Cum să pui HREAN la borcan pentru iarnă, și în ce boli să-l folosești
Hreanul poate deveni un medicament puternic pentru farmacia casei pe timpul iernii, dacă ne vom aloca puțin timp să-l conservăm, preferabil într-un mod cât mai natural. Pe post de conservant natural puteți folosi oțet și sare.
Proprietățile hreanului
Hreanul face parte din familia cruciferelor, alături de varză, broccoli și conopidă. Toate aceste legume sunt renumite pentru proprietățile lor anti-cancerigene puternice.
Din punct de vedere medicinal, rădăcina de hrean acționează ca un antibiotic puternic, ca un antibacterian, expectorant, bronhodilatator, tonic cardiac, tonic pentru ficat și splină, detoxifiant și stimulator pentru ficat, vasodilatator coronarian, stimulator pentru circulația sângelui și pentru sistemul imunitar, antiinflamator, antiparazitar (vermifug), anti-anemic, antiscorbutic, antioxidant, și diuretic.
Hreanul este în mod deosebit recomandat persoanelor care stau prost cu circulația sângelui și care suferă de hipertensiune arterială, răceli, sinuzită, afecțiuni respiratorii sau reumatism.
Hrean la borcan pentru iarnă – rețetă
Ingrediente
• 1 kg de hrean
• 1 lingură de sare de mare neiodată
• 150-200 ml de oțet
Preparare
Rădăcinile de hrean se curăță de coajă, se spală și apoi se rad pe răzătoare. Sau le puteți procesa cu ajutorul unui robot, folosind lama specială care răzuiește.
Se pune tot hreanul ras într-un lighean încăpător. Se adaugă sarea și apoi oțetul (nu foarte mult, doar cât să se umezească hreanul). Se amestecă totul cu mâinile.
Hreanul se pune apoi în borcane de sticlă, apăsând cu mâna sau cu o lingură, pentru a nu lăsa goluri de aer. Se pun capacele ermetic și se păstrează la rece.
Când începeți un borcan, păstrați-l neapărat în frigider, închizându-l bine după fiecare deschidere.
Hreanul astfel conservat se poate consuma ca garnitură la salate, cartofi, carne, pește sau alte mâncăruri, cu sfeclă roșie fiartă și rasă sau cu smântână și iaurt.
Indicații terapeutice
În scop terapeutic, se poate consuma câte 1 linguriță de hrean ras, cu puțină miere, de 2-3 ori pe zi.
• infecții ale sinusurilor – 1/4 linguriță se ține în gură până când gustul iute se diminuează
• nas înfundat la copii – se dă copilului puțin hrean ras să sugă
• ca expectorant în: rinită alergică, tuse persistentă, astm, boli de plămâni – se consumă cu miere, sau se face o infuzie cu apă fierbinte
• infecții ale vezicii urinare – se amestecă 3-4 linguri de hrean ras cu miere
• ca diuretic, edeme – se pun din 20 de grame de hrean ras și 10 g de semințe de muștar măcinate la infuzat 4 ore în 2 căni de apă clocotită; se consumă câte 1 lingură, până se termină toată cantitatea într-o zi
• exces de apă în corp
• indigestie, putrefacție în tractul digestiv – se consumă câte 15-20 de picături de suc de hrean ras, de 3 ori pe zi, între mese
• reumatism, gută, artrită, sciatică, dureri articulare, umflături – se bea infuzie de hrean, sau se aplică o compresă cu hrean ras (ușor încălzit în prealabil) pe locurile dureroase, se acoperă cu o pânză; zona se unge înainte cu untură de porc sau cremă de gălbenele, pentru că hreanul poate irita foarte tare pielea
• degerături – se unge zona afectată cu untură, cremă de gălbenele sau ulei, și apoi se aplică hrean ras încălzit înainte
• nevralgii – se pune hrean ras în palmă și se aplică pe zona dureroasă
Precauții și contraindicații
Persoanele cu hipotiroidism, afecțiuni gastrointestinale, ulcere stomacale sau intestinale, boala sindromului iritabil și boli de rinichi grave trebuie să evite consumul de hrean. Acesta este de asemenea contraindicat pe perioada sarcinii și alăptării.
Dacă urmați un tratament medicamentos, cereți sfatul medicului înainte de a începe o cură cu hrean.
Sursă: http://www.herballegacy.com/Horseradish.html
Daa foarte bun ,dezfunda toate caile respiratorii !! Ieri am facut cu sfecla !! 🙂 Mersyy !!!!
Depinde de la persoană la persoană, unora le face bine altora nu. Organismul uman doar la vedere pare a fi la fel, dar interiorul și mai ales module de funcționare asimilare și eliminare este unic în fiecare persoană (organism în parte).