Lipsa de vitamina D crește riscul bolilor tiroidiene

Informațiile prezentate în acest articol se bazează pe studii științifice. Link-urile către sursele citate sunt afișate la finalul articolului.

Cel puțin doi nutrienți sunt importanți pentru buna funcționare a glandei tiroide: seleniul și vitamina D. De aceea unii medici endocrinologi recomandă aceste suplimente persoanelor care suferă de afecțiuni tiroidiene.

Tiroidita Hashimoto, hipotiroidismul, tiroidita post-partum și boala Graves – toate aceste tulburări tiroidiene fac parte din categoria bolilor autoimune, în care sistemul imunitar își atacă propriile țesuturi.

Lipsa de vitamina D creste riscul bolilor tiroidiene

Lipsa de vitamina D creste riscul bolilor tiroidiene: Whatwolf – www.freepik.com

Vitamina D și bolile tiroidiene autoimune

Vitamina D controlează apărarea imună prin mai multe mecanisme. Din acest motiv, deficitul de vitamina D a fost asociat cu apariția acestor boli.

De curând, a fost publicată o recenzie în jurnalul „Nutrients”, care a arătat că administrarea vitaminei D în cantități mari ar putea avea un efect pozitiv asupra tulburărilor tiroidiene menționate mai sus.

Incidența bolilor autoimune este în creștere. Se estimează că 5% din populația lumii suferă de o tulburare tiroidiană autoimună. Din păcate, mulți dintre cei afectați nu sunt diagnosticați și tratați corespunzător.

Tiroidita Hashimoto încetinește metabolismul și poate duce la hipotiroidism. Este cea mai frecventă problemă tiroidiană, afectându-le în special pe femei.

Simptomele sunt subtile și pot fi alocate mai multor boli. Oboseala, dificultățile de concentrare și perturbarea memoriei sunt câteva din simptomele asociate cu hipotiroidismul, dar care pot fi confundate cu menopauza sau vârsta înaintată.

Alte semne care pot indica scăderea hormonului tiroidian sunt: sensibilitatea excesivă la frig, constipația, uscarea pielii, creșterea în greutate, gușa, umflarea gâtului, răgușirea și starea depresivă.

În cazul tiroiditei autoimune, anticorpii atacă celulele tiroidiene care produc hormoni și provoacă inflamarea glandei tiroide.

Scăderea hormonilor tiroidieni duce la încetinirea mai multor funcții din corp. Persoanele cu tiroidită autoimună trebuie să verifice ocazional nivelul TSH-ului, deoarece boala poate progresa spre hipotiroidism.

În cazul bolii Graves, anticorpii atacă alte părți ale tiroidei, cauzând hipertiroidism. Ca și simptome specifice sunt: gușa, ochii bulbucați, ritm cardiac crescut, palpitații, transpirații excesive, tremurul mâinilor, scaune dese și moi, scădere în greutate, oboseală, agitație interioară și nervozitate.

Lipsa de seleniu, perturbarea nivelului de iod, fumatul, infecțiile virale, radiațiile, stimulenții și stresul sunt câțiva factori asociați cu bolile tiroidiene autoimune.

Deficitul de vitamina D este un alt factor important, deseori trecut cu vederea.

Citește și – Vitamina D poate preveni și reduce severitatea infecției cu SARS-CoV-2

Vitamina D are efect imunoregulator

Vitamina D este importantă pentru absorbția calciului în corp și menținerea sănătății oaselor. Studiile recente au arătat însă că această vitamină are alte funcții și roluri vitale în corp.

Cea mai mare parte a celulelor și țesuturilor din corp au receptori de vitamina D, care controlează numeroase gene și procese fiziologice, inclusiv sistemul de apărare imună înnăscută, responsabilă cu combaterea infecțiilor.

Cercetările au arătat că sistemul imunitar nu poate fi activat, nici funcționa corect în absența vitaminei D.

Când nivelurile de vitamina D sunt prea mici, apar dereglări în ceea ce privește apărarea imunitară. Deficitul de vitamina D poate determina sistemul imunitar să aibă reacții exagerate, producând inflamații cronice.

Oamenii de știință au descoperit că vitamina D reglează apărarea imunitară prin suprimarea producția citokinelor proinflamatoare de către limfocitele T. Aceste citokine au implicații majore în bolile autoimune.

În studiul citat mai sus, cercetătorii au investigat rolul vitamine D în dezvoltarea și controlul bolilor tirodiene autoimune.

Citește și – Cum tratezi lipsa de vitamina D

Vitamina D și tiroidita Hashimoto

Un număr mare de studii arată că peste 60% din persoanele cu tiroidită autoimună au o lipsă de vitamina D. Cu cât mai scăzute sunt valorile acestei vitamine la o persoană, cu atât mai mare este riscul ca ea să dezvolte această boală.

Cercetările realizate în ultimii ani indică faptului că suplimentele cu vitamina D au un impact pozitiv în această problemă.

Un studiu efectuat pe 82 de pacienți cu tiroidită Hashimoto a arătat că suplimentele cu vitamina D au redus semnificativ nivelurile anticorpilor TPOAb și TgAb – ceea ce indică o apărare imună mai normală și mai puțin exagerată. Participanții la acest studiu au primit câte 25 mcg de vitamina D pe zi, timp de 1 lună.

Alte studii au confirmat aceste beneficii, arătând că vitamina D scade nivelul de TSH – care tinde să crească în primele stadii ale bolii.

În studiile care nu au obținut nici un efect, pacienții fie aveau un status bun al vitaminei D, fie au primit o doză prea mică de această vitamină.

Vitamina D și boala Graves

Boala Graves duce, de regulă, la hipertiroidism. Are o incidență crescută în rândul femeilor tinere și de vârstă mijlocie. Anticorpii atacă regiunea din tiroidă care se leagă de hormonul de stimulare tiroidiană (TSH) și duc la o supra-stimulare a tiroidei. În cele din urmă poate să apară gușa (lărgirea glandei).

Potrivit studiilor, lipsa de vitamina D este de 2 ori mai întâlnită la pacienții cu boala Graves care nu au primit tratament.

Alte cercetări sugerează o legătură în nivelurile scăzute de vitamina D și gușa la femei, care au dezvoltat în cele din urmă boala Graves.

Rezultatele nu sunt însă de mare încredere. Cert este că un aport adecvat de vitamina D poate preveni această boală.

Vitamina D și tiroidita post-partum

Tiroidita post-partum este la rândul ei o afecțiune autoimună. Apare de regulă la un an după naștere. Boala debutează cu accelerarea metabolismului (hipertiroidism), după care acesta încetinește (hipotiroidism).

Poate fi confundată cu simptomele de stres la noile mame. Funcțiile tiroidei revin la normal după circa 12-18 luni de la naștere.

Sunt studii care au corelat nivelurile mici de vitamina D cu tiroidita post-partum.

Doza necesară de vitamina D depinde de o serie de factori, precum expunerea la soare, vârsta, tipul de piele, indicele de masă corporală și bolile cronice.

Oamenii de știință sunt de părere că avem nevoie de o doză mai mare de vitamina D decât cea recomandată oficial. Există suplimente care conțin doze mari de 20-80 mcg.

Întrucât este o vitamina solubilă în grăsime, pentru o mai bună absorbție și utilizare în corp ea trebuie dizolvată în ulei.

Citește și – Cine trebuie să își testeze nivelul de vitamina D?

Sursă articol: Health and Science, Lack of vitamin D increases your risk of common thyroid disorders: https://www.healthandscience.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=2670:lack-of-vitamin-d-increases-your-risk-of-common-thyroid-disorders&catid=20&lang=en&Itemid=198

 

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.