Fă asta înainte să mănânci ciupercile! Va crește cu câteva zeci de mii de unități cantitatea de vitamina D din ele
Ciupercile sunt una din puținele surse alimentare de vitamina D, însă cantitatea oferită este destul de mică. 100 de grame de ciuperci furnizează doar 7 UI de vitamina D.
Există un truc prin care putem crește considerabil conținutul de vitamina D din ciuperci. Este vorba despre expunerea lor la soare preț de câteva ore.
Cuprins
Ciupercile expuse la soare se transformă într-o sursă fabuloasă de vitamina D
Ciupercile au o caracteristică specială prin care se aseamănă cu corpul uman. Asemenea organismului nostru, ele au capacitatea de a produce vitamina D în urma contactului cu soarele.
Ciupercile conțin ergosterol – un sterol care funcționează ca un precursor al vitaminei D.
Cum să crești conținutul de vitamina D din ciuperci
Spălați ciupercile, îndepărtați codițele și tăiați pălăriile pe lungime fâșii sau bucăți. Așezați-le pe o tavă sau pe o coală de hârtie cu partea neagră în sus. Amplasați tava pe geam pe pervaz sau în alt loc aflat în bătaia soarelui.
Ciupercile trebuie să stea în contact în soarele minim 15 minute și până la 8 ore. cel mai bun interval este cuprins între orele 10:00 și 18:00.
Razele solare vor declanșa procesul de producție a vitaminei D în ciuperci. Acestea vor absorbi până la câteva zeci sau sute de mii de unități de vitamina D.
Câtă vitamina D au ciupercile expuse la soare
100 de grame de ciuperci Champignon expuse la soare au în jur de 20.000 UI de vitamina D.
Ciupercile Shiitake pot acumula până la 64.000 UI de vitamina D în 8 ore de expunere la soare.
Iarna putem folosi o lampă cu lumină ultravioletă. După 18 ore, ciupercile obțin până la 200.000 UI de vitamina D.
Așadar, data viitoare când cumpărați ciuperci, nu vă grăbiți să le gătiți! Lăsați-le să stea la soare câteva ore, apoi veți avea pe masă un adevărat supliment de vitamina D.
Lipsa de vitamina D – simptome
Vitamina D este una din cele mai importante vitamine pentru organism. Crește și modulează imunitate, reduce inflamația, atenuează bolile autoimune, previne cancerul, infecțiile și multe boli.
Lipsa de vitamina D poate cauza simptome precum:
- infecții repetate
- îmbolnăviri dese
- dureri de oase și mușchi
- oboseală
- vindecare foarte lentă a rănilor
- depresie
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă:
Ciuperci coapte cu nuci la airfryer – rețetă fără ulei
Supă-cremă de ciuperci, pentru un abdomen plat – dr. Laura Ene
Ciupercile conțin substanțe antibiotice și antioxidante care reduc riscul de îmbolnăvire
Lista alimentelor în care găsim cea mai mare cantitate de vitamina D
Surse articol:
1. Health With Cory, Symptoms of low vitamin D: https://www.instagram.com/p/CvaVHuxNlpN/
2. Health With Cory, Food Hacks: https://www.instagram.com/p/C04ei4TuYlB/