Vitamina D protejează împotriva deceselor din orice cauză, mai ales la pacienții cardiovasculari

Bazat pe studii științifice

Experți din numeroase domenii ale sănătății fac apel la suplimentarea cu vitamina D, datorită efectului protector asupra sănătății.

O recomandă specialiștii în imunitate, fundațiile internaționale de osteoporoză, societățile de endocrinologie și geriatrie.

Vitamina D protejeaza impotriva decesului

Vitamina D protejeaza impotriva decesului 

Vitamina D – asociată cu numeroase boli

Datorită implicațiilor sale în homestaza calciului și metabolismul osos, deficitul poate duce la boli de oase: rahitism, osteomalcie, osteoporoză.

Fortificarea laptelui cu vitamina D în anii ‘30 a contribuit la eradicarea rahitismului.

Însă incidența osteoporozei și a fracturilor din cauza oaselor fragile nu a scăzut.

Deficitul subclinic de vitamina D continuă să fie prezent în lume, inclusiv în țările dezvoltate.

Aportul insuficient de vitamina D a fost asociat și cu alte boli, la fel de grave, precum boli cardio-metabolice, boli autoimune și depresie.

Vitamina D este corelată cu apariția, progresia și tratarea unor boli precum hipertensiune arterială, scleroză multiplă, artrită reumatoidă, osteoporoză, slăbiciune musculară, diabet și cancer.

Citește și – Cele 14 simptome care arată că ai lipsă de vitamina D

Nivelurile optime de vitamina D în sânge

Este important ca nivelul de hidroxivitamina D sau 25 (OH) D să fie menținut în intervalul 40-60 ng/mL.

Valorile care scad sub 30 ng/mL indică un deficit.

Doza sugerată este de 400 – 1000 UI pe zi pentru copiii sub 1 an, 600-1000 UI pentru categoria de vârsta de 1-18 ani și 1500-2000 UI pentru adulți.

Concentrațiile mici de vit. D cresc riscul de deces

Un studiu apărut în 2021 în jurnalul „Frontiers in Nutrition” a corelat nivelurile serice scăzute de hidroxivitamina D cu o mortalitate crescută din toate cauzele. Dar mai ales la persoanele cu boli cardiovasculare.

Cercetătorii chinezi au evaluat datele a 37,079 de persoane cu boli cardiovasculare cu vârsta cuprinsă între 40 și 69 de ani, din studiul Biobank UK.

Pacienții aveau boli coronariene, fibrilație atrială, insuficiență cardiacă sau accidente vasculare cerebrale.

Rezultatele au arătat că mai mult de jumătate din pacienți (57%) aveau niveluri mici de 25 (OH) D, adică sub 50 nmol/L (sau sub 20 ng/mL).

Pe durata celor 11,7 ani, cât a durat monitorizarea pacienților, au fost înregistrate 6,319 de decese.

  • 2, 230 de decese au fost cauzate de cancer;
  • 2,161 de decese au fost cauzate de boli cardiovasculare;
  • 623 de decese au fost cauzate de boli respiratorii;
  • 1,305 de decese au avut alte cauze.

Riscul de deces a fost corelat cu valorile cele mai mici de vitamina D, mai ales în bolile cardiovasculare.

Citește șiVitamina D poate preveni orice boală posibilă

Creșterea nivelurilor serice de vit D reduce riscul de deces

Autorii au constat un lucru extrem de important. Pe măsură ce nivelurile de vitamina D cresc, chiar și cu puțin, decesele scad tot mai mult.

Pentru fiecare creștere de 10 nmol/L a concentrațiilor serice de 25 (OH) D, riscul de deces din orice cauză a scăzut cu 12%, iar riscul de deces prin boli cardiovasculare cu 9%.

Acest studiu are o concluzie extrem de importantă. Menținerea vitaminei D la un nivel optim în corp poate preveni evenimentele cardiovasculare fatale la pacienții cu risc, independent de alți factori.

Dr. John Campbell consideră acest studiu extrem de valoros.

Rezultatele se aplică nu doar la pacienții cardiovasculari, ci la toată lumea, este de părere cercetătorul.

Mai ales la persoanele care au o expunere minimă la soare.

„Când este întuneric afară, o lungă perioadă din an, eu personal iau suplimente de vitamina D”.

Experții spun că se pot lua doze de până la 4000 UI de vitamina D pe zi. Aceasta este doza maximă.

Beneficiul administrării de vitamina D este cu atât mai mare cu cât deficitul este mai mic.

Citește șiAvem nevoie continuu de Vitamina D pentru o imunitate bună – dr. Alina Dumitrașcu

Surse articol:

1. Lei Dai, Man Liu, and Liangkai Chen, Association of Serum 25-Hydroxyvitamin D Concentrations With All-Cause and Cause-Specific Mortality Among Adult Patients With Existing Cardiovascular Disease, Front Nutr. 2021; 8: 740855: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8496747/
2. Ran Zhang and Declan P Naughton, Vitamin D in health and disease: Current perspectives, Nutr J. 2010; 9: 65: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3019131/
3. Omeed Sizar, Swapnil Khare, Amandeep Goyal, Pankaj Bansal, Amy Givler, Vitamin D Deficiency, StatPearls: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30335299/
4. Krati Chauhan, Mahsa Shahrokhi, Martin R. Huecker, Vitamin D, StatPearls: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441912/
5. John Campbell, Low vitamin D and increased deaths: https://www.youtube.com/watch?v=HwNgKJ-7YWQ&ab_channel=Dr.JohnCampbell

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.