Lista ALIMENTELOR în care găsim cea mai mare cantitate de VITAMINA D

Funcția de bază a vitaminei D este reglarea absorbției calciului și a homeostazei. Nivelurile adecvate ale acestei vitamine au un rol important în sănătatea scheletică.

Vitamina D susține absorbția calciului din intestin, permite mineralizarea și formarea de nou țesut osteoid în oase. Totodată, are un rol important în funcția mușchilor.

Alimente bogate in vitamina D

La copii, vitamina D este necesară pentru creșterea și dezvoltarea normală a oaselor, iar mai târziu pentru menținerea oaselor și dinților, pentru absorbția și utilizarea optimă a calciului și a fosforului, menținerea unor concentrații optime de calciu în sânge și a funcției musculare normale.

Lipsa de vitamina D este considerată o problemă de sănătate publică majoră, datorită implicațiilor sale în rata de morbiditate, calitatea vieții pacienților și costurile serviciilor de sănătate din Europa.

Deficitele prelungite de vitamina D pot afecta scheletul, cauzând rahitism la copii și osteomalacie la adulți.

Deficitele mai puțin severe, denumite uneori „insuficiență de vitamina D”, pot duce la hiperparatiroidism, pierderea masei osoase, slăbiciunea musculară, căderi și fracturi datorate fragilității osoase la persoanele vârstnice.

Lista alimentelor bogate în vitamina D

Alimentele de mai jos sunt listate în ordine descrescătoare, începând de la alimentele cu cel mai mare conținut de vitamina D.

• Uleiul de ficat de cod

Conține mai multă vitamina D decât 63% din celelalte alimente. 100 g de ulei de ficat de cod acoperă 2500% din doza recomandată consumului zilnic. Trebuie să știți că acest produs este de asemenea bogat în calorii, grăsimi și colesterol.

• Tonul

Într-o sută de grame de ton găsim o cantitate de vitamina D care acoperă 252% din doza zilnică necesară.

• Sardinele

Sardinele conțin mai multă vitamina D decât 61% din restul alimentelor. 100 de grame furnizează 48% din doza de vitamina D de care avem nevoie zilnic. Sardinele sunt bogate în calciu, fosfor și colesterol.

• Caviarul

100 g de caviar conține 29% din doza zilnică recomandată de vitamina D. Acest produs conține de asemenea fier, colesterol și sodiu.

• Ouăle

100 g de ou oferă 22% din cantitatea de vitamina D de care avem nevoie zilnic. Ouăle sunt de asemenea bogate în vitamina A, vitamina B2 și colesterol.

• Carnea de porc

Din 100 g de carne de porc se poate lua 13% din doza zilnică recomandată de vitamina D, precum și cantități mari de proteine, vitamina B1 și potasiu.

• Laptele

100 g de conțin 12% din doza zilnică necesară de vitamina D. Alți nutrienți importanți prezenți în lapte sunt calciul și retinolul. Totodată, laptele este bogat în apă.

• Șunca

100 g de șuncă naturală pot acoperi 8% din doza zilnică recomandată de vitamina D. Șunca are de asemenea cantități bune de vitamina B1.

• Brânza

În 100 g de brânză găsim 6% din doza zilnică necesară de vitamina D. Brânza conține de asemenea calciu și grăsimi saturate.

• Carnea de curcan

100 g de carne de curcan furnizează 4% din doza de vitamina D necesară într-o zi. Acest tip de carne ne oferă de asemenea vitamina B3 și proteine.

• Mozzarella

În 100 g de mozzarella găsim 4% din doza zilnică de vitamina D, calciu, proteine și fosfor.

• Ciupercile

100 g de ciuperci conțin 2% din doza zilnică necesară de vitamina D, precum și doze bune de vitamina B2 și cupru.

Surse bibliografice:

1. A Spiro and J L Buttriss, „Vitamin D: An overview of vitamin D status and intake in Europe”, articol publicat în jurnalul Nutrition Bulletin. 2014 Dec; 39(4): 322–350, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4288313/
2. Food Struct, „LIST OF FOODS HIGH IN VITAMIN D”: https://foodstruct.com/list/foods-high-in-vitamin-d

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.