză, scoateți bulbii din miere și clătiți-i cu apă.
Cu siguranță sunt persoane care nu pot consuma usturoi crud.
Dr. Berg ne dă o veste bună. Acesta spune că fitonutrienții importanți din usturoi rezistă la temperaturi foarte mari (până la 100 de grade Celsius) timp de 20 de minute.
Surse articol:
1. Eric Berg, Amazing benefits of garlic through the winter: https://www.youtube.com/watch?v=imO33X-SbDY&ab_channel=Dr.EricBergDC
2. Bhatwalkar Sushma Bagde, Mondal Rajesh, Krishna Suresh Babu Naidu, Adam Jamila Khatoon, Govender Patrick, Anupam Rajaneesh, Antibacterial Properties of Organosulfur Compounds of Garlic (Allium sativum), Frontiers in Microbiology, VOLUME 12, 2021, pages.1869: https://www.frontiersin.org/article/10.3389/fmicb.2021.613077
3. American Society for Microbiology, Old Wive’s Tales and garlic as an antibiotic: https://asm.org/Articles/2019/July/Old-Wives-Tales-and-Garlic-as-an-Antibiotic-Are-Mi