Ciuperci călite cu ceapă verde și pătrunjel – rețetă de post bună pentru imunitate
Dacă vreți o mâncare de post hrănitoare și sănătoasă, încercați rețeta aceasta de ciuperci călite cu ceapă verde și pătrunjel.
Este nu doar gustoasă, ci și benefică sănătății. Conțin vitamine și minerale prețioase pentru corpul nostru. Le putem găsi ușor pe piață, pe tot parcursul anului.
Eu am folosit ciuperci Champignon, dar voi puteți alege și alt soi, dacă vreți. Cele din specia Champignon au proprietăți imunostimulatoare și anticancerigene.
Vă prezint, pe scurt, câteva motive să includeți ciupercile mai des în dieta voastră.
Cuprins
Ciupercile au beneficii uimitoare
O recenzie pe 17 studii efectuate în domeniul cancerului a arătat că doar 18 g de ciuperci pe zi pot reduce riscul de cancer cu 45%.
Efectul anticancerigen al ciupercilor se datorează unei substanțe numite „ergotioneină”, cu rol de aminoacid și antioxidant.
Ergotioneina previne și chiar încetinește daunele la nivel celular, oferind protecție împotriva stresului oxidativ. Ea se găsește în cantități mai mari în speciile de ciuperci Shiitake, Maitake și Pleurotus.
Consumul de ciuperci este benefic pentru hipertensivi, deoarece au un conținut scăzut de sodiu și totodată reduc nevoia de adăuga sare în mâncare. În plus, ajută la scăderea colesterolului.
Un alt motiv să mâncăm ciuperci este legat de sănătatea creierului. Consumul a două porții de ciuperci pe săptămână reduce cu 50% riscul de tulburări cognitive ușoare.
Ciupercile sunt o sursă rară de vitamina D. Iar dacă le expunem la soare minim 15 minute, conținutul lor de vitamina D crește semnificativ.
Datorită conținutului de polizaharide, ciupercile stimulează bacteriile benefice din intestin. Susțin de asemenea sănătatea sistemului imunitar, prin anumiți nutrienți, precum seleniu, vitamina D și vitamina B6.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete cu ciuperci, pe care vă recomand să le încercați:
Pizza de post cu ciuperci, porumb și spanac
Ciuperci coapte cu nuci la airfryer – rețetă fără ulei
Supă de post, cu ciuperci champignon
Ciuperci umplute cu semințe și legume – rețetă + beneficii
Ciuperci călite cu ceapă verde și pătrunjel - rețetă
Ingrediente
- 500 g de ciuperci Champignon
- 5-7 fire de ceapă verde
- 2 cepe uscate (roșie și albă)
- 1 legătură de pătrunjel
- 1 legătură de mărar
- 1 ardei gras verde
- 1 ardei ardei kapia
- 5-6 căței de usturoi
- 4 linguri de ulei de măsline
- sare, piper, condimente după gust
Mod preparare rețetă
- Spălați bine ceapa verde și tăiați-o rondele. Tocați tot acum și ceapa uscată.
- Puneți uleiul la încins într-o crăticioară sau într-un ceaunel. Căliți ambele tipuri de ceapă câteva minute, cu 1 linguriță de sare.
- Între timp, spălați bine ciupercile și tocați-le cubulețe. Adăugați-le peste ceapă și puneți capacul. Lăsați ciupercile la fiert până se înmoaie. Veți vedea că lasă multă apă.
- Când ciupercile s-au înmuiat, adăugați ardeii tocați mărunt. Fierbeți fără capac, până scade lichidul.
- Spre final se pun usturoiul, mărarul și pătrunjelul, tocate mărunt. Amestecați bine și gustați dacă mai este nevoie de condimente. Stingeți apoi focul și lăsați mâncarea sub capac câteva minute, apoi se poate servi.