Supă de post, cu ciuperci champignon
Supele de post sunt de obicei foarte gustoase și hrănitoare, deoarece conțin o varietate de legume.
În rândurile de mai jos vă prezentăm o supă de post cu legume și ciuperci albe (champignon).
Supa de post, cu ciuperci champignon: Cookie studio – Freepik.com
Dacă vreți să îi dați o notă deosebită, adăugați la sfârșit puțin lapte de cocos. Supa va căpăta mai multă consistență și un gust aparte.
Însă acest ingredient este opțional. Se folosește în loc de smântână. Laptele de cocos se găsește de cumpărat în hypermarketuri, la cutie.
Supă de post cu ciuperci champignon – rețetă
Ingrediente
– 150 g de ciuperci champignon
– 1 morcov
– 1 cartof
– 1 ceapă
– 70 g de spanac
– 3 căței de usturoi
– 150 ml de lapte de cocos
– 30 ml de ulei
– 1,5 litri de apă
– sare și piper, după gust
– Mod de preparare
Curățați legumele. Tăiați morcovul cubulețe și ceapa mărunt.
Puneți uleiul într-o cratiță și căliți aceste două legume timp de 4 minute, la foc redus.
Între timp, tăiați cartofii cubulețe și ciupercile felii.
Puneți mai întâi ciupercile la călit. Lăsați-le încă 5 minute, apoi adăugați cartofii.
După 2 minute, puneți spanacul mărunțit și usturoiul zdrobit.
Amestecați și turnați apa.
Lăsați legumele la fiert 20 de minute, la foc potrivit.
Când supa este gata, adăugați laptele de cocos. Puneți sare și piper după gust.
Se pot adăuga și alte mirodenii, precum cimbru sau busuioc, după preferință.
După două clocote stingeți focul și lăsați supa să stea sub capac încă 10 minute.
Supa de post cu ciuperci se servește caldă.
Citește și – Ciorbă de ciuperci – rețetă mănăstirească de post
Beneficiile ciupercilor champignon
Ciupercile sunt alcătuite în mare parte din apă. Conțin apoi cantități bune de proteine, fibre, vitamine, minerale și acizi.
Sunt în special bogate în fosfor, vitamina D, vitamine B și vitamina E.
De aceea sunt considerate alimente foarte hrănitoare, mai ales în perioada posturilor. Se pretează bine și la curele de slăbire, deoarece au puține calorii.
Citește și – Supă-cremă de ciuperci, pentru un abdomen plat – dr. Laura Ene
Studiile au arătat că ciupercile champignon atenuează consecințele îmbătrânirii, precum declinul cognitiv și tulburările de memorie.
Datorită conținutului bogat în lizină și arginină, ele ajută la eficientizarea funcțiilor cognitive și îmbunătățirea memoriei.
Acest tip de ciuperci mai oferă un beneficiu important sănătății: reduc inflamația.
Un compus din ciuperci (L-erogtioneină) încetinesc sinteza markerilor inflamatorii. Prin oprirea procesului inflamator pot fi prevenite multe boli cronice, inclusiv cancerul.
L-erogtioneina și acidul linoleic au efecte detoxifiante și antitumorale.
Un studiu pe șoareci cu cancer la prostată a arătat că animalele care au primit un extract de ciuperci au prezentat o diminuare a tumorilor.
Precauții și contraindicații
Ciupercile champignon nu trebuie consumate în cantități mari, deoarece conțin fibre indigerabile, ce pot cauza gaze și disconfort digestiv.
Persoanele care suferă de gută sau au tulburări ale metabolismului proteinelor trebuie să evite ciupercile în cantități mari și mai ales supele cu ciuperci.
Citește și – Ciupercile întăresc sistemul imunitar – dr. Mencinicopschi
Surse articol:
1. Supă de legume cu ciuperci Champignon, preparată în 30 de minute (de post): https://retete-usoare.eu/supa-de-legume-cu-ciuperci-champignon-preparata-in-30-minute-de-post/
2. Champignon, Healthy food near me: https://healthy-food-near-me.com/champignon-description-of-the-mushroom-health-benefits-and-harms/