Tinctură cu efect antibiotic, din cimbru și hrean
Antibioticele sintetice sunt esențiale pentru uciderea bacteriilor. Ele au ajutat de-a lungul timpului la combaterea bolilor infecțioase.
Cu toate acestea, în prezent se constată o utilizare excesivă a acestor medicamente. prescriere incorectă a antibioticelor.

Tinctura cu efect antibiotic, din cimbru si hrean: Freepik.com
Unii medici le prescriu în mod incorect, anume afecțiunile virale precum răceala și gripa.
Experții în sănătate atrag atenția că administrarea abuzivă a antibioticelor crește riscul de apariție a patogenilor rezistenți la tratament.
Antibioticele trebuie folosite doar în cazul infecțiilor bacteriene confirmate prin analize specifice.
În caz contrar, ele pot diminua și mai mult rezistența la infecții, din cauză că ucid acele bacterii bune (probiotice), care susțin imunitatea.
Citește și – Prescrierea antibioticelor este nepotrivită în 25% din cazuri (studiu)
Cuprins
Antibioticele naturale
Din fericire, există numeroase plante și alimente care conțin substanțe antibiotice naturale. Acestea sunt cunoscute și sub numele de „fitobiotice”, adică antibiotice din plante.
Hreanul, cimbrul și condurașul sunt doar câteva exemple în acest sens.
Din aceste plante putem prepara o tinctură utilă împotriva infecțiilor respiratorii și urinare.
Tinctură cu efect antibiotic, din cimbru și hrean – rețetă
Pentru ca tinctura să aibă efect, este indicat să folosiți plante/alimente proaspete și nu uscate.
Ingrediente
- 60 g de rădăcină de hrean
- 30 g de conduraș
- 30 g de cimbru sau cimbrișor
- 270 ml de etanol de 60%
Mod de preparare
Hreanul se toacă mărunt sau se dă prin răzătoarea mare. Se amestecă într-un borcanul cu cimbrul și condurașul.
Se toarnă etanolul și se amestecă. Se închide recipientul ermetic și se lasă la cald vreme de 14 zile.
După încheierea perioadei de macerare, strecurați lichidul. Tinctura obținută trebuie păstrată într-o sticlă de culoare brună, pentru a preveni oxidarea.
Mod de administrare
Se recomandă câte 20-30 de picături de tinctură, de 3-5 ori pe zi. Se pot adăuga într-o jumătate de pahar de apă sau ceai.
Administrarea se face după masă.
Citește și – 4 antibiotice naturale pe care le ai deja în casă
Beneficiile plantelor din tinctură
Hreanul este un antibiotic natural renumit. Acesta conține glucozinolați, compuși cu efect antimicrobian, în prezența cărora microorganismele nocive nu pot dezvolta rezistență.
Aceștia protejează organele eliminatorii prin care trec, precum plămânii și rinichii. De aceea consumul de hrean este atât de benefic împotriva infecțiilor respiratorii, pulmonare și urinare.
Glucozinolații se găsesc și în alte legume crucifere (varză, broccoli, conopidă), dar și în conduraș, cea de-a doua plantă inclusă în tinctura de mai sus.
Condurașul (Tropaeolum majus) ajută la întărirea sistemului imunitar. Are efecte expectorante, antimicrobiene, diuretice și antihipertensive.
Frunzele și petalele sale sunt bogate în vitamina C, mangan, fier, beta-caroten și flavonoide.
În medicina tradițională, planta este utilizată în tuse, dureri în gât, bronșită, răceli în piept, infecții urinare, infecții bacteriene, antivirale și fungice.
Pe lângă beneficiile sale asupra sistemului respirator, condurașul ajută și la prevenirea afecțiunilor tractului urinar.
Cimbrul este la rândul lui un eficient combatant al infecțiilor. Conține timol și carvacrol. Ceaiul, tinctura și uleiul esențial de cimbru inhibă bacterii puternice, precum Stafilococul auriu, Bacillus subtilis și E. coli.
Citește și – Ceaiul verde mărește eficiența antibioticelor în tratamentul infecțiilor urinare la femei
Surse articol:
1. Rudi Beiser, Helga Ell-Beiser, Picături pentru limfă, Tincturi din Plante Medicinale Preparate în Casă, Editura M.A.S.T., 2020, p. 73
2. Health Benefits Times, Health Benefits of Indian Cress: https://www.healthbenefitstimes.com/indian-cress/
3. James Melrose, The Glucosinolates: A Sulphur Glucoside Family of Mustard Anti-Tumour and Antimicrobial Phytochemicals of Potential Therapeutic Application, Biomedicines. 2019 Aug 19;7(3):62: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31430999/
4. Safe African Medicinal Plants for Clinical Studies, Theophine Chinwuba Okoye, Emeka K. Okereke, in Toxicological Survey of African Medicinal Plants, 2014, Tropaeolum majus L. (Tropaeolaceae): https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/tropaeolum-majus
5. M Fan, J Chen, Studies on antimicrobial activity of extracts from thyme, Wei Sheng Wu Xue Bao. 2001 Aug;41(4):499-504: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12552919/